Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Η ώρα της κρίσης για τον Αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ώρα της κρίσης φτάνει για το πολύπαθο έργο του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού του άξονα που ξεκινά από το Άκτιο και καταλήγει στην λίμνη Αμβρακία. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων και με δεδομένη προς το παρόν μόνο την ολοκλήρωση 15χλμ της 1ης εργολαβίας (που αποτελεί την παράκαμψη Βόνιτσας), φαίνεται ότι η ώρα των αποφάσεων είναι μπροστά μας.

Το δίλημμα είναι το εξής: Είτε θα έχουμε μία μεγάλη εργολαβία σκούπα με ότι αντικείμενο περίσσεψε από τις εργολαβίες του 2010 είτε θα προχωρήσει μόνη της και η 4η εργολαβία και οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν σε μία μικρότερη σκούπα. Εδώ και μήνες το πινγκ-πονγκ της απόφασης είναι διαρκές αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα οριστική απόφαση δεν έχουμε. Αυτό που έχουμε είναι από τη μία τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ότι ετοιμάζεται η μεγάλη εργολαβία-σκούπα για να προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο και από την άλλη έγγραφο του Υπουργείου σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Καββαδά η οποία δείχνει ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Ας δούμε γιατί:

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που διαθέτει το ypodomes.com, στην 4η εργολαβία η μέχρι πρότινος ανάδοχος “Consorzio Stabile Italimprese” (την οποία το Υπ.ΥΠΟΜΕ είχε κηρύξει έκπτωτη) είχε συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου μέχρι τις 20.11.17. Οκτώ μέρες αργότερα, δηλαδή εκπρόθεσμα κατατέθηκε από την εταιρεία αίτημα υποκατάστασης από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ η οποία δήλωσε ότι αποδέχεται την υποκατάσταση υπό όρους (νέα προθεσμία, χορήγηση πριμ και σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης). Προς το παρόν το αίτημα εξετάζεται χωρίς να έχουμε κάποια απόφαση αλλά όπως αναφέρει στη συνέχεια το έγγραφο η 4η εργολαβία, λεγόμενη και ως Παράκαμψη Αμφιλοχίας, εφόσον προχωρήσει η εργολαβία-σκούπα έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της με αποκλειστική ημερομηνία περαίωσης το 1ο εξάμηνο του 2019.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ένα κομμάτι του παζλ το οποίο είναι απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η οποία κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης της κήρυξης έκπτωσης του περασμένου Μάη, δίνοντας ακόμα ένα στοιχείο στην ενδεχόμενη ανάληψη της εργολαβίας από την ΑΚΤΩΡ.

Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του Υπουργείο σε αυτή τη χρονική φάση εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να προτιμηθεί η ιδανική και προσφορότερη επιλογή για το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο για την 4 εργολαβία όσο και για τις υπόλοιπες. Σε περίπτωση επιλογής της μεγάλης εργολαβίας σκούπας, το ποσό ανέρχεται σε 165εκατ.ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα φέρει στο τραπέζι του μειοδοτικού διαγωνισμού όλες τις μεγάλες τεχνικές του χώρου.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας τέλος σε ένα ακόμα κατασκευαστικό σήριαλ το οποίο προέκυψε από τη σαλαμοποίηση του έργου του αυτοκινητόδρομου σε 4 εργολαβίες και τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις που δόθηκαν τότε (περίπου 50%) ενώ δεν έλειψαν και οι κλασικές αιτίες καθυστερήσεων δημόσιων έργων, δηλαδή προβλήματα με τις μελέτες, απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά. Το 2019 αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 15χλμ για την παράκαμψη Βόνιτσας. Συμπερασματικά, δεν περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου νωρίτερα από 2021.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Καραμανλής: Εξορθολογισμός για να χρηματοδοτηθούν οι Παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδροομος ΛΕΑ

Μία πολλή ενδιαφέρουσα απάντηση έδωσε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Πέλλης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη για τα έργα των Παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας».

Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε ότι οι μελέτες που υπάρχουν οδηγούν σε έργα που δεν θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε «το πρόβλημα είναι ότι επί χρόνια κοροϊδεύουμε τον κόσμο, διότι αυτές οι μελέτες είναι μελέτες εκτός κάθε πραγματικότητας, είναι μελέτες οι οποίες είναι ξεπερασμένες. (…)

Με αυτές τις μελέτες, κυρία Τζάκρη, όποιος κι αν ήταν κυβέρνηση, όποιος κι αν ήταν Υπουργός, δεν θα μπορούσε -και σας το εγγυώμαι αυτό- να βρει χρηματοδότηση για το έργο. (…)

Αυτό που θα πρέπει, λοιπόν, κάποτε να γίνει αντιληπτό, ειδικά σε αυτήν την Αίθουσα, γιατί αφορά και σε όλα τα έργα, είναι ότι πλέον δεν χρηματοδοτούνται έργα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα οποία δεν έχει εκπονηθεί ανάλυση κόστους-οφέλους και κυκλοφοριακή μελέτη προέλευσης προορισμού. Και θα το πω πιο απλά, για να το καταλάβουμε όλοι. Με τον τρόπο που έχουν μελετηθεί οι δύο αυτοί κόμβοι δύσκολα μπορούν να στηριχθούν σε κάποιο κυκλοφοριακό μοντέλο».

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υποδομών, οι μελέτες είναι προβληματικές δίνοντας το παρακάτω παράδειγμα: Ξεκινάει κάποιος οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, στην παράκαμψη της Χαλκηδόνας οδηγεί σε δρόμο πλάτους 21 μέτρων. Μετά το τμήμα Χαλκηδόνα – Παραλίμνη ο υφιστάμενος δρόμος γίνεται έντεκα μέτρα. Στην παράκαμψη Γιαννιτσών ο δρόμος ξαναγίνεται είκοσι ένα μέτρα και μετά στο τμήμα Γιαννιτσά – Μαυροβούνι ο δρόμος ξαναγίνεται έντεκα μέτρα.

Νομίζω ότι με αυτό το παράδειγμα όλοι αντιλαμβανόμαστε για τι μελέτη συζητάμε. Η μελέτη του 2011, λοιπόν, είναι μία μελέτη η οποία χρήζει να την ξαναδούμε πολύ προσεκτικά και νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι με αυτή τη μελέτη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία δεν πρόκειται να πάρουμε.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Οι μελέτες του 2011 προϋπολογίζουν ένα κόστος 220εκατ.ευρώ, που σύμφωνα με τα παραπάνω οδηγεί σε χρηματοδοτικό αδιέξοδο το έργο. Ο κ.Καραμανλής προανήγγειλε την επικαιροποίηση των μελετών με υποβάθμιση των χαρακτηριστικών τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Η χρηματοδότηση θα επιδιωχθεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Κεντ. Μακεδονία: Εργασίες συντήρησης σε τμήματα του οδικού δικτύου της Περιφέρειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 67η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας ή τοποθέτηση νέων συστημάτων αναχαίτισης οδού επί της δεξιάς οριογραμμής της 67ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου (κατεύθυνση κυκλοφορίας προς αεροδρόμιο), με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας για την εκτέλεση των εργασιών.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

Εργασίες συντήρησης στην 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν και στην 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Καβάλας (όρια Ν.Καβάλας) από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας ή τοποθέτηση νέων συστημάτων αναχαίτισης οδού επί της δεξιάς οριογραμμής της 2ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-όρια Ν. Καβάλας, και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας για την εκτέλεση των εργασιών.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και τα Τμήματα Τροχαίας Λητής και Ασπροβάλτας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντ. Μακεδονίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Καβάλας (όρια Ν.Καβάλας) από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού του ερείσματος (κοπή χόρτων-αποψίλωση δέντρων) της 2ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-όρια Ν. Καβάλας, και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στο τμήμα από τον οικισμό Στίβου έως τον Κόμβο Μοδίου.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών η κίνηση των οχημάτων θα διενεργείται με εναλλάξ κυκλοφορία. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7.00 π.μ.

Εργασίες συντήρησης και στην 16η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν και στην 16η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες:

– Καθαρισμού του ερείσματος (κοπή χόρτων – αποψίλωση δέντρων) της 16ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, και συγκεκριμένα στα τμήματα:

α) Από τη διασταύρωση της Περιστεράς έως τα όρια του νομού και

β) Από τον κόμβο Λακκιάς έως τη διασταύρωση της Περιστεράς

– Προσωρινής αποκατάστασης τμημάτων οδοστρώματος για άρση επικινδυνότητας από τον κόμβο της Λακκιάς προς τα Βασιλικά και αναλυτικότερα:

α) Σε εργασίες αποκατάστασης των καθιζήσεων του τμήματος οδού που διέρχεται από το Κέντρο Προσφύγων

β) Σε εργασίες αποκατάστασης επαναλαμβανόμενων φθορών από τη διασταύρωση της Περιστεράς και για 1,4 χλμ. περίπου προς Βασιλικά.

Κατά τη εκτέλεση των εργασιών η κίνηση των οχημάτων θα διενεργείται με εναλλάξ κυκλοφορία. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 7 το πρωί.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και τα αρμόδια Τμήματα Τροχαίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα