Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η Κλιματική Αλλαγή ως “έμμεσος σπόνσορας” για καθαρότερες Μεταφορές με κίνητρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος

Με αφορμή τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας απειλής της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και τις πολιτικές που προγραμματίζονται και εφαρμόζονται διεθνώς για το παράπλευρο θέμα «Καθαρές Μεταφορές» και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, καταγράφουμε ορισμένες διαπιστώσεις και σκέψεις με στόχο να προχωρήσουμε αποφασιστικότερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα..

Οι κατευθυντήριοι άξονες για τον περιορισμό των ρύπων παγκοσμίως (από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας) συνιστούσαν από τη μια πλευρά εγρήγορση και συντονισμό ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ιδιωτικό τομέα (αγορά). Παράλληλα, έπρεπε να καταλήγουν σε ενέργειες στοχοπρογραμματισμένες και -κατά ένα ποσοστό- επαρκώς κοστολογημένες.

Διαπίστωση: Άργησε η Ευρώπη να εκδώσει συγκροτημένες Οδηγίες για την ηλεκτροκίνηση στα οχήματα…

Τι έκανε και η Ελλάδα; Υπήρχε από ετών ανάγκη προώθησης του σχεδιασμού σε φάσεις εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, που «έμεινε πολύ πίσω»…

Ας δούμε πόσο πίσω είμαστε και πόσα απλά μέτρα μπορούμε ακόμη και τώρα να πάρουμε:

– Έμειναν και μένουν ουτοπία οι όποιες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% ως το 2030.

– Οι διαρκείς και σταθερές πρωτοβουλίες και μέτρα για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητο» (Μαδρίτη, Λονδίνο, Βιέννη, Ελσίνκι, Λισαβόνα, ακόμη και στην ..Αιθιοπία) πρέπει να μας καθοδηγούν!

– Υπάρχει άμεση απαίτηση για κατάστρωση νέου, σύγχρονου και επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα αντικατοπτρίζει την αληθή τάση και όχι το «όραμα» του εξωπραγματικού ποσοστού-στόχου πχ. να είναι στην Ελλάδα σε δέκα χρόνια το 10% του στόλου ΙΧ οχημάτων ηλεκτροκίνητα (δηλαδή πάνω από 600.000 οχήματα, ενώ σήμερα… δεν ξεπερνούν ούτε τις 12.000!). Είναι αμφίβολο εάν πωλούνται σήμερα στη χώρα μας περισσότερα από 350-400 ηλεκτροκίνητα οχήματα το χρόνο!

– Σοβαρές, τολμηρές λύσεις στη χρηματοδότηση και ενθάρρυνση μέσω κινήτρων ειδικής φορολόγησης, ενισχύσεων και τραπεζικής/θεσμικής χρηματοδότησης για καινοτόμες εφαρμογές για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και καυσίμων. Για να «ξεκολλήσει» η Ελλάδα από τη σχεδόν τελευταία θέση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης…

Αποτελούν εθνικές προτεραιότητες η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τις ΑΠΕ, οι υποδομές των συνδυασμένων και καθαρών μεταφορών και η κάλυψη τραγικών ελλείψεων στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας

– Υπήρχαν σχέδια και προοπτικές για περιβαλλοντικού τύπου επιδότηση της αγοράς υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων με πόρους που θα αντλούνταν από την επιβολή ενός «ρυπαντικού τέλους» από τα παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα… Θα μπορούσε η αγορά ακόμη και μερικώς να «αυτοχρηματοδοτηθεί»… Τα σχέδια έμειναν στο ράφι..!

– Οι φορείς και οι πάροχοι της Δημόσιας Αστικής Συγκοινωνίας στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία ολιγώρησαν ως προς τα μέτρα υπέρ ευφυών συστημάτων και μέσων μαζικών μεταφορών με γνώμονα τις προτάσεις των ερευνητικών κέντρων (π.χ. ΕΚΕΤΑ) υπέρ της βιώσιμης μετακίνησης και της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στη σύγχρονη ζήτηση για μετακινήσεις κάθε κατηγορίας πολιτών. Μόνον ο Δήμος Τρικκαίων ακολουθεί σύγχρονο αλλά τόσο μοναχικό αναπτυξιακό δρόμο.

– Η πρόσφατη υπουργική εξαγγελία άμεσης επένδυσης σε ηλεκτροκινούμενο στόλο δημόσιων αστικών συγκοινωνιών (ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών για κατάρτιση προκηρύξεων προμηθειών ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αποτελούν θετικά βήματα για τη χώρα μας. Ας προχωρήσουμε με τόλμη

– Η τήρηση ενιαίας προδιαγραφής για δημιουργία και σωστή λειτουργία σύγχρονων μονάδων ενεργειακής φόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων είναι υποχρεώσεις που η ΚΕΔΕ και όλες οι ΠΕΔ πρέπει να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν άμεσα στους δήμους. Χρειάζονται πολλά και γρήγορα βήματα θεσμοθέτησης των (πρόσφατων) ευρωπαϊκών οδηγιών στα θέματα της υποχρεωτικής δημιουργίας υποδομών για σταθμούς φόρτισης και επαναφόρτισης, ξεκάθαρα καθορισμένα πλαίσια λειτουργίας των φορέων εκμετάλλευσης των σταθμών, τήρηση κανονισμών, ρόλων και έργου για την ένταξη της δομής της ηλεκτροκίνησης στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και προδιαγραφές για συνετή διαχείριση της νυκτερινής ισχύος για αποφυγή υπερφορτίσεων, black out κ.λπ.

– Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (για τα τοπικά μας..) έχοντας τρομερά προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης όφειλε από ετών να είναι πρωτοπόρος στην αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών καθαρής μετακίνησης..

Γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αφυπνιστεί στη χώρα μας. Είναι κρίσιμα πλέον τα θέματα της άμεσης επαφής με τον πολίτη, της ποιότητας της ζωής του και της ζωής των παιδιών του. Δεν υπάρχει Plan B ούτε PLANET B, όπως διαδήλωσαν πρόσφατα οι νέοι σε όλες τις μεγαλουπόλεις της γης!

 

Γιάννης Τόσκας – Συγκοινωνιολόγος

Θεσσαλονίκη

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια

Πτώση 70% στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου “Ελ.Βενιζέλος” της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πύργος ελέγχου Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ακόμα ένα μήνα, τον πέμπτο κατά σειρά μεγάλων απωλειών στην επιβατική κίνηση κατέγραψε το Αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν, κατά τον μήνα Ιούλιο η συνολική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πιο συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο πέρασαν 893 χιλιάδες επιβάτες έναντι 2,98 εκατομμυρίων επιβατών πέρυσι τον Ιούλιο. Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η πτώση τείνει να μικραίνει μήνα με το μήνα. Από το -98,8% του Απριλίου και το -96,3% του Μαΐου φτάσαμε στο -70% με τον δρόμο της ανάκαμψης της κίνησης να είναι ακόμα μεγάλος.

Το σύνολο της μείωσης αποδίδεται στην πανδημία του covid-19. Μήνα με το μήνα επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι η επιστροφή της κίνησης στα επίπεδα του 2019 δεν θα είναι υπόθεση μηνών αλλά ετών. Μάλιστα με το δεύτερο κύμα του ιού να είναι προ των πυλών θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και το πόσο επηρεάζει τη συμπεριφορά των επιβατών.

Επιστρέφοντας στην ανάλυση των στατιστικών του Ιουλίου βλέπουμε την κίνηση εξωτερικού να παίρνει κεφάλι για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες με 492 χιλιάδες επιβάτες έναντι 400 χιλιάδων στο εσωτερικό. Ωστόσο οι επιβάτες εσωτερικού παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα με -56,3% (915 χιλιάδες το 2019) έναντι -76,1% με εκείνους του εξωτερικού (2 εκατομμύρια το 2019).

Συνολικά κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 4,8 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66,3% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 69%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 61%.

Σύμφωνα με παράγοντες των αερομεταφορών, το αεροδρόμιο της Αθήνας ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια καμπύλη με άλλα αντίστοιχου μεγέθους αεροδρόμια της Ευρώπης, πράγμα που δείχνει την παγκοσμιοποιημένη εικόνα του covid-19 στα αεροπορικά ταξίδια. Εκεί που εστιάζεται πλέον η προσπάθεια είναι στο επίπεδο της ασφάλειας τόσο κατά τη διαμονή των επιβατών στα αεροδρόμια, όσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προκειμένου να βελτιώνεται η συνολική εμπειρία που ομολογουμένως είναι πρωτόγνωρ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Συνεργασία με Διαβαλκανικό για τεστ covid-19

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροδρόμιο Μακεδονία

Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τεστ μοριακής ανίχνευσης (rRT-PCR) του κορωνοϊού.

To Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης δημιούργησε ειδική μονάδα λήψης δειγμάτων εντός του αεροδρομίου «Μακεδονία» (επίπεδο αφίξεων). Όλοι οι αφικνούμενοι και/ή αναχωρούντες επιβάτες αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της υπηρεσίας.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα γνωστοποιείται στους εξεταζόμενους περίπου 6 ώρες μετά τη λήψη του δείγματος. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από την 21η Αυγούστου και η τιμή της εξέτασης για το επιβατικό κοινό ανέρχεται στα 70 ευρώ. Η μονάδα θα λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή 08:30 – 22:30.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υδροπλάνα

Υδατοδρόμια: Ορίστηκαν τα τέλη και οι εξαιρέσεις καταβολής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ύψος των τελών υδατοδρομίου και τις εξαιρέσεις καταβολής του υπέρ της εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνεπέγραψαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3217- 3/8/20) ορίζεται ότι για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμιο, η εταιρεία αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιεί τις πτήσεις, καταβάλλει τέλος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού ύψους πέντε ευρώ (5,00 €) ανά επιβάτη, πλέον του αναλογούντος τέλους χαρτοσήμου.

Το τέλος αυτό επιβάλλεται στα εισιτήρια των επιβατών και εισπράττεται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν τα εισιτήρια, είτε πρόκειται για αεροπορικές εταιρίες είτε για τα συνεργαζόμενα με αυτές τουριστικά ή ναυτικά πρακτορεία και συναφείς επιχειρήσεις.

Απαλλάσσονται από την επιβολή του τέλους οι εξής:

–           Παιδιά έως πέντε (5) ετών

–           Ασθενείς και οι συνοδοί τους, των οποίων η μεταφορά πραγματοποιήθηκε από το Ε.Κ.Α.Β., τις Ένοπλες Δυνάμεις ή νόμιμα αδειοδοτημένους φορείς αεροδιακομιδής στο πλαίσιο διενέργειας εκτάκτων πτήσεων.

–           Επιβάτες που αναχωρούν με αεροσκάφος από υδατοδρόμιο λόγω έκτακτης ανάγκης, βλάβης ή/και κακών καιρικών συνθηκών από άλλο από το προγραμματισμένο υδατοδρόμιο.

–           Επιβάτες, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών Σάμου, Λέσβου, Κω, Χίου και Λέρου, για δρομολόγια από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.

–           Επιβάτες, μόνιμοι κάτοικοι των νησιών με μόνιμο πληθυσμό λιγότερο των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων.

–           Η πιστοποίηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου θα πραγματοποιείται με την επίδειξη της κάρτας Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (Μ.Α.Ν.) που χορηγείται στους δικαιούχους από το πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Για τη μη είσπραξη, τη μειωμένη είσπραξη ή την καθυστέρηση απόδοσης του τέλους από τον υπόχρεο, ο Διοικητής Υ.Π.Α., δύναται με απόφασή του να επιβάλλει κατά περίπτωση, σωρευτικά ή μία από τις κάτωθι κυρώσεις:

– Απαγόρευση της αποθαλάσσωσης αεροσκαφών της ιδίας εταιρείας, μέχρι της ολοσχερούς απόδοσης του οφειλόμενου τέλους.

 –  Επιβολή προστίμου ανερχόμενου μέχρι το εικοσαπλάσιο (20πλάσιο) της αξίας του μη εισπραχθέντος ή καθυστερημένα αποδοθέντος τέλους.

 – Αποστολή οφειλών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για βεβαίωση και είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε:

«Η λειτουργία των υδατοδρομίων θα αποτελέσει μια ουσιαστική αναβάθμιση των αεροπορικών υπηρεσιών στη χώρα μας, με σημαντικά οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη και τη συγκοινωνία της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά μας. Λαμβάνεται, άλλωστε, ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας στα πέντε νησιά που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα με το προσφυγικό, αλλά και στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι θα αποκτήσουν άλλη μια  επιλογή για τις μετακινήσεις τους.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα