Connect with us

Επικαιρότητα

Η μάχη της Αχαΐας για την ολοκλήρωση των δικτύων μεταφορών και άλλων υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Μία από τις πιο δραστήριες, κατασκευαστικά περιοχές της χώρας, τίνει να γίνει η Αχαϊα με πολλά και διαφορετικά έργα να βρίσκονται στο επίπεδο του σχεδιασμού ή διαγωνισμού. Το πρώτο μεγάλο βήμα που έγινε το 2017 με την ολοκλήρωση του δυτικού τμήματος της Ολυμπίας Οδού από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα, άλλαξε την Αχαϊα και οι διαδρομές προς τις άλλες περιοχές της χώρας μέσου του νέου δικτύου αυτοκινητόδρομων έγιναν εύκολες.

Σήμερα η Αχαϊα προετοιμάζεται για μία σειρά από μεγάλα έργα υποδομής που θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τα δίκτυα μεταφορών και θα μεταμορφώσουν την περιοχή, που με επίκεντρο την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας αναζητά τη θέση της μέσα στις αλλαγές που συντελούνται στο συγκοινωνιακό κυρίως τοπίο.

Αυτή η διαδικασία μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Προβλήματα, αντιδράσεις και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει στο να υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Το κυρίαρχο έργο που απασχολεί τη Δυτική Αχαϊα και τη γειτονική Ηλεία είναι φυσικά ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Η αλλαγή της κυβέρνησης ίσως φέρει εξελίξεις στι «θρυλικές πλέον οκτώ εργολαβίες».

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι τα σιδηροδρομικά έργα. Εδώ έχουμε ένα ευρύ μέτωπο έργων όχι όμως με την ίδια ωριμότητα. Τα έργα από το Αίγιο και μετά περιλαμβάνουν 3 τμήματα. Από το Αίγιο μέχρι τον Ψαθόπυργο, από τον Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο και από το Ρίο μέχρι το Λιμάνι της Πάτρας. Στα πρώτα δύο τμήματα είναι σε κατασκευή έργα υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής. Έργα υποδομής εννοούμε στο έδαφος κάτω από τις γραμμές. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο να δημοπρατηθούν τα έργα για την επαναλειτουργία της διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση στα τμήματα αυτά, από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Στόχος είναι μέχρι το 2023 τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και να φτάσει το νέο σύγχρονο τρένο μέχρι την είσοδο της πόλης της Πάτρας.

Στο τρίτο τμήμα προετοιμάζεται μία εργολαβία που περιλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή ενός συνολικού έργου για την υποδομή-επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, ETCS και τους σταθμούς από το Ρίο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο. Εδώ αναμένουμε τις αποφάσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών.

Παράλληλα περιμένουμε να λειτουργήσειι μέσα στο 2019, το έργο για την επέκταση του πετυχημένου Προαστιακού Πάτρας από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κάτω Αχαγιά. τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο.

Πέρα από τα παραπάνω, την Αχαϊα την απασχολεί και το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου. Κινήσεις γίνονται συνεχώς αλλά μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε δει κάτι οριστικό για αυτό το σχέδιο.

Άλλη κρίσιμη υποδομή είναι η ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου που είναι σε τελικό στάδιο και εδώ το debate είναι ποιος θα είναι ο διαχειριστής αυτού του φράγματος που υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την Αχαϊα.

Τέλος έχουμε την ολοκλήρωση των έργων στο Λιμάνι της Πάτρας. Εδώ λόγω της διακοπής των δικτύων μεταφορών τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε το μεγάλο αυτό λιμάνι να υποβαθμίζεται. Σήμερα η έλλειψη σύνδεσης του με το σιδηρόδρομο σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη υποδομών στον εμπορευματικό τομέα, την ώρα που σε άλλα λιμάνια όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Αλεξανδρούπολη η σύνδεση αυτή συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή τους πορεία.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου Πατρέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χριστουγεννιάτικος στολισμός στο Δήμο Πατρέων

Ξεκίνησαν σήμερα, Σάββατο, υπό βροχή, οι εργασίες για τον γιορτινό στολισμό της πλατείας Γεωργίου και άλλων πλατειών της Πάτρας ενόψει των Χριστουγέννων.

Δεκάδες εργαζόμενοι από υπηρεσίες του Δήμου, εργάζονταν από το πρωί, μετατρέποντας την πλατεία Γεωργίου σε εργοτάξιο, για την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου, την κατασκευή του χριστουγεννιάτικου χωριού και την τοποθέτηση φωτεινού διάκοσμου.

Όλες οι κατασκευές έγιναν στα εργαστήρια του Δήμου από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Παρόντες στις εργασίες, σήμερα στην πλατεία Γεωργίου, ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους για την δουλειά τους και τους ευχήθηκε καλές γιορτές.

Διάκοσμος θα τοποθετηθεί σήμερα και αύριο και στις πλατείες Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας) και Τριών Συμμάχων, ενώ ήδη από προχθές είχε ξεκινήσει η τοποθέτηση του γιορτινού γραμμικού φωτισμού στην οδό Παντανάσσης.

Τα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου χωριού θα γίνουν την Τρίτη 10 Δεκέμβρη με παράλληλες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμος με τον Πολιτιστικό Οργανισμό έχουν προγραμματίσει στολισμό και εκδηλώσεις και σε άλλες πλατείες και οδούς της πόλης και στις συνοικίες, όπως η πλατεία στην περιοχή του γηπέδου της Παναχαϊκής, και η πλατεία στις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφέρεια Αττικής Λογότυπο

«Η διασφάλιση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, είναι κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Όσο σημαντικό είναι για εμάς να είμαστε αποτελεσματικοί, χρήσιμοι και άμεσοι στην υλοποίηση έργων, άλλο τόσο σημαντικό είναι οι ενέργειες και τα βήματα που ακολουθούμε να γίνονται σωστά και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι είναι βαρύνουσας σημασίας η συνεργασία της Περιφέρειας με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων».

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Γεώργιο Καταπόδη.

Ο Περιφερειάρχης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται μεταξύ των δύο φορέων, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του συμφώνου θα είναι προς όφελος των πολιτών, τόσο για την προώθηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που χρησιμοποιούν ως εργαλείο τις δημόσιες συμβάσεις, όσο και για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Διεύρυνση πλαισίου συνεργασίας

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης και η Διευθύντρια Συντονισμού της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Αικατερίνη Κυριαζή, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν και επιπλέον συνεργίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να οργανωθούν από κοινού θεματικές ημερίδες στις οποίες, με τη συμμετοχή των δημάρχων και στελεχών της αυτοδιοίκησης, θα γίνει ενημέρωση για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων.

Στόχοι και τομείς συνεργασίας Συμφώνου Συνεργασίας

Στους βασικούς στόχους του Συμφώνου Συνεργασίας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων με την ανάπτυξη της διοικητικής ικανότητας των εμπλεκομένων με τις δημόσιες συμβάσεις υπευθύνων της Περιφέρειας, η ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας, η προώθηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων (κυκλική, πράσινη οικονομία, καινοτομία, βιώσιμη ανάπτυξη), η μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή στοιχείων προς εφαρμογή των αρχών της καλής διακυβέρνησης, ο εντοπισμός στοιχείων απλοποίησης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, μέσω των στοιχείων που θα προκύψουν από την εποπτεία και παρακολούθηση του συνόλου των δημοσίων συμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Οι Τομείς Συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

– Μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα δημοσίων συμβάσεων και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών

– Συνεργασία σε θέματα που άπτονται των τομέων των στρατηγικών δημοσίων συμβάσεων (πράσινες, καινοτόμες, κοινωνικές).

– Η διαμόρφωση της στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις για την επόμενη πενταετία (2020-2025)

– Ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και προώθηση του επαγγελματισμού στον τομέα των Δημοσίων Συμβάσεων

– Ανάληψη προγραμματισμένων και συντονισμένων ενεργειών για την επίτευξη κοινών στόχων και την προώθηση κοινών θέσεων σε Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς φορείς ή άλλα Διεθνή Φόρα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Συνάντηση εργασίας Πατούλη με τον Δήμαρχο Κυθήρων για αναπτυξιακά έργα υποδομών 

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη με Δήμαρχο Κυθήρων

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί με Δημάρχους της Αττικής με στόχο τη δρομολόγηση έργων με αναπτυξιακό πρόσημο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που απαιτούνται στα Κύθηρα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό.

Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στις απαιτούμενες υποδομές που πρέπει να γίνουν για να μπορεί να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο του νησιού από μεγαλύτερα αεροπλάνα προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται και πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στα έργα που είναι σε εξέλιξη και αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο στα Κύθηρα, όσο και στα Αντικύθηρα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης ζήτησε, εκτός από έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, να υπάρξει πρόβλεψη και για τεχνικά έργα όπως είναι η διαχείριση λυμάτων και το οδικό δίκτυο. Επίσης ζήτησε στο προγραμματισμό των προσλήψεων της Περιφέρειας να υπάρξει ειδική πρόβλεψη θέσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των Κυθήρων για κτηνίατρο και γεωπόνο.

Τόσο τα στελέχη της Περιφέρειας, όσο και ο ίδιος ο Δήμαρχος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υποδειγματικό επίπεδο συνεργασίας και υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί.

Με αφορμή τη συνάντηση του με τον Δήμαρχο Κυθήρων ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του τόνισε:

«Στόχος μας είναι η δημιουργία υποδομών και αναπτυξιακών προοπτικών και στον πλέον απομακρυσμένο Δήμο της Περιφέρειας μας όπως είναι αυτός των Κυθήρων.

Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένες δράσεις θα δώσει έμφαση σε θέματα που αφορούν στη νησιωτικότητα η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης. Ο νησιωτικός χώρος μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε η Αττική να γίνει 12μηνος τουριστικός προορισμός.

Μέσα από το σχεδιασμό αυτό δεν μπορούν να λείψουν τα Κύθηρα, ένας Δήμος με ιδιαίτερη ομορφιά που μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής έλξης επενδύοντας στο θεματικό τουρισμό και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Μόνο έτσι θα φέρουμε ευημερία στις τοπικές κοινωνίες και θα διευρύνουμε τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες, κρατώντας και τους νέους μας στον τόπο τους. Είναι σημαντικό που στη θέση του δημάρχου βρίσκεται ένας άνθρωπος με γνώση και αποτελεσματικότητα. Με το Στράτο Χαρχαλάκη έχουμε συνεργαστεί στενά τα προηγούμενα χρόνια και μας συνδέει μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα