Connect with us

Επικαιρότητα

Η μάχη της Αχαΐας για την ολοκλήρωση των δικτύων μεταφορών και άλλων υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία από τις πιο δραστήριες κατασκευαστικά περιοχές της χώρας τίνει να γίνει η Αχαϊα με πολλά και διαφορετικά έργα να βρίσκονται στο επίπεδο του σχεδιασμού ή διαγωνισμού. Το πρώτο μεγάλο βήμα που έγινε το 2017 με την ολοκλήρωση του δυτικού τμήματος της Ολυμπίας Οδού, άλλαξε την Αχαϊα και οι διαδρομές προς τις άλλες περιοχές της χώρας μέσου του νέου δικτύου αυτοκινητόδρομων έγιναν εύκολες.

Σήμερα η Αχαϊα προετοιμάζεται για μία σειρά από μεγάλα έργα υποδομής που θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τα δίκτυα μεταφορών και θα μεταμορφώσουν την περιοχή, που με επίκεντρο την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας αναζητά τη θέση της μέσα στις αλλαγές που συντελούνται στο συγκοινωνιακό κυρίως τοπίο.

Αυτή η διαδικασία μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Προβλήματα, αντιδράσεις και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει στο να υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Το κυρίαρχο έργο που απασχολεί τη Δυτική Αχαϊα και τη γειτονική Ηλεία είναι φυσικά ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Οι θρυλικές πλέον οκτώ εργολαβίες προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς προς την έναρξη κατασκευή και όπως ολα δείχνουν θα ξεκινήσουν κάπου στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι τα σιδηροδρομικά έργα. Εδώ έχουμε ένα ευρύ μέτωπο έργων όχι όμως με την ίδια ωριμότητα. Τα έργα από το Αίγιο και μετά περιλαμβάνουν 3 τμήματα. Από το Αίγιο μέχρι τον Ψαθόπυργο, από τον Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο και από το Ρίο μέχρι το Λιμάνι της Πάτρας. Στα πρώτα δύο τμήματα είναι σε κατασκευή έργα υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής. Έργα υποδομής εννοούμε στο έδαφος κάτω από τις γραμμές. Μέσα στο 2019 σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ θα δούμε λοιπόν να δημοπρατούνται τα έργα για την επαναλειτουργία της διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση στα τμήματα αυτά, από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Στόχος είναι μέχρι το 2022 τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και να φτάσει το νέο σύγχρονο τρένο μέχρι την είσοδο της πόλης της Πάτρας.

Στο τρίτο τμήμα προετοιμάζεται μία εργολαβία που περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή ενός συνολικού έργου για την υποδομή-επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, ETCS και τους σταθμούς από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο. Η δημοπράτηση αυτή, σύμφωνα με την πρωθυπουργική εξαγγελία θα γίνει στο τέλος του έτους. Τα έργα είναι απαιτητικά, περιλαμβάνουν ελαφρά υπογειοποίηση και η χρονική εκτίμηση για την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών προς το παρόν είναι παρακινδυνευμένη.

Παράλληλα περιμένουμε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, η εργολαβία που είναι σε εξέλιξη για την επέκταση του πετυχημένου Προαστιακού Πάτρας από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κάτω Αχαγιά.

Πέρα από τα παραπάνω, την Αχαϊα την απασχολεί και το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου. Κινήσεις γίνονται συνεχώς αλλά μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε δει κάτι οριστικό για αυτό το σχέδιο.

Άλλη κρίσιμη υποδομή είναι η ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου που είναι σε τελικό στάδιο και εδώ το debate είναι ποιος θα είναι ο διαχειριστής αυτού του φράγματος που υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Αχαϊα.

Τέλος έχουμε την ολοκλήρωση των έργων στο Λιμάνι της Πάτρας. Εδώ λόγω της διακοπής των δικτύων μεταφορών τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε το μεγάλο αυτό λιμάνι να υποβαθμίζεται. Σήμερα η έλλειψη σύνδεσης του με το σιδηρόδρομο σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη υποδομών στον εμπορευματικό τομέα, την ώρα που σε άλλα λιμάνια όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Αλεξανδρούπολη η σύνδεση αυτή συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή τους πορεία.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα