Νίκος
Καραγιάννης

Νέα ξενοδοχεία, άνοιγμα καταστημάτων, αύξηση του airbnb, πεζοδρομήσεις και παρεμβάσεις δείχνουν ότι η Αθήνα μετά από πολλά χρόνια κρίσης και εσωστρέφειας, βρίσκει το δρόμο που έχουν ανακαλύψει πολλές ακόμα Ευρωπαϊκές πόλεις.

O καλπάζων αριθμός τουριστών αλλά και οι ευκαιρίες που άνοιξε το Airbnb έχει δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στο κέντρο της πόλης και πλέον μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε να ανακαινίζεται σημαντικός αριθμός κτιρίων, πολλά από αυτά με ιστορικό παρελθόν. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια τα βλέπουμε να μεταμορφώνονται σε boutique ξενοδοχεία ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που ολόκληρα κτίρια μεταμορφώνονται σε ξενώνες airbnb.

Τα εργοτάξια του κέντρου όμως λόγω της παρουσίας νέων ξενοδοχείων δημιουργεί νέες ανάγκες και -σε μικρότερο ποσοστό βέβαια- βλέπουμε να ξανανοίγουν εμπορικά καταστήματα και να παίρνουν ξανά ζωή ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας. Τα ηνία σε αυτή την προσπάθεια βλέπουε να τα κρατά το εμπορικό τρίγωνο όπου ο Δήμος έχει άλλωστε εστιάσει την προσοχή του και έχει ξεκινήσει επίσης εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στενών τα οποία αλλάζουν τελείως και με τη νέα τους μορφή γίνονται πυρήνες εμπορικής ανάπτυξης.

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος της Αθήνας  φαίνεται να συμβαίνει ως αποτέλεσμα “ανακάλυψης” της ανάμεσα στις Ευρωπαϊκες μεγαλουπόλεις για city-break. Κάτι το ιστορικό παρελθόν, κάτι η αναβίωση από την κρίση σε συνδυασμό με τις φτηνές τιμές, το coffee culture, το food-culture, η νέα Αθήνα με τη Ριβιέρα και τις παραλίες έχουν δημιουργήσει την ώθηση εκείνη για να δούμε και πάλι οικοδομή.

Μέσα στο 2019 περιμένουμε την άφιξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων την ώρα που υπάρχουν αρκετοί διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση και μετατροπή ιστορικών κτιρίων της Αθήνας σε πολυτελή κυρίως ξενοδοχεία.

Με τους οιωνούς να είναι …με το μέρος μας, βλέπουμε ότι γίνεται μία συντονισμένη …δημιουργική επίθεση. Τόσο ο Δήμος Αθηναίων που έχει εξαγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπλάσεων, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. που έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με γενικότερες παρεμβάσεις όπως η νέα Γραμμή 4 του Μετρό, υπόσχονται ότι τα επόμενα χρόνια η οικοδομή θα αυξηθεί περαιτέρω και θα αναζωογονήσει τον κατακερματισμένο ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα.

Άλλωστε η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε πριν μία εβδομάδα σε εκδήλωση του ΣΕΠΑΚ, είχε δείξει τη δραματική κατά 95% μείωση της ιδιωτικής οικοδομής που σχεδόν εξαϋλωσε τον κλάδο. Η επιστροφή της οικοδομής στο κέντρο εφόσον μονιμοποιηθεί αποτελεί το καλύτερο νέο και σίγουρα είναι κάτι που θα πρέπει και να διαφυλαχθεί και να δοθούν επιπλέον κίνητρα για να δούμε την άνθηση αυτή και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
19.11.2018

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθηστε τον Νίκο Καραγιάννη σε twitter και Linkedin

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV