Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Η ΛΑΜΔΑ χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον διπλό διαγωνισμό του Αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αν και το ενδιαφέρον όλων έχει -δικαίως- στραφεί στον διπλό διαγωνισμό του ΒΟΑΚ με την έναρξη του να είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη από την πλευρά των συμμετοχών, παράλληλα όμως πριν απο λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε και ο διαγωνισμός για την επιλογή του χρηματο-οικονομικού συμβούλου και για τα δύο έργα.

Σε αυτόν συμμετείχαν συνολικά 4 εταιρείες:
α) «DELOITE BUSINESS SOLUTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
β) «TREK ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ»
γ) «ΛΑΜΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε.»
δ) «GRANT THORNTON ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ».

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου απορρίφθηκαν οι TREK και GRANT THORNTON και από τις άλλες δύο την συμφερότερη προσφορά έδωσε η ΛΑΜΔΑ η οποία με προσφορά 377.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και συνολική έκπτωση 37,16% κατάφερε να αναλάβει το έργο.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα είναι εκείνος που θα ασχοληθεί με την χρηματοδότηση του έργου, τη συμμετοχή του Δημοσίου και το τελικό μείγμα που θα προκύψει από τις μελέτες. Μέρος του ποσού αναμένεται να βρεθεί από την ΕΤΕπ, από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ενώ πολύ πιθανό είναι να διερευνηθεί η πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί μέσω του EFSI (γνωστότερου στην Ελλάδα ως Πακέτου Γιουνκέρ).

Να θυμίσουμε από τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε διπλός διαγωνισμός για την μετατροπή του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) σε αυτοκινητόδρομο. Ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε δύο έργα:
(Α) Παραχώρησης για το έργο «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Β.Ο.Α.Κ. ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ»
και
(Β) Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με τη Διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για το έργο «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Β.Ο.Α.Κ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ, ΜΕ Σ.Δ.Ι.Τ».

Η συμμετοχή σε κάθε έναν από τους διαγωνισμούς ήταν μεγάλη με συνολικά 5 σχήματα και άνευ συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να περάσουν στην κρίσιμη Β`φάση που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ανακήρυξη των αναδόχων και τελικά στην υλοποίηση του έργου. Κύκλοι του κατασκευαστικού κλάδου ωστόσο επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός έχει ακόμα δρόμο μπροστά του και δεν περιμένουν πριν από το 2020 την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Μητσοτάκης: Έκτακτο Σχέδιο για τον ΒΟΑΚ και την αποφυγή ατυχημάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

O Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΒΟΑΚ, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις που πρέπει να γίνει και στο Έκτακτο Σχέδιο για την καταπολέμηση των πολλών τροχαίων ατυχημάτων.

Αναλυτικά όσα σημείωσε ο πρωθυπουργός:

Το πρόβλημα της σοβαρής αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο κατά 47% σε σχέση με πέρυσι, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη σημερινή μου συνάντηση με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, ειδικά στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), είναι κάτι που με έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό. Τον Αύγουστο του 2017 είχα προεδρεύσει σε ειδική σύσκεψη στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή φορέων, για την οδική συμπεριφορά στην Κρήτη και τις υποδομές με έμφαση στον ΒΟΑΚ. Στη σύσκεψη είχαμε παρουσιάσει και το ολοκληρωμένο σχέδιο «Προσέχω» της ΝΔ για την οδική ασφάλεια, το οποίο θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Τα στοιχεία για την Κρήτη, ειδικά για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αφού το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι σε τροχαία, ενώ το πρώτο 7μηνο του 2019 οι νεκροί από τροχαία έχουν ανέλθει σε 34. Ως αιτίες επισημάνθηκαν, η χρήση αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης-κράνους, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση Κανόνων Οδικής Κυκλοφορίας.

Στη συνάντηση, συζητήσαμε την εφαρμογή του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που ήδη έχει ξεκινήσει η Τροχαία Κρήτης. Χθες βγήκαν στους δρόμους του νησιού 45 συνεργεία και σε 1317 ελέγχους κατέγραψαν: 151 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 87 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 9 για κατανάλωση αλκοόλ, 333 παραβάσεις διαφόρων ειδών.

Το Έκτακτο Σχέδιο προβλέπει:

– Μεγαλύτερη παρουσία της Αστυνομίας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. (Δευτέρες και Σαββατοκύριακα σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία)
– Επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα, δίχως χαριστικές ρυθμίσεις.
– Δρομολόγηση ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης Κρήτης με 50 άτομα που θα τεθούν στην υπηρεσία της Τροχαίας.
– Ειδικές διαλέξεις στα σχολεία για την οδική συμπεριφορά.
– Ενημερωτική καμπάνια στα τοπικά μέσα.
– Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα πιο επικίνδυνα σημεία του βόρειου οδικού δικτύου.

Προσωπικά δεσμεύομαι ότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη θα είναι πρώτη προτεραιότητα. Και ναι, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο όπως έχω ξαναπεί θα γίνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κρήτη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στο οδικό δίκτυο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (Ο.Α.Κ. Α.Ε.), μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων, σύμφωνα με την οποία:

– Από σήμερα Τετάρτη 14-08-2019 δίνεται σε χρήση η κυκλοφορία των οχημάτων και στον Α/Κ Γέργερης, στην Νέα Εθνική οδό Αγ. Βαρβάρα (κυκλικός κόμβος Αγίας Βαρβάρας) – Απομαρμά – Καστέλλι Μοιρών.

• Από τη Δευτέρα 19-8-2019 στον Α/Κ Γουρνών του έργου Γούρνες – Χερσόνησος και στο πλαίσιο της απόφασης της Αστ. Δ/νσης Ηρακλείου 2501/1/400/28-6-2019, θα γίνει παράλληλη μετατόπιση της κυκλοφορίας του ρεύματος από το Ηράκλειο προς Γούβες και Π.Ε.Ο. από το δεξιό κλάδο στον ήδη κατασκευασμένο αριστερό κλάδο.

Η μετατόπιση αυτή θα πραγματοποιηθεί από την κάτω διάβαση του Α/Κ Γουρνών μέχρι τον Ι/Κ Γουρνών στην Π.Ε.Ο. Όλες οι άλλες κινήσεις της κυκλοφορίας θα γίνονται όπως και σήμερα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την τοποθετημένη κατακόρυφη και οριζόντια εργοταξιακή σήμανση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ερώτηση στη Βουλή για την τύχη του ΒΟΑΚ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΒΟΑΚ, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ερώτηση στη Βουλή για το μεγάλο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου του  Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Χρήστος Γκόκας. Να ενημερώσουμε πως ο κ.Γκόκας έχει αναλάβει και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΚΙΝΑΛ.

Όπως σημειώνουν στο κείμενο τους η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει καθυστερήσει σημαντικά με υλοποιημένα μόνο τα 60 τα 200 περίπου χιλιόμετρα του άξονα. «Το Υπουργείο Υποδομών (μιλώντας για την προηγούμενη ηγεσία), ροκάνισε τα 4 τελευταία χρόνια χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν δημοπρατήθηκε κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ. Αντίθετα ακυρώθηκε το δημοπρατημένο και έτοιμο για ανάθεση τμήμα Πάνορμος-Εξάντης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το τι έχει γίνει υπογραμμίζουν πως ενώ το 2015 μιλούσαν για εντελώς νέα χάραξη, το 2018 κατέληξαν να επιλέξυν την ίδια με μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ στη συνέχει ανακοίνωσαν ένα σχήμα υλοποίησης του ΒΟΑΚ μέσω τριών διαφορετικών συστημάτων (παραχώρηση, ΣΔΙΤ, δημόσιο έργο).

Συνεχίζοντας, οι κ.Κεγκέρογλου και Γκόκας, αναφέρουν πως ο πρώην Υπουργός Υποδομών κ.Σπίρτζης, μετέφερε την αρμοδιότητα για το έργο από τον ΟΑΚ στο Υπουργείο Υποδομών με προγραμματική σύμβαση χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου.

Ολοκληρώντας οι δύο βουλευτές, ζητούν να μάθουν (από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών), σε τι βαθμό ωριμότητας βρίσκονται τα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αν ο σχεδιασμός κρίνεται ικανοποιητικός, αν θα συνεχίσει ή θα αλλάξει, τι θα γίνει για να μην χαθουν και άλλα χρόνια και με τι χρονοδιάγραμμα. Επιπρόσθετα ρωτούν αν θα εξεταστεί η ολική μεταφορά υλοποίησης στην Περιφέρεια Κρήτης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα