Connect with us

Τραμ Αθήνας

Η Ομάδα Κατασκευών μειοδότησε στο έργο επέκτασης του Αμαξοστασίου Τραμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία διεξήχθη ο διαγωνισμός για την επέκταση του αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, συνολικά 4 σχήματα κατέθεσαν προσφορά και από τη διαδικασία αποσφράγισης η Ομάδα Κατασκευών βγήκε μειοδότρια με ποσοστό 43,01%.

Δεύτερη κατετάγη η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΘΕΜΕΛΗ με ποσοστό 17,20%, τρίτη η ΑΒΑΞ με 11% και τέταρτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 9,1%. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της μειοδότριας εταιρείας και των υπολοίπων σχημάτων.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη την 1η και 2α Μαρτίου ύστερα από τρεις αναβολές.  Οι παρατάσεις δόθηκαν ύστερα από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν σχημάτων.  Τώρα τα επόμενα βήματα είναι να εξεταστούν οι φάκελοι των διαγωνιζομένων και τυχόν προσφυγές. Στη συνέχεια θα γίνει η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου, η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά θα πέσουν οι υπογραφές για την κατασκευή του έργου.

Πρόκειται για ένα απαραίτητο έργο το οποίο θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αμαξοστασίου για να μπορούν να σταθμεύουν τα 25 νέα Τραμ της Alstom τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να φτάνουν. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Αττικό Μετρό.

Η αξία του έργου εκτιμήθηκε σε 18,2 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ: 14,75 εκατ.ευρώ). Η αρχική δημοπράτηση είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου 2020.

Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 790 ημέρες (κάτι περισσότερο από 26 μήνες) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Εφόσον τα έργα ξεκινήσουν την Άνοιξη, η επέκταση θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Το έργο έχει ενταχθεί στην Πράξη «Δυτική επέκταση του τραμ στον Πειραιά — Β’ φάση», που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. «Αττική» του Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 (ενάριθμο έργο Π.Δ.Ε.: 2016ΕΠ08510130).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες μελέτες και εργασίες έργων πολιτικού μηχανικού, καθώς και ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων, που αφορούν:

— στην κατασκευή νέου μεταλλικού κτιρίου / στεγάστρου, ανοικτού περιμετρικά, διαστάσεων περίπου 70 m x 43 m, σε νέο χώρο εμβαδού 5 περίπου στρεμμάτων, παρακείμενο στο υφιστάμενο αμαξοστάσιο τραμ, που θα εξυπηρετεί την εναπόθεση 22 νέων οχημάτων τραμ σε 11 παράλληλες νέες τροχιές, σε έρμα και σε σκυρόδεμα, με λειτουργικό μήκος εναπόθεσης 2 οχημάτων η κάθε μία.

Οι νέες τροχιές θα συνδεθούν με τις υφιστάμενες τροχιές του αμαξοστασίου, μέσω νέων σιδηροδρομικών διακλαδώσεων / αλλαγών στα άκρα αυτών, ενώ θα επεκταθεί αντίστοιχα και ο εναέριος ροηφόρος αγωγός 750 V DC, για να εξασφαλίσει την ομαλή κίνηση των συρμών στις νέες τροχιές.
Ενδιάμεσα των τροχιών, κάτω από το στέγαστρο, θα κατασκευασθούν οι απαιτούμενες πλατφόρμες μικρού ύψους, που θα χρησιμοποιούνται ως πρόσβαση για τον καθαρισμό των οχημάτων. Λόγω της επέκτασης του αμαξοστασίου και της διαχείρισης τού αυξημένου σε αριθμό στόλου των οχημάτων τραμ, θα απαιτηθεί επέκταση και αναβάθμιση ορισμένων ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων στο υφιστάμενο αμαξοστάσιο,

— πρόσθετες εργασίες εντός του υφιστάμενου κτιρίου συνεργείου, για τη δημιουργία 2 νέων ορυγμάτων επίσκεψης – επισκευών και κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, που προκύπτουν από την επέκταση τού αμαξοστασίου και την προμήθεια των νέων συρμών.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα