Newsroom

Μία ακόμα χρονιά έκλεισε στην οποία είχαμε πλήθος εξελίξεων για τα περιβαλλοντικά έργα και κυρίως για τις μονάδες απορριμμάτων καθώς σταθερή επιθυμία του ΥΠΕΝ είναι η δημοπράτηση και η κατασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν και υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, στόχος του Υπουργείου είναι εντός τους έτους να έχουν δημοπρατηθεί έως και 17 μονάδες απορριμμάτων, ενώ ήδη έχουμε εξελίξεις όσον αφορά, την Αττική, την Κρήτη, το νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους προπομπούς της προσπάθειας αυτής για σύγκλιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στη σχετική κατάταξη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, μιας και -δυστυχώς- χωλαίνει όντας ουραγός με αποτέλεσμα να κινείται στην τέταρτη θέση από το τέλος, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώνει υψηλά πρόστιμα.

Η Μονάδα στην Ήπειρο

Ένα από τα σημαντικότερα έργα στη διαχείριση απορριμμάτων αποτέλεσε το ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ήπειρο το οποίο ανέλαβε ο ενεργειακός βραχίονας του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), το 2017 και το ολοκλήρωσε το 2019 έναντι 52.6 εκατ. Ευρώ.

Ήδη κατά το 2019, όπου και είχε μόνο 9 μήνες λειτουργίας, η υπολειματικότητα της μονάδας (δηλαδή το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής) ανήλθε στο 35% ξεπερνώντας το στόχο της σύμβασης, ο οποίος υπολογιζόταν στο 39%.

Σε αυτό το κλίμα η λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου συνέχισε και το 2020 να ξεπερνάει τις προσδοκίες, όπου υπερκάλυψε τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς παράγει υπόλειμμα επεξεργασίας μικρότερο από 35% έναντι 52%, ανακτά το 36% των ανακυκλώσιμων έναντι 22%, ενώ επιτυγχάνει εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών σε ποσοστό 77%.

Μία ακόμα σημαντική επιτυχία της μονάδας είναι το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη στη χώρα μας μέσω της οποίας παράγεται ενέργεια από αστικά στερεά απόβλητα με αποτέλεσμα η μείωση των απορριμμάτων να συνδυάζεται και με την παραγωγή “πράσινης ενέργειας” καθιστώντας έτσι την Περιφέρεια Ηπείρου μία “πράσινη περιφέρεια”.

Η ΜΕΑ επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105000 τόνους απορριμμάτων και ανακτά τουλάχιστον 17000 τόνους χρήσιμων υλικών, ενώ καλύπτει τις ανάγκες 3000 οικογενειών καθώς παράγει ηλεκτρική ενέργεια 10.800MWh/έτος. Παράλληλα συμβάλλει και σημαντικά στη μάχη κατά του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς εξοικονομούνται 12000 τόνοι CO2 κατ’έτος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας