Newsroom

Καθώς προχωράει όλο και περισσότερο το masterplan απολιγνιτοποίησης, η Περιφέρεια Μακεδονίας, η οποία είναι και η πρωταγωνίστρια συνεχίζει να εφαρμόζει το καθολικό μπλόκο για έργα ΑΠΕ και ειδικά για τα φωτοβολταϊκά. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, και για αυτό το λόγο η Περιφέρεια ρίχνει στο τραπέζι μία νέα πρόταση.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com στόχος της Περιφέρειας δεν είναι να μην προχωρήσουν τα έργα, τα οποία κρίνονται ως πλέον απαραίτητα και θα φέρουν πλήθος επενδύσεων. Αντιθέτως η Περιφέρεια επιδιώκει τα έργα ΑΠΕ, αλλά θέλει να γίνουν σε μία σωστή βάση, η οποία προϋποθέτει την ανανέωση του υφιστάμενου χωροταξικού που έχει τεθεί σε ισχύ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με το ΥΠΕΝ και δρομολογούνται εξελίξεις στο θέμα του χωροταξικού ΑΠΕ, το οποίο αποτελεί το κυριότερο σημείων των επιδιώξεων της Περιφέρειας. Είναι λογικό πως η αναμονή για την αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021, γεγονός και το οποίο προκαλεί ανησυχία για τα μεγάλα έργα της απολιγνιτοποίησης.

Η Περιφέρεια γνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της αναμονής αυτής είναι έτοιμη να εκπονήσει, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ένα νέο ενεργειακό χάρτη έως ότου να ολοκληρωθεί το χωροταξικό των ΑΠΕ τουλάχιστον για την εν λόγω περιοχή.

Τι ζητάει η Περιφέρεια

Αναλυτικά η Περιφέρεια προάγει μία σειρά από επιδιώξεις οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας
  2. Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  3. Θεσμοθέτηση του αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  4. Θεσμοθέτηση αλλαγών και ισχυρών ανταποδοτικών μέτρων, ώστε η ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ανταποδοτικό τέλος του 3% από τον κύκλο εργασιών των έργων ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες είναι “χαμηλό” και για αυτό επιδιώκεται η βελτίωση των ανταποδοτικών μέτρων.
  5. Εξασφάλιση της προτεραιότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές.
  6. Λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, και των ΑΗΣ Μελίτη και Αγίου Δημήτριου πέραν το 2028, σε αντίθεση με το πλαίσιο του masterplan απολιγνιτοποίησης.

Το ιστορικό του μπλόκου στα έργα ΑΠΕ

Όπως είχατε διαβάσει στο ypodomes.com η Περιφέρεια ζητά από τα τέλη Ιανουαρίου την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού, αλλά και τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Τότε η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε κατα ριπάς αρνητικές γνωμοδοτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 500 MW, τα οποία αφορούσαν εταιρίες με μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η γερμανική Solar Konzept.

Μήλο της έριδος ήταν οι για δύο πλωτά φωτοβολταϊκά στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, όπου θα δεσμευόταν 12.5000 στρέμματα της περιοχής, καταλαμβάνοντας έτσι το ⅙ της.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας