Νίκος
Καραγιάννης
Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών στην Ολυμπία Οδό Α.Ε. ανατέθηκε η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (και αργότερα των έργω) για την αντιπλημμυρική προστασία του τμήματος Ελευσίνα-Κόρινθος. Μετά τις παλαιές πυρκαγιές στην περιοχή, τις περυσινές πλημμύρες στη Μάνδρα και τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Κινέτα που προκάλεσαν την διακοπή λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου κατά τμήματα, κρίθηκε απαραίτητο να ξεκινήσει η διαδικασία της θωράκισης της περιοχής.
 
Αυτό αναφέρει και η απόφαση, παρότι η μελέτη του 2009 «Έλεγχος Επάρκειας Αντιπληµµυρικής Προστασίας Υφιστάµενου Τµήµατος Ελευσίνα – Κόρινθος», σύµφωνα µε την οποία το υφιστάµενο σύστηµα παροχέτευσης πληµµυρικών παροχών από τον Αυτοκινητόδροµο είναι επαρκές, διαπιστώθηκε στην πράξη ότι η εκτεταµένη και ταχεία οικιστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα η αυθαίρετη δόµηση, εκτός ή στις παρυφές Σχεδίων των παρόδιων οικισµών συμβάλει στα παραπάνω φαινόμενα.  
 
Επίσης με έγγραφο του στις 17 Σεπτεμβρίου ο παραχωρησιούχο υπέδειξε επτά θέσεις όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα διαπιστωμένα επηρεάζουν (α) τις συνθήκες διόδευσης των οµβρίων υδάτων στις κατάντη του Έργου περιοχές, (β) την προστασία των υποδοµών του ίδιου του Έργου Παραχώρησης και (γ) την ασφάλεια των χρηστών και την ανεµπόδιστη πρόσβαση αυτών στο Έργο.
 
Για το λόγο αυτό η παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός Α.Ε. αναλαμβάνει την εκπόνηση οριστικών μελετών για την αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών φαινομένων στις θέσεις:
1. Από την αρχή του Έργου Παραχώρησης (επί της ΝΕΟ) στη Χ.Θ. 23+200 έως τη Χ.Θ. 23+900,στην περιοχή Ελευσίνας
2. Α/Κ Θηβών – Στην κάθετη οδό του Α/Κ Θηβών (δηλαδή το τµήµα της Ε.Ο. Ελευσίνας-Θήβας) από τον Αυτοκινητόδροµο Ελευσίνα-Κόρινθος (Ν.Ε.Ο.) µέχρι και το βόρειο όριο του Έργου Παραχώρησης, το προς Μάνδρα Αττικής
3. Κλάδος από Αττική Οδό προς Κόρινθο, στο τµήµα από την αρχή του Έργου Παραχώρησης (το επί της Α.Ο. 0+000) έως και τη Χ.Θ. 25+000 του τµήµατος Ελευσίνα-Κόρινθος
4. Από ΧΘ 26+200 έως ΧΘ 26+800, στην περιοχή των διοδίων Ελευσίνας
5. Ρέµα «Γιώργου» περί τη Χ.Θ. 32+968
6. Ρέµα «Κουλουριώτικο Μονοπάτι» περί τη Χ.Θ. 35+416
7. Από Πανόραµα Κινέτας έως Αγίους Θεοδώρους / ∆ιυλιστήρια Motor Oil (ΧΘ 52+200 έως ΧΘ 70+000) 
 
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα καθοριστούν τα έργα, ο χρόνος και το κόστος τους ενώ την εκτέλεση τους θα την αναλάβει η Ολυμπία Οδός Α.Ε. Το τίμημα όπως αναφέρεται στην απόφαση δεν συνδέεται με την περίοδο μελετών-κατασκευών και θα δοθεί ως επιπλέον κονδύλι από το Υπουργείο Υποδομών. Ως μέτρο ελέγχου της δαπάνης και της αποφυγής αστοχιών της μελέτης, όπως αναφέρει η απόφαση οι μελέτες θα πρέπει να συνοδεύονται από Φύλλο Ελέγχου από Τεχνικό Σύµβουλο – Ελεγκτή που θα πιστοποιεί την αρτιότητα και ορθότητα των υπόψη µελετών και των προϋπολογισµών τους, µε τυχόν παρατηρήσεις και σχόλια, τα οποία θα πρέπει να λαµβάνονται υπόψη κατά την έγκριση των µελετών.
 
Μιλώντας στο ypodomes.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Α.Ε. κ.Παναγιώτης Παπανικόλας σημείωσε “Τα εφτά σημεία που αναφέρει η απόφαση είναι εκείνα στα οποία υπήρξαν επιπτώσεις στη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου. Στην περίπτωση της Κινέτας για παράδειγμα, μετά τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου και την αναπόφευκτη διάβρωση των εδαφών στα Γεράνεια όρη, που βρίσκονται ανάντι του αυτοκινητόδρομου, με τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου είχαμε μεταφορά λασποροών και φερτών υλικών μέσα στον αυτοκινητόδρομο άναρχα, μέσα από πολλά μικρά ρέματα. Οι μελέτες είναι αυτές που θα δείξουν τον ενδεδειγμένο για κάθε σημείο τρόπο διευθέτησης και διοχέτευσης των ροών προς τη θάλασσα, αλλά και εν γένει τον ενδεδειγμένο τρόπο προστασίας των περιοχών κατάντι”.
 
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV