Connect with us

Λοιπά Έργα

Η Παιανία αποκτά δύο νέους χώρους πρασίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάρκο / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: unsplash.com

Δύο νέοι χώροι πρασίνου, με παιδικές χαρές, δημιουργούνται στον Δήμο Παιανίας, μετά την υποβολή της σχετικής μελέτης προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο.

Ο σχεδιασμός των δύο νέων πλατειών θα γίνει με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και θα πετύχει, μεταξύ των άλλων, και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED χαμηλής κατανάλωσης. Η σκίαση θα επιτευχθεί με φυτά, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στον πεζό και στα ΑμεΑ. Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει και για τα ποδήλατα, ενώ βάρος δίνεται στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τη δημιουργία βοτανικών κήπων. Από τον σχεδιασμό δεν λείπουν και οι υποδομές για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.

Για τον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται επί των οδών Ι. Σιδέρη και Νικολογιάννη προβλέπονται τρεις ενότητες, δηλαδή παιδική χαρά, πλατεία σε δύο επίπεδα και διαδρομή των βοτάνων. Η παιδική χαρά θα διαθέτει είσοδο κοινού, χώρο παιχνιδιού κατάλληλο για δύο ηλικιακές ομάδες, καλυπτόμενο από αντικραδασμικό δάπεδο ασφαλείας, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, καθιστικά για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, καλάθια απορριμμάτων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου, η οποία θα φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς. Η ενσωμάτωση των ΑμεΑ στον δημόσιο χώρο θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, καθώς και με τη δημιουργία οδεύσεων με κλίση 5% για την πλήρη προσπελασιμότητα των ΑμεΑ στο σύνολο του πάρκου.

Για τον κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται στις οδούς Παπαχαραλάμπους και Χρυσανθέμων, χωροθετείται χώρος στάσης με φυσικό υλικό (πατητό χρώμα), ο οποίος θα σκιάζεται από πέργκολα με αναρριχόμενα φυτά και φυλλοβόλα δέντρα. Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός τομέας, ο οποίος θα αφιερωθεί στον βοτανικό κήπο και σε περιπατητική διαδρομή. Με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, προσδίδεται ένας εκπαιδευτικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας στον χώρο, για τα παιδιά και τις οικογένειες της γύρω περιοχής.

Για την άρδευση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα στους δύο χώρους πηγάδια, με την τοποθέτηση πιεστικών αντλητικών συγκροτημάτων, αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα άρδευσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με την εγκατάσταση κατάλληλων δικτύων σωληνώσεων και εξαρτημάτων. Στο πλαίσιο της ανάπλασης και της ενίσχυσης του πρασίνου, θα φυτευτούν πάνω από 1.000 πόες, θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά και πάνω από 50 δέντρα.

Advertisement

«Η ανάγκη για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων είναι μεγάλη και αποτελεί προσωπική μου δέσμευση», δήλωσε ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και στη συνέχεια τόνισε: «Ήδη κατασκευάζεται μια νέα πλατεία στην ΔΕ Παιανίας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για αντίστοιχο έργο στη ΔΕ Γλυκών Νερών και συγκεκριμένα στο Μιχούλι. Σε αυτά προστίθενται και οι δύο νέοι χώροι, για τους οποίους υποβλήθηκε η μελέτη για χρηματοδότηση, ενώ το επόμενο διάστημα θ’ ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα έργα. Στόχος μας είναι να γίνει η Παιανία ένας δήμος φιλικός προς τον κάτοικο και να του παρέχει διέξοδο από την καθημερινότητα, μέσα στη γειτονιά του. Είναι οξύμωρο ένας δήμος στους πρόποδες του Υμηττού να μην διαθέτει λειτουργικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους. Αυτή την εικόνα εμείς την αλλάζουμε»

 

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα