Νίκος
Καραγιάννης

Τα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council-ETSC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αριθμούς των οδικών θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην ΕΕ, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις και τους εργοδότες να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας εργαζομένων και εταιρικών στόλων.

Την ώρα που τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) με νέα έκθεσή του (PIN Flash Report), που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, καλεί τους εργοδότες, τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των εργασιακών κινδύνων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια στην εργασία.

25.671 ζωές χάθηκαν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, σύμφωνα με νέα ανάλυση των δεδομένων της ΕΕ για την οδική ασφάλεια, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στις 20 Ιουνίου από το ETSC. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών αποτελούν τα θύματα οδικών συγκρούσεων που σχετίζονται με την εργασία. Ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος αλλά, βάσει λεπτομερούς ανάλυσης δεδομένων από όλη την Ευρώπη, εκτιμάται πως έως και το 40% όλων των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σχετίζονται με την εργασία.

Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC δήλωσε: «Ενώ υπάρχουν μερικά σημαντικά παραδείγματα μεγάλων και μικρών Οργανισμών στην Ευρώπη που αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την οδική ασφάλεια, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που παραβλέπουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοί τους καθημερινά στους δρόμους.

Πολλές εταιρείες βλέπουν επίσης λανθασμένα τη διαχείριση του κινδύνου στο δρόμο ως επιβάρυνση και όχι ως ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι η μείωση των κινδύνων μέσω της διαχείρισης διαδρομών, η στοχοθετημένη εκπαίδευση και η αγορά ασφαλέστερων οχημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος ασφάλισης, να οδηγήσει σε λιγότερες χαμένες ημέρες εργασίας καθώς και να ενισχύσει την εικόνα μιας εταιρείας. Επιπλέον, η έκθεσή μας δείχνει ότι οι εργοδότες οφείλουν να κάνουν περισσότερα αλλά για να τα κάνουν χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ».

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση της συλλογής δεδομένων αποτελεί ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των θανάτων που συνδέονται με την εργασία. Οι αστυνομικές δυνάμεις, στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, δεν περιλαμβάνουν επί του παρόντος τον σκοπό του ταξιδιού στην καταγραφή των λεπτομερειών των τροχαίων συγκρούσεων.

Επίσης, δεν υπάρχει τυποποιημένος ορισμός της ΕΕ για τον οδικό εργατικό θάνατο. Αυτό οδηγεί σε υποτίμηση της κλίμακας του προβλήματος, από τη στιγμή μάλιστα που ούτε ο θάνατος τρίτων χρηστών του οδικού δικτύου ούτε οι θάνατοι λόγω μετακίνησης από και προς την εργασία ταξινομούνται ως τέτοιοι.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες Αρχές πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας, δίνοντας το παράδειγμα, και να υιοθετήσουν προγράμματα διαχείρισης της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με την εργασία για τους υπαλλήλους και τους στόλους τους όπως και να συμπεριλάβουν την ασφάλεια των οχημάτων στις απαιτήσεις των δημόσιων συμβάσεων.

Η κα Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», μόνιμου μέλους του ETSC, δήλωσε σχετικά: «Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους αλλά και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παίρνουν μέτρα, εφαρμόζουν καλές πρακτικές και υλοποιούν εκπαιδεύσεις στην Οδική Ασφάλεια που θωρακίζουν τους στόλους τους ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν οι κίνδυνοι στους δρόμους.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’ εκπαιδεύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερα στελέχη και οδηγούς δημόσιων και ιδιωτικών Οργανισμών για ασφαλείς μετακινήσεις εντός και εκτός της εργασίας τους. Αντίστοιχα μέτρα και πρακτικές θα πρέπει να υιοθετούνται πιο συστηματικά από περισσότερους δημόσιους φορείς αλλά και από όλες τις μικρότερες εταιρίες.

Νέο στρατηγικό πλαίσιο για την Οδική Ασφάλεια στην ΕΕ

Η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τους άξονες του νέου στρατηγικού πλαισίου για την Οδική Ασφάλεια στην ΕΕ (2020 – 2030) τόνισε πως ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι οι μηδέν απώλειες στους δρόμους ενώ υπογράμμισε πως «τη μέχρι σήμερα μείωση των τροχαίων θυμάτων που έχουμε επιτύχει, την οφείλουμε και στη μεγάλη συνεισφορά των ενεργών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη. Δίχως τη βοήθειά τους δεν θα τα είχαμε καταφέρει».

Στην Ελβετία το βραβείο καλύτερης επίδοσης στην Οδική Ασφάλεια για το 2017Στην τελετή απονομής των βραβείων PIN, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Ιουνίου, ο Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Οδικής Υπηρεσίας της Ελβετίας (FEDRO) Jürg Röthlisberger, παρέλαβε το βραβείο καλύτερου Δείκτη Επιδόσεων στην Οδική Ασφάλεια 2017 του ETSC, για λογαριασμό της Ελβετίας. Πρόκειται για ετήσιο βραβείο που αναγνωρίζει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Η Ελβετία κατέγραψε το 2016 πτώση κατά 15% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 34% από το 2010 και κατά 60% από το 2001 ενώ αυτή τη στιγμή η χώρα έχει τη χαμηλότερη οδική θνησιμότητα (26 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους) στην Ευρώπη μαζί με τη Νορβηγία (νικήτρια του περασμένου έτους). Η Ελβετία ανέβηκε πέντε θέσεις στην κατάταξη του ETSC τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχολιάζοντας το βραβείο, ο Antonio Avenoso δήλωσε: «Η Ελβετία αξίζει διεθνή αναγνώριση, διότι, παρά τα καλά της στοιχεία για την οδική ασφάλεια, η χώρα αρνήθηκε να επαναπαυτεί στις δάφνες της. Από το 2013, το πρόγραμμα Via Sicura είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση 20 νέων μέτρων. Η Ελβετία επιδεικνύει σήμερα μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ για τους αρχάριους και τους οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων, βελτιώνει την ασφάλεια των υποδομών και διαμορφώνει νομοθεσία για τη μείωση των κινδύνων μεταξύ των νέων και των αρχάριων οδηγών. Ελπίζουμε ότι η νίκη της Ελβετίας θα στείλει ένα θετικό μήνυμα σε άλλους παραδοσιακούς ηγέτες της οδικής ασφάλειας που έχουν χάσει την πρωτοπορία τα τελευταία χρόνια όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Την εκδήλωση στις Βρυξέλλες χαιρέτισε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc η οποία παρουσίασε τους άξονες του νέου στρατηγικού πλαισίου για την Οδική Ασφάλεια στην ΕΕ (2020–2030) ενώ υπογράμμισε πως «τη μέχρι σήμερα μείωση των τροχαίων θυμάτων που έχουμε επιτύχει, την οφείλουμε και στη μεγάλη συνεισφορά των ενεργών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη. Δίχως τη βοήθειά τους δεν θα τα είχαμε καταφέρει».

Μπορείτε να κατεβάσετε τις δύο εκθέσεις από τους συνδέσμους:

– Tapping the potential for reducing work-related road deaths and injuries

– Ranking EU progress on road safety – the 11th annual PIN report

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας