Newsroom

Η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, με τα επεξεργασμένα λύματα του χωριού ‘Αντισσα να επαναχρησιμοποιούνται στην άρδευση και υδρολίπανση καλλιεργειών και το παραγόμενο βιοαέριο να αξιοποιείται ως καύσιμο κίνησης σε δημοτικό απορριμματοφόρο όχημα!

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, μαζί με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «HYDROUSA: Διαχείριση αποθεμάτων νερού με χρήση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων επανάχρησης για την περιοχή της Μεσογείου». Το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει στην ανάπτυξη και την επίδειξη καινοτόμων συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση μη συμβατικών ρευμάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων, των όμβριων υδάτων, των υπογείων υδάτων, του θαλάσσιου νερού ακόμη και της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Στην Ελλάδα υλοποιείται στη Λέσβο αλλά και στη Μύκονο και την Τήνο με την εφαρμογή 13 καινοτομιών σε έξη διαφορετικά πιλοτικά συστήματα. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της 9ης συνάντησης συνεργατών και εταίρων του προγράμματος «HYDROUSA», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ‘Αντισσας, όπου τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύσσεται πιλοτικά το καινοτόμο σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας (αναερόβιες διαδικασίες, κατασκευασμένοι υγρότοποι και απολύμανση για επανάχρηση νερού και θρεπτικών ουσιών και ανάκτηση ενέργειας με τη μορφή βιοαερίου, με αναβάθμισή της σε μεθάνιο υψηλής καθαρότητας για την τροφοδοσία οχημάτων) και διάθεσης (αγροτεμάχια με καλλιέργειες καλαμποκιού, αρωματικών φυτών, λαχανικών, κλπ). Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων σχετικά με την ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων και την επίπτωση στην απόδοση των καλλιεργειών.

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής, Ασανούλα Κοκκινέλλη Γιαννή χαιρέτισε τη συνάντηση επισημαίνοντας ότι ο δήμος Δυτικής Λέσβου αναγνωρίζει ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί μονόδρομος καθώς μπορεί να διασφαλίσει μέρος της ενέργειας και του νερού που έχει ανάγκη το νησί μας. Παράλληλα, τόνισε την κρισιμότητα της συνέχισης του έργου και της επέκτασής του και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

Όπως έγινε γνωστό, προκειμένου οι κάτοικοι της Λέσβου να κατανοήσουν τις προτεινόμενες λύσεις αξιοποίησης μη συμβατικών ρευμάτων νερού (λύματα, όμβρια, ατμοσφαιρική υγρασία, θάλασσα), ενόψει του εντεινόμενου προβλήματος λειψυδρίας, ο δήμος Δυτικής Λέσβου θα διοργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ‘Αντισσας για σχολεία, όπου οι εξειδικευμένοι ερευνητές που έχουν εγκαταστήσει, λειτουργούν και παρακολουθούν τα συστήματα, θα εξηγήσουν τη σκοπιμότητα, τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οφέλη τους.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV