Νίκος
Καραγιάννης

Ένα σημαντικό συνέδριο για το χώρο του αυτοκινήτου και το μέλλον της οδικής ασφάλειας συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 η Εthos Events και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με τη συμμετοχή του FONDATION VINCI AUTOROUTES και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων, στο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη.

Με τίτλο «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας», το πρόγραμμα του FONDATION VINCI AUTOROUTES-Auto Forum 2017 περιλάμβανε εισηγήσεις, workshops και expert panels ενώ το «παρών» έδωσαν οι κ.κ. Αθανάσιος Βούρδας, Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Ουρσουζίδης, Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών αναφοράς στην οδική ασφάλεια (ETSC), ειδικοί και στελέχη του χώρου του αυτοκινήτου.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του Auto Forum 2017, o Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την προώθηση και στην Ελλάδα των διεθνών τάσεων και των τεχνολογικών εξελίξεων στην Οδική Ασφάλεια, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου μετά και την παράδοση των μεγάλων οδικών αξόνων που κατασκευάστηκαν με υψηλές προδιαγραφές και όσον αφορά στα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται. Γι’ αυτό και ένα πολύ σημαντικό μέρος του σχεδίου νόμου που βρίσκεται αυτές τις ημέρες υπό διαβούλευση, προωθεί κυρίως την Οδική Ασφάλεια. Και αυτό θα επιτευχθεί άμεσα με τη νέα φιλοσοφία κυκλοφορίας με την οποία οι παραβάσεις του ΚΟΚ δεν θα αποτελούν πλέον εισπρακτικό μέτρο προστίμων αλλά κυρίως ένα μέτρο πρόληψης και καλλιέργειας παιδείας και ευσυνειδησίας» ανέφερε ο κ. Βούρδας.

«Οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας είναι ραγδαίες και το Ινστιτούτο τις παρακολουθεί στενά, συμμετέχοντας σε διεθνή Όργανα όπου διεξάγονται συζητήσεις για τεχνικά και θεσμικά θέματα αναφορικά με την τεχνολογία, την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση», δήλωσε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, προσθέτοντας:

«Το Ινστιτούτο έχει εισάγει στη χώρα μας καινοτόμες μεθόδους στο χώρο της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια. Στο πνεύμα αυτό συνεχίζουμε και είμαστε κοντά στον άνθρωπο, στον οδηγό και τον πολίτη που πρέπει να είναι ενημερωμένος, καθόσον η τεχνολογία παρέχει εργαλεία και δυνατότητες αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι που θα καθορίσει την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της».

Στο FONDATION VINCI AUTOROUTES–Auto Forum 2017 συμμετείχε και η Programme Director του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), κυρία Graziella Jost, η οποία στην εισήγησή της παρουσίασε το σημαντικά οφέλη στην Οδική Ασφάλεια από την ενσωμάτωση σωτήριων για τη ζωή όλων των χρηστών της οδού τεχνολογιών ασφαλείας (όπως: Autonomous Emergency Braking – AEB, Intelligent Speed Assistance-ISA και Seat Belt Reminder-SBR) σε όλα τα νέα οχήματα.

«Το ETSC, μαζί με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και άλλους ΜΚΟ που εκπροσωπούν διάφορους τομείς της κοινωνίας, έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα ώστε να γίνουν αυτές τις τεχνολογίες υποχρεωτικές σε όλα τα νέα οχήματα. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής τους και θα ωφελήσει όλους τους χρήστες της οδού, όχι μόνο τους λίγους που έχουν το προνόμιο να μπορούν να αγοράσουν ένα ακριβό αυτοκίνητο» ανέφερε η κυρία Jost.

Κρίσιμες επισημάνσεις για τις επικίνδυνες συμπεριφορές των Ελλήνων στο τιμόνι

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Ίδρυμα για την Υπεύθυνη Οδήγηση FONDATION VINCI AUTOROUTES παρουσίασε τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα -αλλά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα- αποτελέσματα της 4ης έκδοσης του «Ευρωβαρομέτρου Υπεύθυνης Οδήγησης» σχετικά με τις στάσεις και τις συμπεριφορές των οδηγών στην Ε.Ε.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ipsos σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερους από 12.000 οδηγούς προκύπτει πως οι Έλληνες, αν και γνωρίζουν καλά ποιες συμπεριφορές θέτουν εαυτούς και άλλους σε κίνδυνο, δεν διστάζουν να παραδεχτούν πως συμπεριφέρονται σε μεγάλο βαθμό ανεύθυνα όταν βρίσκονται στο δρόμο.

Πρωταθλητές στις άνω των ορίων ταχύτητες (92% έναντι 89% στην Ευρώπη), στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ άνω του επιτρεπτού (28% έναντι 11% για τους Ευρωπαίους) αλλά και στην παραβίαση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (1 στους 3 έναντι 1 στους 10 στην Ευρώπη), οι οδηγοί στην Ελλάδα δε φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν συνήθειες παρά το ρίσκο για τη σωματική τους ακεραιότητα ενώ στη χώρα μας καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ σε αρκετές κατηγορίες επικίνδυνων παραβάσεων και συμπεριφορών.

Τα ευφυή συστήματα σώζουν ζωές αλλά οι «έξυπνες» συσκευές τις θέτουν σε κίνδυνο

Δύο από αυτές αφορούν στην υπνηλία και τη μειωμένη προσοχή που, μεμονωμένα και συνδυαστικά, ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της Ευρώπης. Ενδεικτική της ανευθυνότητας των Ελλήνων οδηγών αποτελεί η χρήση κινητού κατά την οδήγηση χωρίς hands-free ή με ακουστικά, δύο συμπεριφορές που συνδέονται με την απόσπαση της προσοχής και τις οποίες οι Έλληνες υιοθετούν σε ποσοστό ρεκόρ (54% έναντι 32% και 49% έναντι 31% αντίστοιχα στην Ευρώπη) παρόλο που τις θεωρούν πολύ επικίνδυνες. Επιπλέον, βάσει της έρευνας, οι μισοί οδηγοί στην Ελλάδα (48%) παραδέχονται πως έχουν οδηγήσει υπερβολικά κουρασμένοι και παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς αναγνωρίζουν την υπνηλία ως κύριο παράγοντα κινδύνου στο δρόμο.

Συμμετέχοντας στο πάνελ της παρουσίασης του νέου Ευρωβαρόμετρου, η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» δεν έκρυψε την ανησυχία της και ανέφερε: «Οι Έλληνες οδηγοί ξέρουν ότι η έλλειψη προσοχής σκοτώνει, γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν αλλά επιλέγουν να τον αψηφούν συστηματικά και αυτό μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Την ώρα που συζητάμε για την έλευση της νέας τεχνολογίας, με συστήματα που θα τεθούν στην υπηρεσία της ασφάλειας του ανθρώπου, ο ίδιος ο άνθρωπος θέτει εαυτόν σε κίνδυνο για χάρη μιας άλλης τεχνολογίας, αυτής των έξυπνων συσκευών. Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσουμε το θέμα της χρήσης συσκευών στην οδήγηση με την αυστηρότητα και τη συστηματικότητα που απαιτείται, όπως συμβαίνει ήδη στις χώρες που ηγούνται της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη».

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV