Newsroom

Οι ηλεκτρονικές αγορές μπορεί να αποτέλεσαν – τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς – μία διέξοδο για τους καταναλωτές στη διάρκεια του lockdown, ωστόσο, κάθε άλλο παρά αλώβητες θα βγουν από την κρίση, που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Η αναμενόμενη παγκόσμια μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων οδηγεί σε πτώση τις παγκόσμιες δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες αναμένεται να ανακάμψουν και μάλιστα σε επίπεδα ανώτερα από αυτά της προ COVID-19 εποχής, αλλά όχι νωρίτερα από το 2021. Ωστόσο, η μετατόπιση των δαπανών από τα offline στα διαδικτυακά κανάλια, στη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργεί μια κρίσιμη ευκαιρία για την online αγορά την επόμενη πενταετία.

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για το ψηφιακό εμπόριο θα μειωθούν κατά 14% το 2020 και θα διαμορφωθούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε $9,7 τρισ. το 2020 από $11,2 τρισ. το 2019. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, το “Coronavirus Impact” θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε κάποιες κατηγορίες ηλεκτρονικών αγορών, όπως είναι η έκδοση online εισιτηρίων.

Η έρευνα, Digital Commerce Coronavirus Analysis: Impact Assessment & Market Forecasts 2020-2024, διαπιστώνει ότι ο τομέας των ψηφιακών εισιτηρίων θα είναι από εκείνους που θα πληγούν ιδιαίτερα, δεδομένης της επίδρασης των εκτεταμένων lockdowns στα ταξίδια και στις εκδηλώσεις. Ειδικότερα, οι δαπάνες για ψηφιακά εισιτήρια αναμένεται να μειωθούν κατά 59% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

“Η έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων δεν θα ανακάμψει πλήρως τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις ταμειακών ροών που αναμένεται να αναμορφώσουν το τοπίο στον κλάδο”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ανάκαμψη από το 2021

Η ανάκαμψη στις δαπάνες για το ψηφιακό εμπόριο τοποθετείται στο 2021. Μάλιστα, η εκτίμηση είναι ότι η αξία της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου θα βρεθεί το 2021 σε επίπεδα καλύτερα από αυτά που ήταν το 2019, προ της υγειονομικής κρίσης, καταγράφοντας αύξηση κατά 4% μεταξύ 2019 και 2021. Ενώ η Juniper Research προβλέπει ότι η οικονομική επίδραση της πανδημίας του νέου κορονοϊού θα διαρκέσει έως το 2021, σημειώνει ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από το παραδοσιακό εμπόριο όσον αφορά τους χρόνους …ανάρρωσης.

Η έρευνα προβλέπει, επίσης, ότι οι πληρωμές για ψηφιακά αγαθά, όπως ψηφιακά παιχνίδια ή υπηρεσίες συνδρομής βίντεο, θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι χρήστες στη διάρκεια των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων χρησιμοποιούν εκτεταμένα ψηφιακές υπηρεσίες.

“Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επήλθαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η χρήση ανέπαφων πληρωμών αντί μετρητών και η αγορά ειδών παντοπωλείου μέσω Διαδικτύου, θα υπάρξουν μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η πολύ ευρύτερη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών θα είναι μία από τις αλλαγές που ήρθαν για να μείνουν. Αυτό θα ενισχύσει την αύξηση των δαπανών του ψηφιακού εμπορίου τα επόμενα πέντε χρόνια”, αναφέρει η εταιρεία. Το βέβαιο είναι ότι οι εταιρείες του κλάδου οφείλουν να επενδύσουν στη βελτίωση των ψηφιακών τους υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να βάλουν τις βάσεις για τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

 

Πηγή: sepe.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας