Newsroom

Με αφορμή τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας απειλής της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και τις πολιτικές που προγραμματίζονται και εφαρμόζονται διεθνώς για το παράπλευρο θέμα «Καθαρές Μεταφορές» και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, καταγράφουμε ορισμένες διαπιστώσεις και σκέψεις με στόχο να προχωρήσουμε αποφασιστικότερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα..

Οι κατευθυντήριοι άξονες για τον περιορισμό των ρύπων παγκοσμίως (από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας) συνιστούσαν από τη μια πλευρά εγρήγορση και συντονισμό ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ιδιωτικό τομέα (αγορά). Παράλληλα, έπρεπε να καταλήγουν σε ενέργειες στοχοπρογραμματισμένες και -κατά ένα ποσοστό- επαρκώς κοστολογημένες.

Διαπίστωση: Άργησε η Ευρώπη να εκδώσει συγκροτημένες Οδηγίες για την ηλεκτροκίνηση στα οχήματα…

Τι έκανε και η Ελλάδα; Υπήρχε από ετών ανάγκη προώθησης του σχεδιασμού σε φάσεις εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, που «έμεινε πολύ πίσω»…

Ας δούμε πόσο πίσω είμαστε και πόσα απλά μέτρα μπορούμε ακόμη και τώρα να πάρουμε:

– Έμειναν και μένουν ουτοπία οι όποιες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% ως το 2030.

– Οι διαρκείς και σταθερές πρωτοβουλίες και μέτρα για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητο» (Μαδρίτη, Λονδίνο, Βιέννη, Ελσίνκι, Λισαβόνα, ακόμη και στην ..Αιθιοπία) πρέπει να μας καθοδηγούν!

– Υπάρχει άμεση απαίτηση για κατάστρωση νέου, σύγχρονου και επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα αντικατοπτρίζει την αληθή τάση και όχι το «όραμα» του εξωπραγματικού ποσοστού-στόχου πχ. να είναι στην Ελλάδα σε δέκα χρόνια το 10% του στόλου ΙΧ οχημάτων ηλεκτροκίνητα (δηλαδή πάνω από 600.000 οχήματα, ενώ σήμερα… δεν ξεπερνούν ούτε τις 12.000!). Είναι αμφίβολο εάν πωλούνται σήμερα στη χώρα μας περισσότερα από 350-400 ηλεκτροκίνητα οχήματα το χρόνο!

– Σοβαρές, τολμηρές λύσεις στη χρηματοδότηση και ενθάρρυνση μέσω κινήτρων ειδικής φορολόγησης, ενισχύσεων και τραπεζικής/θεσμικής χρηματοδότησης για καινοτόμες εφαρμογές για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και καυσίμων. Για να «ξεκολλήσει» η Ελλάδα από τη σχεδόν τελευταία θέση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης…

Αποτελούν εθνικές προτεραιότητες η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τις ΑΠΕ, οι υποδομές των συνδυασμένων και καθαρών μεταφορών και η κάλυψη τραγικών ελλείψεων στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας

– Υπήρχαν σχέδια και προοπτικές για περιβαλλοντικού τύπου επιδότηση της αγοράς υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων με πόρους που θα αντλούνταν από την επιβολή ενός «ρυπαντικού τέλους» από τα παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα… Θα μπορούσε η αγορά ακόμη και μερικώς να «αυτοχρηματοδοτηθεί»… Τα σχέδια έμειναν στο ράφι..!

– Οι φορείς και οι πάροχοι της Δημόσιας Αστικής Συγκοινωνίας στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία ολιγώρησαν ως προς τα μέτρα υπέρ ευφυών συστημάτων και μέσων μαζικών μεταφορών με γνώμονα τις προτάσεις των ερευνητικών κέντρων (π.χ. ΕΚΕΤΑ) υπέρ της βιώσιμης μετακίνησης και της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στη σύγχρονη ζήτηση για μετακινήσεις κάθε κατηγορίας πολιτών. Μόνον ο Δήμος Τρικκαίων ακολουθεί σύγχρονο αλλά τόσο μοναχικό αναπτυξιακό δρόμο.

– Η πρόσφατη υπουργική εξαγγελία άμεσης επένδυσης σε ηλεκτροκινούμενο στόλο δημόσιων αστικών συγκοινωνιών (ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών για κατάρτιση προκηρύξεων προμηθειών ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αποτελούν θετικά βήματα για τη χώρα μας. Ας προχωρήσουμε με τόλμη

– Η τήρηση ενιαίας προδιαγραφής για δημιουργία και σωστή λειτουργία σύγχρονων μονάδων ενεργειακής φόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων είναι υποχρεώσεις που η ΚΕΔΕ και όλες οι ΠΕΔ πρέπει να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν άμεσα στους δήμους. Χρειάζονται πολλά και γρήγορα βήματα θεσμοθέτησης των (πρόσφατων) ευρωπαϊκών οδηγιών στα θέματα της υποχρεωτικής δημιουργίας υποδομών για σταθμούς φόρτισης και επαναφόρτισης, ξεκάθαρα καθορισμένα πλαίσια λειτουργίας των φορέων εκμετάλλευσης των σταθμών, τήρηση κανονισμών, ρόλων και έργου για την ένταξη της δομής της ηλεκτροκίνησης στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και προδιαγραφές για συνετή διαχείριση της νυκτερινής ισχύος για αποφυγή υπερφορτίσεων, black out κ.λπ.

– Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (για τα τοπικά μας..) έχοντας τρομερά προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης όφειλε από ετών να είναι πρωτοπόρος στην αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών καθαρής μετακίνησης..

Γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αφυπνιστεί στη χώρα μας. Είναι κρίσιμα πλέον τα θέματα της άμεσης επαφής με τον πολίτη, της ποιότητας της ζωής του και της ζωής των παιδιών του. Δεν υπάρχει Plan B ούτε PLANET B, όπως διαδήλωσαν πρόσφατα οι νέοι σε όλες τις μεγαλουπόλεις της γης!

 

Γιάννης Τόσκας – Συγκοινωνιολόγος

Θεσσαλονίκη

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV