Νίκος
Καραγιάννης

Ήταν στις 25 Ιουλίου 2018 όταν μετά από μία θυελλώδη Γενική Συνέλευση ο έλεγχος του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας περνά στην πρωτοβουλία Change4Ellaktor, των αδελφών Καλλιτσάντση. Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία έφερε ένα νέο τοπίο τόσο στον όμιλο Ελλάκτωρ, όσο και στον ευρύτερο τεχνικο-κατασκευαστικό κλάδο.

Η ανάληψη της διοίκησης από το δίδυμο Κούτρα-Μπόμπολα και η αλλαγή του συνόλου του διοικητικού συμβουλίου έφερε ανακατατάξεις μέσα στη δομή του ομίλου και η προσπάθεια αφορούσε μία ενοποίηση των εταιρειών κάτω από την μητρική εταιρεία και προτεραιότητα στην κερδοφορία μέσω των κατασκευών, των παραχωρήσεων, της πράσινης ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησης υπήρξε χρόνος αναδιοργάνωσης καθώς ο όμιλος είχε να παρουσιάσει ενοποιημένα κέρδη από το 2012. Ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν η μείωση των μεγάλων ζημιών που έρχονταν κυρίως από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα ήταν η απόσυρση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου από ζημιογόνες δραστηριότητες σε χώρες στην Σερβία, την Αλβανία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, με τη δραστηριότητα εκτός Ελλάδος να περιορίζεται στη Ρουμανία και το Κατάρ.

Οι κινήσεις και οι δυσκολίες

Στη συνέχεια προχώρησε σε απορρόφηση της ΕΛΛ.ΤΕΧ Ανεμος, της θυγατρικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και άλλες ενέργειες αναδιάρθρωσης, όπως η πώληση του κτιριακού συγκροτήματος του ομίλου που όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Σημαντικό ρόλο στην δύσκολη πορεία του ομίλου, υπήρξε η υπόθεση με την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού. Σε μία χρονική στιγμή όπου ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου μάζευε έργα (σιδηροδρομικά, οδικά, αποχετευτικά) για να τονώσει το αντικείμενο του, το θέμα του καρτέλ των έργων, λειτούργησε αρνητικά. Υπολογίζεται ότι λόγω αυτής της υπόθεσης, χάθηκαν εργολαβίες άνω των 400 εκατ. ευρώ, προκαλώντας όπως είναι αντιληπτό αρνητικό ντόμινο. Κάποια από αυτά τα έργα ήταν το Ακτιο-Αμβρακία, το σιδηροδρομικό έργο Κιάτο-Ροδοδάφνη κ.α.

Σύμφωνα με τη σημερινή διοίκηση, στις κατασκευές, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των έργων όπου η Άκτωρ έχει αναδειχθεί ανάδοχος. Στον τομέα περιβάλλοντος, η Ηλέκτωρ λειτουργεί μονάδες 33 MW από βιοαέριο. Από το καλοκαίρι του 2018 έως σήμερα, ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 60%, αύξησε το ποσοστό του στην Αττική Οδό και “έκλεισε” τη συμφωνία παραχώρησης για την μαρίνα Αλίμου.

Η Reggeborgh

Η Reggeborgh είχε και στο παρελθόν προσπαθήσει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της συμμετοχές στην Ελλάκτωρ. Είχε αποπειραθεί ανεπιτυχώς να αποκτήσει τα ποσοστά των Δ.Κούτρα και Λ.Μπόμπολα το 2017. Σημείο κλειδί όμως αποτέλεσε η κίνηση τους το περασμένο Φθινόπωρο να έρθουν σε συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα  ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Ελλάκτωρ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του εισηγμένου ομίλου. Είχε προηγηθεί η αγορά μετοχών το καλοκαίρι του 2019 σε ποσοστό 4,8%, που είχε η Amber Capital.

Τι προτείνει η Ολλανδική εταιρεία

Κατά την Reggeborgh, ο όμιλος Ελλάκτωρ υποβαθμίστηκε από τις Fitch και S&P κατά τη διάρκεια του 2020, χάνει ειδικευμένο προσωπικό και επικεντρώνεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, αντί να αναπτύσσει νέες δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων. Αναφέρει πως υπάρχει αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών αλλά και της τιμής της μετοχής τα τελευταία δυόμιση χρόνια και θεωρεί πως δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς.

Η ολλανδική εταιρεία, δηλώνει ότι στοχεύει μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους να “ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της Ελλάκτωρ” μέσω της αντικατάστασης της τωρινής διοίκησης από μια ομάδα ειδικών που γνωρίζουν την τοπική αγορά και να υποστηρίξει στη συνέχεια την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Reggeborgh προτείνει για το νέο διοικητικό συμβούλιο Διευθύνοντα Σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο. Για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ προτείνεται ο δικηγόρος Γιώργος Μυλωνογιάννης. Ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ προτείνεται ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Κονδύλης και ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Τούμπουρος και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

Τι προτείνει η πλευρά Καλλιτσάντση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ,κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σε ανοικτή επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας ζητά να καταψηφίσουν τους Ολλανδούς. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Reggeborgh επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας, εγείροντας επιφυλάξεις περί ανταγωνισμού, δεδομένης και της συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, στρέφεται ενάντια και στο διοικητικό συμβούλιο που προτείνει η Reggeborgh κάνοντας λόγω για προφανή σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της σχέσης τους με το ΤΑΙΠΕΔ.

Από την πλευρά τη  Invesco, εταιρείας συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη έγινε γνωστό πως η παρουσία τους στην Ελλάκτωρ είναι για να στηριχθεί η υπάρχουσα διοίκηση, επιδιώκοντας η εταιρεία σταδιακά να μεγαλώσει και να ενισχυθεί.

Η Γενική Συνέλευση

Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εντύπωση προκάλεσε η θέση του Δ.Καλλιτσάντση πριν δύο ημέρες όπου ανέφερε πως «εύχομαι και πιστεύω ότι η Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου 2021, θα δώσει μία ισχυρή Νέα Διοίκηση στον Όμιλο».

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση, (που προήλθε από την αναβολή της προηγούμενης στις 7 Ιανουαρίου) η πλευρά των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη καθώς και η πλευρά Καλλιτσάντση, θα ελέγχουν ποσοστό 25,5824%.

Με βάση πληροφορίες από την αγορά, η Reggeborgh έχει φτάσει να έχει ίδια συμμετοχή 14,17% ενώ επιπλέον διατηρεί το δικαίωμα άσκησης δικαιώματος αγοράς για το επιπλέον 12,54% από την συμφωνία με τον Λ.Μπόμπολα, το οποίο εφόσον ασκηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο 26,7218%. Για πολλούς θεωρείται δεδομένο πως μέσω συμμαχιών έχει εξασφαλίσει ποσοστό ψήφων άνω του 30%.

Τελευταία εξέλιξη είναι πως η Invesco ζήτησε αναβολή της σημερινής Γ.Σ. έως ότου η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίσει αν προκύπτει θέμα συγκέντρωσης στην περίπτωση που η Reggeborgh επικρατήσει όμως τελικά το αίτημα απεσύρθη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV