Connect with us

Αφιερώματα

Η μεγάλη ανασκόπηση της χρονιάς: Τι συνέβη μήνα-μήνα το 2019 σε έργα και μεταφορές

Δημοσιεύθηκε

στις

To 2019 ήταν ομολογουμένως μία χρονιά που δεν αφήνει και πολλά πίσω της. Σε μία χρονιά που οι εκλογές του Ιουλίου έφεραν αλλαγή πολιτικής αλλά και αλλαγή προτεραιοτήτων, σχεδιασμού και στόχων. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε ακόμα μία χρονιά αναμονής με τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη να χώρα να είναι λιγοστά και η ανάγκη σχεδιασμού για νέα να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σήμερα θα κάνουμε μία «βουτιά» στο τι συνέβη σε αυτή τη χρονιά κάνοντας την παραδοσιακή ανασκόπηση της χρονιάς του ypodomes.com. Θα διαβάσετε για τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς, ποια έργα δημοπρατήθηκαν, ποια έργα συμβασιοποιήθηκαν, ποια ολοκληρώθηκαν, ποια καθυστερούν και ποια τελικά ακυρώθηκαν.

Μία πλούσια δημοσιογραφικά χρονιά, όμως φτωχή για τον τεχνικό κλάδο της χώρας. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι τα βήματα που έχει κάνει συνολικά η χώρα σε αυτή τη δεκαετία. Αυτό μπορείτε να το διαβάσετε στο ειδικό άρθρο-αφιέρωμα που ετοίμασε το ypodomes.com για εσάς πατώντας εδώ.

Γυρνώντας στο 2019 είναι βέβαιο ότι το απόλυτο γεγονός της χρονιάς είναι η ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη.  Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, η αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας αποτέλεσε το στόχο όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν. Φέτος, τον Απρίλιο ευτυχήσαμε να δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένα ηλεκτροκίνητο τρένο να ξεκινά από την Αθήνα και να καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Οι χρόνοι μειώθηκαν σημαντικά, το τρένο ανέκτησε την αξιοπιστία του και η επιβατική κίνηση άρχισε να ανεβαίνει. Η γραμμή ωστόσο χρειάζεται ακόμα έργα στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα για να μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Ωστόσο το πρώτο κρίσιμο βήμα έγινε.

Ας περάσουμε να δούμε τι συνέβη μήνα-μήνα:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ της Κ/Ξ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-GOLDAIR  και της Μυτιληναίος για τα έργα κόστους 109εκατ.ευρώ στο Θριάσιο Πεδίο. Ωστόσο σχεδόν ένα χρόνο μετά, το μεγαλόπνοο αυτό έργο παραμένει μπλοκαρισμένο από την Ε.Ε. Εντυπωσιακό νέο ρεκόρ για την επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας.  με 24,1εκατ.επιβάτες το 2018. Το νέο ρεκόρ δείχνει τη δυναμική του αεροδρομίου της Αθήνας  που και το 2019 συνεχίστηκε έστω και με μειωμένες αποδόσεις. Δίδεται στην κυκλοφορία το σιδηροδρομικό υποτμήμα Λιανοκλάδι-Αγγείες και η μεγάλη Σήραγγα Όθρυος μήκους 6,4χλμ. Λίγες εβδομάδες αργότερα δίδεται όλο το τελευταίο τμήμα χωρίς ηλεκτροκίνηση. Σε εκδήλωση της ΡΑΣ η Goldair ανακοινώνει την πρόθεση της να δρομολογήσει επιβατικό τρένο στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη αλλά μέχρι και σήμερα αυτό δε συνέβη.

Ιστορικό ρεκόρ στην κίνηση με 63,7εκατ.επιβάτες το 2018 στα Ελληνικά Αεροδρόμια. Ξεχωρίζει η επίδοση του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης με 6,8εκατ.επιβάτες.

Ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΟΛΠ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2018 με 4,5εκατ.εμπορευματοκιβώτια. Η κινεζική COSCO δείχνει πως θα συνεχίσει να αναπτύσσει το κεντρικό λιμάνι της χώρας δημιουργώντας ευφορία στο κομμάτι των logistics. Υπογράφεται η σύμβαση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης. Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στις 22 Ιανουαρίου ξεκινούν επίσημα οι εργασίες στο νότιο τμήμα του Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα. Με 30εκατ.ευρώ και μέσω ΣΔΙΤ θα γίνουν τα νέα Δικαστικά Μέγαρα σε Ηράκλειο και Έδεσσα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ξεκινά η πρώτη δοκιμαστική διέλευση του Τραμ στους δρόμους του Πειραιά. Ωστόσο 10 μήνες μετά, το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και δεν προβλέπεται να δοθεί πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Νέα παράταση, για τις 6 Μαρτίου για την αποσφράγιση των προσφορών για τα ηλεκτρονικά διόδια. Προκηρύσσεται ως έργο παραχώρησης το mega-Εμπορευματικό Κέντρο «Θριάσιο ΙΙ». Νέα ενεργειακή επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τέσσερις οι προσφορές στον διαγωνισμό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι Ρεθύμνου. J&P ΑΒΑΞ: Κάνει Γενική Συνέλευση στις 25 το μήνα και αλλάζει το όνομα της σε ΑΒΑΞ . Άγονος τελικά ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Σε δημοπράτηση με 17,7εκατ.ευρώ η υπογειοποίηση της Π.Κωνσταντίνου στο γήπεδο της ΑΕΚ. Κυρώνεται στη Βουλή η επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος.

Εξαγγελία σιδηροδρομικών έργων 1δισ.ευρώ στην Πελοπόννησο και έναρξη του έργου για το Πάτρα-Πύργος έκανε ο Χ.Σπίρτζης από το βήμα συνεδρίου στην Ολυμπία. Στις 27 του μήνα πέρασαν από τη Βουλή οι 6 από τις 8 εργολαβίες. Στο ΣτΕ συζητώνται προσφυγές για τα 2 έργα της Γραμμής 4, ο προβλήτας κρουαζιέρας του ΟΛΠ, ενώ μπλόκο από το ΣτΕ έχουμε και για την εργολαβία-σκούπα του Άκτιο-Αμβρακία. Υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Νέα παράταση για τις 15 Μαρτίου στην κατάθεση προσφορών για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Σε δημοπράτηση Νέα Μονάδα Απορριμμάτων στη Χερσόνησο Ηρακλείου με 46,2 εκατ. ευρώ. Ξεκινά διαγωνισμός παραχώρησης για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά από τον Δήμο του Πειραιά. Ισχυρή κερδοφορία για τα ΕΛΠΕ το 2018. Στο Υπουργείο Υποδομών τα έργα του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Δύο οι προσφορές για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας από τις Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI και ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Ξεκινούν οι πρώτες μελέτες για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Υπογράφεται το έργο-ΣΔΙΤ για τη Μονάδα Απορριμμάτων στην Ηλεία και προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και για τη Μονάδα Απορριμμάτων Χερσονήσου. Ολοκληρώνεται το στρώσιμο των γραμμών από το Αίγιο μέχρι Κιάτο. Κατατέθηκαν οι προσφορές για το υποθαλάσσιο και το χερσαίο τμήμα του αγωγού Poseidon. Στη Β`φάση πέρασε ο διπλός διαγωνισμός του ΒΟΑΚ, προστίθεται το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος και οριστικοποιήθηκε η χάραξη. Παγκόσμια διάκριση για την Ολυμπία Οδό, στα 5 κορυφαία έργα του κόσμου για το 2018 μέσα από ειδική βράβευση που έγινε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Με ισχυρό ενδιαφέρον από 4 εταιρείες ξεκινά ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ σχολείων στα Χανιά.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Μπλόκο στις επενδύσεις της COSCO αλλά και στην πόλη από την απόφαση του ΚΑΣ, να κηρυχθεί η πόλη αρχαιολογικός χώρος. Δύο προσφορές για τη σχεδίαση και κατασκευή του IGB – Συμμετοχή της ΑΒΑΞ στον διαγωνισμό των 145 εκατ. ευρώ. Παραδίδεται ο «υπερατλαντικός» διάδρομος προσαπογείωσης 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία. Ολοκληρώνεται η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπό ολοκλήρωση το χερσαίο τμήμα του TAP- Ξεπερνά το 85% η συνολική πρόοδος του έργου. Οριστικά με ΣΔΙΤ ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη. Με ΣΔΙΤ 3 έργα οδοφωτισμού σε Ήπειρο, Κ.Μακεδονία, Αθήνα και η βιβλιοθήκη της Ακαδημίας. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις κοινοπραξίες που ανέλαβαν τα έργα του «Διαδρόμου Β» του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο.

Προετοιμάζεται διαγωνισμός για την ριζική ανακαίνιση των συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας με κόστος 70εκατ.ευρώ. Το τρένο σφύριξε ξανά στο Αίγιο μετά από 10 χρόνια καθώς έγινε το πρώτο επίσημο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Κιάτο μέχρι την πόλη της Αχαϊας. Υπογράφονται οι 4 από τις 8 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος. Συγκεκριμένα υπογράφονται οι εργολαβίες από το τέλος της Περιμετρικής και μέχρι τη Βάρδα. Τα 150 χρόνια του γιορτάζει ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος και δύο χρόνια λειτουργίας συμπληρώνονται για Ολυμπία και Αιγαίου.  Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης συνολικής αξίας 650 εκατ. Ευρώ. Μετά από 9 χρόνια έργων παραδίδονται τα πρώτα 15χλμ από το Άκτιο μέχρι τη Βόνιτσα του άξονα της Αμβρακίας οδού.

ΜΑΙΟΣ

Μήνας Ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών. Ξεκινά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, Υποδομών και Κατασκευών ανακοινώνουν από κοινού οι ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ και ΣΕΓΜ. Εγκαινιάζεται το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Ξεκινούν τα δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα τρένα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη και διάρκεια μόλις 4 ώρες. Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Σε δημοπράτηση με 312εκατ.ευρώ το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός του Μετρό και βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαία. Στην ΑΒΑΞ το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB. Αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια το 2019. Υπογράφηκε η σύμβαση με ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ-SIEYUAN για την κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τάσης Κορίνθου.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Υπογράφονται τα σιδηροδρομικά έργα για την κανονικοποίηση-ηλεκτροκίνηση του τμήματος Ισθμός-Λουτράκι και την κατασκευή δύο νέων σιδηροδρομικών γεφυρών στο Γαλλικό Ποταμό. Στην κυκλοφορία και το δεύτερο ρεύμα της νέας παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος που «μετατοπίστηκε» κατά περίπου 80 μέτρα. Σύμβαση ΕΡΓΟΣΕ – Siemens Mobility για την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς – Αθήνα -Τιθορέα – Λιανοκλάδι. Επένδυση της Hines στο ακίνητο της Ακαδημίας Πλάτωνος – Νέο Leroy Merlin στη Λ. Κηφισού. Πρόεδρος του International Road Federation εξελέγη ο Β. Χαλκιάς για τα επόμενα 3 χρόνια.

Ανακαλείται η απόφαση αναδοχής για την εργολαβία-σκούπα στο Άκτιο-Αμβρακία. Ξεκινούν στο Μετρό Αθήνας οι τοπογραφικές μελέτες για την επέκταση της Γραμμής 4 στην Πετρούπολη και της επέκτασης προς Καματερό της Γραμμής. Ανακοινώνονται αυξήσεις στην Αττική Οδό και ξεκινά κόντρα με το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Εντυπωσιακά αποτελέσματα από το 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών στο Μέγαρο Μουσικής. 45 ομιλητές έδωσαν το δικό τους στίγμα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Το πάνελ των κατασκευών εκρηκτικό με διαξιφισμούς ενώ σε το πάνελ των μεταφορών απέδειξε για μία ακόμα φορά την γεωμετρικά ανοδική πορεία του κλάδου.

Βράβευση του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Ηπείρου στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ως το έργο της χρονιάς 2018, από τη σχετική ψηφοφορία που είχε γίνει στο τέλος της χρονιάς.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Πραγματοποιούνται οι εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει για τα επόμενα 4 χρόνια τα ηνία της χώρας. Νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ορκίζεται ο Κώστας του Αχιλλέα Καραμανλής και Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Κωστής Χατζηδάκης. Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Γιώργος Καραγιάννης και Γενικός Γραμματέας Μεταφορών ο Νίκος Σταθόπουλος.

Πράσινο φως του ΣτΕ για τα έργα στο Ελληνικό. Υπογράφεται η σύμβαση για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αθηνών. Ο Γιώργος Βαρεμένος ορίζεται Τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ. Κατατέθηκε ο φάκελος για νέο Εμπορευματικό Κέντρο στην Ηγουμενίτσα. Επανεξετάζεται η τύχη του ΒΟΑΚ, του Πάτρα-Πύργος και της Αμβρακίας Οδού. Οι ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ αποκτούν το έργο διασύνδεσης του Αγωγού TAP με το δίκτυο στη Νέα Μεσημβρία. Η ΑΚΤΩΡ μειοδοτεί στο έργο διπλής σύνδεσης Λευκάδας με Αμβρακία Οδό.

Επένδυση 400 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας από Chatsworth και Onex. Ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ γίνεται πάλι πεδίο αντιπαράθεσης στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Στοπ στο διαγωνισμό για τα 750 λεωφορεία, καθώς ο διαγωνισμός κρίνεται προβληματικός από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκδίδεται η άδεια από τη ΡΑΕ για την κατασκευή του Αγωγού IGB. Με δωρεά των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ απομακρύνονται 70.000 κ.μ. ξυλείας από το Μάτι Αττικής. Στο ΕΣΠΑ η «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Εξετάζεται η μακροχρόνια μέσω ΣΔΙΤ συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης για τη μαρίνα Χίου. Έρχεται νέος διαγωνισμός για 1.000 αστικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μετατίθεται η κατάθεση προσφορών για το Θριάσιο 2. Ο Νίκος Κουρέτας, νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό. Ο Χρήστος Βίνης, νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΓΟΣΕ. Στο ΕΣΠΑ η επέκταση της τηλεθέρμανσης σε Πτολεμαΐδα και Νέα Καρδιά Εορδαίας. Το φράγμα των 3εκατ.επιβατών έσπασε τον Αύγουστο το Ελ.Βενιζέλος. Νέο ρεκόρ στα Ελληνική Αεροδρόμια με 45,8εκατ.επιβάτες το οκτάμηνο.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ακυρώνεται η απόφαση αύξησης των διοδίων στην Αττική Οδό. Επανεξετάζεται η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού του ΒΟΑΚ. Στο ΕΣΠΑ η σιδηροδρομική σύνδεση Κατάκολου Αρχαίας Ολυμπίας. Η ΤΕΚΑΛ μειοδοτεί για τον προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Αρχίζει να εξετάζεται η λύση της προσχώρησης στην Ολυμπία Οδό του τμήματος Πάτρα-Πύργος με παράλληλη ακύρωση των διαγωνισμών. Σε συνέντευξη του στο ypodomes.com ο Φίλιππος Τσαλίδης ανακοινώνει την έλευση το 2022 νέων υπερσύγχρονων υβριδικών τρένων στην Ελλάδα για το δρομολογιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2023 με παράλληλη αλλαγή του τρόπου κατασκευής του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Επίσης προαναγγέλει διαγωνισμό-ΣΔΙΤ για νέο υπέργειο τμήμα και συντήρηση της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Σε δοκιμαστική λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών. Εκδίδονται όλες οι ΚΥΑ για την επένδυση στο Ελληνικό. Νέο υβριδικό σύστημα αναλογικών διοδίων προετοιμάζει η Ολυμπία Οδός. Στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια. Ανακοινώνεται η επέκταση του River West στον Κηφισό. Φαραωνική χαρακτηρίζει την πλήρη υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής. Aegean: Ρεκόρ με 11,6 εκατομμύρια επιβάτες στο 9μηνο του έτους. Τους 20εκατ.επιβάτες άγγιξε το 9μηνο το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι. Hard Rock και Mohegan-TERNA διεκδικούν το Καζίνο στο Ελληνικό. Κυρώθηκαν οι 4 συμβάσεις υδρογονανθράκων στη Βουλή. Μετρό: Φρενάρει ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4. «Θεμέλιος Λίθος» για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΜYTILINEOS στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας κόστους 300εκατ.ευρώ. Στήριξη Πατούλη στην κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Ως εθνικό αποφασίζεται να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης. «Έπεσαν» οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB. «Πράσινο φως» ΕΣΑΛ για επενδύσεις ύψους 611,8 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΠ. Προσωρινό όχι στον 4ο Προβλήτα. Προχωρά η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου «Smart Park».  Σε φάση κατασκευών η επένδυση 150 εκατ. ευρώ για το One & Only Kea Island Resort. To μεγάλο νέο του μήνα δεν είναι άλλο από την απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το 2020.

Η Sterner Stenhus του Ελληνο-Σουηδού Ηλία Γεωργιάδη, γίνεται η πρώτη εταιρεία που ανοίγει τη δευτερογενή αγορά των ΣΔΙΤ με την εξαγορά 10 σχολείων-ΣΔΙΤ στην Αττική. Ο Κώστας Καραμανλής προαναγγέλει πακέτο 350εκατ.ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στους Αυτοκινητόδρομους. Υπεγράφη το έργο ολοκλήρωσης του Α/Κ 16 στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Dimand-EBRD-Prodea οι επενδυτές ανακαίνισης του Πύργου του Πειραιά. Περνά τροπολογία που ξεμπλοκάρει τα δημόσια έργα ενώ οι ΣΔΙΤ γίνονται Στρατηγικές Επενδύσεις. Δέκα μνηστήρες για το 30% του Αεροδρομίου της Αθήνας Ελ.Βενιζέλος. Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΕ ο Κώστας Σπηλιόπουλος. Σε δημοπράτηση με 255εκατ.ευρώ το mega έργο-ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες στην Κρήτη. Αναστέλλεται με νόμο ο ΦΠΑ τις οικοδομές.Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ακυρώνται ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια. Υπογράφεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι με 32,1 εκατ. ευρώ. ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ οι «μνηστήρες» για τους Σταθμούς Μετατροπής της «μεγάλης» Κρήτης. Νίκη της παράταξης Στασινού που παραμένει πρόεδρος του ΤΕΕ. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδοτεί για τις πρόδρομες εργασίες στα δυτικά του Μετρό Θεσσαλονίκης. Εξετάζονται σενάρια για τη σύνδεση Ελληνικού-Αεροδρομίου μέσω της Σήραγγας Αργυρούπολης. Στοπ από το ΣτΕ στο διαγωνισμό για την Αμβρακία Οδό. Ανοίγει το εργοστάσιο της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη – Αμερικανική επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Ιστορικό ρεκόρ στο Λιμάνι του Πειραιά, έσπασε το φράγμα των 5εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο εντεκάμηνο.

Ξεκινά διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίου στη Λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Νέα παράταση για τον Ιανουάριο στο διαγωνισμό για το Θριάσιο 2. Βγαίνει η άδεια και προχωρά η επένδυση της Brown Hotels για νέο ξενοδοχείο στην Ομόνοια. “Με νέο υβριδικό μοντέλο προετοιμάζετι η δημοπράτηση της Παράκαμψης Χαλκίδας”. Μετρό Θεσσαλονίκης: Επισημοποιείται η αλλαγή της λύσης για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Ολοκληρώνεται η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP. Σε δημοπράτηση με 1,68 δισ. ευρώ η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης. Υπογράφεται το μεγάλο έργο ολοκλήρωσης της Περιφερειακής Κατερίνης. Νέο ρεκόρ αεροπορικής κίνησης με 62,8 εκατ. επιβάτες στο εντεκάμηνο 2019.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Για το 2021 μεταφέρεται η ολοκλήρωση των συστημάτων στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζεται η αναγέννηση των ναυπηγείων Σύρου. Επενδυτικό ντεμαράζ από τον Όμιλο Δουζόγλου στην Ελλάδα με δύο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.Σε δημοπράτηση με 15,3 εκατ. ευρώ η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ζακύνθου και η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στη Θεσσαλονίκη. Υπογράφεται με 14,2 εκατ. ευρώ η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θεμελιώνεται το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο. Εγκρίνονται 6 στρατηγικές επενδύσεις 1,05 δισ. ευρώ – 119 επενδυτικά σχέδια 900 εκατ. στον Αναπτυξιακό. Για το καλοκαίρι του 2020 προσδιόρισε τον διαγωνισμό για την ανακαίνιση των συρμών Μετρό της Γραμμής 1 ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής. Εγκαινιάζεται η πρώτη «έξυπνη» διάβαση της Αθήνας. Κλείνει για 4 μήνες η γραμμή του Τραμ στο Φάληρο, το καλοκαίρι του 2020 μεταφέρεται η λειτουργία της επέκτασης προς Πειραιά. Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Εύβοιας-Άνδρου από τον ΑΔΜΗΕ.  “Σε δημοπράτηση το ορφανό χιλιόμετρο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ποτίδαιας”. Νέα εποχή για την Aegean, παρελήφθη το πρώτο από τα 46 Airbus A320neo. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τα εργοτάξια του Ε65 στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα και προαναγγέλει την κατασκευή του βόρειου τμήματος, Τρίκαλα-Εγνατία.

Υπογράφεται η σύμβαση χρηματοδότησης 180εκατ.ευρώ με την ΕΤΕπ για τη συμβολή του ελληνικού δημοσίου στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Το ΚΑΣ εγκρίνει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του σταθμού Μετρό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε με 85εκατ.ευρώ η σύνδεση του ΟΛΘ με ΠΑΘΕ και Εγνατία. Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Τέσσερα χρυσά βραβεία στα Energy Mastering Awards. Αντίστοιχα τρία αποσπά η Ολυμπία Οδός. Για τις αρχές του 2022 τοποθετεί ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής την λειτουργία της επέκτασης του Μετρό μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2020 η λειτουργία μέχρι το σταθμό της Νίκαιας. Σε δημοπράτηση το έργο-ΣΔΙΤ για το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών με 89εκατ.ευρώ. Με 20% η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στo FSRU Αλεξανδρούπολης. Σε Ελληνικά Καλώδια και ABB η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας με 52,3 εκατ. ευρώ. Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε το στρώσιμο γραμμών στην επέκταση προς Καλαμαριά.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα