Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η Κλιματική Αλλαγή ως “έμμεσος σπόνσορας” για καθαρότερες Μεταφορές με κίνητρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος

Με αφορμή τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας απειλής της Κλιματικής Αλλαγής αλλά και τις πολιτικές που προγραμματίζονται και εφαρμόζονται διεθνώς για το παράπλευρο θέμα «Καθαρές Μεταφορές» και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, καταγράφουμε ορισμένες διαπιστώσεις και σκέψεις με στόχο να προχωρήσουμε αποφασιστικότερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα..

Οι κατευθυντήριοι άξονες για τον περιορισμό των ρύπων παγκοσμίως (από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας) συνιστούσαν από τη μια πλευρά εγρήγορση και συντονισμό ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ιδιωτικό τομέα (αγορά). Παράλληλα, έπρεπε να καταλήγουν σε ενέργειες στοχοπρογραμματισμένες και -κατά ένα ποσοστό- επαρκώς κοστολογημένες.

Διαπίστωση: Άργησε η Ευρώπη να εκδώσει συγκροτημένες Οδηγίες για την ηλεκτροκίνηση στα οχήματα…

Τι έκανε και η Ελλάδα; Υπήρχε από ετών ανάγκη προώθησης του σχεδιασμού σε φάσεις εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, που «έμεινε πολύ πίσω»…

Ας δούμε πόσο πίσω είμαστε και πόσα απλά μέτρα μπορούμε ακόμη και τώρα να πάρουμε:

– Έμειναν και μένουν ουτοπία οι όποιες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% ως το 2030.

– Οι διαρκείς και σταθερές πρωτοβουλίες και μέτρα για «πόλεις χωρίς αυτοκίνητο» (Μαδρίτη, Λονδίνο, Βιέννη, Ελσίνκι, Λισαβόνα, ακόμη και στην ..Αιθιοπία) πρέπει να μας καθοδηγούν!

– Υπάρχει άμεση απαίτηση για κατάστρωση νέου, σύγχρονου και επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα αντικατοπτρίζει την αληθή τάση και όχι το «όραμα» του εξωπραγματικού ποσοστού-στόχου πχ. να είναι στην Ελλάδα σε δέκα χρόνια το 10% του στόλου ΙΧ οχημάτων ηλεκτροκίνητα (δηλαδή πάνω από 600.000 οχήματα, ενώ σήμερα… δεν ξεπερνούν ούτε τις 12.000!). Είναι αμφίβολο εάν πωλούνται σήμερα στη χώρα μας περισσότερα από 350-400 ηλεκτροκίνητα οχήματα το χρόνο!

– Σοβαρές, τολμηρές λύσεις στη χρηματοδότηση και ενθάρρυνση μέσω κινήτρων ειδικής φορολόγησης, ενισχύσεων και τραπεζικής/θεσμικής χρηματοδότησης για καινοτόμες εφαρμογές για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και καυσίμων. Για να «ξεκολλήσει» η Ελλάδα από τη σχεδόν τελευταία θέση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης…

Αποτελούν εθνικές προτεραιότητες η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για τις ΑΠΕ, οι υποδομές των συνδυασμένων και καθαρών μεταφορών και η κάλυψη τραγικών ελλείψεων στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας

– Υπήρχαν σχέδια και προοπτικές για περιβαλλοντικού τύπου επιδότηση της αγοράς υβριδικών και ηλεκτροκίνητων οχημάτων με πόρους που θα αντλούνταν από την επιβολή ενός «ρυπαντικού τέλους» από τα παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα… Θα μπορούσε η αγορά ακόμη και μερικώς να «αυτοχρηματοδοτηθεί»… Τα σχέδια έμειναν στο ράφι..!

– Οι φορείς και οι πάροχοι της Δημόσιας Αστικής Συγκοινωνίας στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία ολιγώρησαν ως προς τα μέτρα υπέρ ευφυών συστημάτων και μέσων μαζικών μεταφορών με γνώμονα τις προτάσεις των ερευνητικών κέντρων (π.χ. ΕΚΕΤΑ) υπέρ της βιώσιμης μετακίνησης και της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στη σύγχρονη ζήτηση για μετακινήσεις κάθε κατηγορίας πολιτών. Μόνον ο Δήμος Τρικκαίων ακολουθεί σύγχρονο αλλά τόσο μοναχικό αναπτυξιακό δρόμο.

– Η πρόσφατη υπουργική εξαγγελία άμεσης επένδυσης σε ηλεκτροκινούμενο στόλο δημόσιων αστικών συγκοινωνιών (ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών για κατάρτιση προκηρύξεων προμηθειών ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αποτελούν θετικά βήματα για τη χώρα μας. Ας προχωρήσουμε με τόλμη

– Η τήρηση ενιαίας προδιαγραφής για δημιουργία και σωστή λειτουργία σύγχρονων μονάδων ενεργειακής φόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων είναι υποχρεώσεις που η ΚΕΔΕ και όλες οι ΠΕΔ πρέπει να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν άμεσα στους δήμους. Χρειάζονται πολλά και γρήγορα βήματα θεσμοθέτησης των (πρόσφατων) ευρωπαϊκών οδηγιών στα θέματα της υποχρεωτικής δημιουργίας υποδομών για σταθμούς φόρτισης και επαναφόρτισης, ξεκάθαρα καθορισμένα πλαίσια λειτουργίας των φορέων εκμετάλλευσης των σταθμών, τήρηση κανονισμών, ρόλων και έργου για την ένταξη της δομής της ηλεκτροκίνησης στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και προδιαγραφές για συνετή διαχείριση της νυκτερινής ισχύος για αποφυγή υπερφορτίσεων, black out κ.λπ.

– Ο Δήμος Θεσσαλονίκης (για τα τοπικά μας..) έχοντας τρομερά προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης όφειλε από ετών να είναι πρωτοπόρος στην αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών καθαρής μετακίνησης..

Γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αφυπνιστεί στη χώρα μας. Είναι κρίσιμα πλέον τα θέματα της άμεσης επαφής με τον πολίτη, της ποιότητας της ζωής του και της ζωής των παιδιών του. Δεν υπάρχει Plan B ούτε PLANET B, όπως διαδήλωσαν πρόσφατα οι νέοι σε όλες τις μεγαλουπόλεις της γης!

 

Γιάννης Τόσκας – Συγκοινωνιολόγος

Θεσσαλονίκη

image_pdfimage_print

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Στο προσκήνιο οι επενδύσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικών ινών στην πόλη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας,

– Οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας,

– Η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις,

– Η ειδική φορολογία, καθώς και

– Το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας.

Η συζήτηση έγινε σε παραγωγικό κλίμα.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες o Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής.

Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υδροπλάνα

Προχωρά η δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Τροποποιείται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Νέος λιμένας Ηγουμενίτσας- Β’ φάση και λειτουργία του λιμένα», με απόφαση του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Το έργο αφορά στην υλοποίηση και λειτουργία υδατοδρομίου εντός του λιμένα Ηγουμενίτσας.

 

Η προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση των υδροπλάνων θα γίνεται ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες σε έναν από τους τρεις υδατοδιαδρόμους, οι οποίοι έχουν διαστάσεις 350m x 20m και αφορούν σε ελεύθερο θαλάσσιο χώρο, εντός του οποίου δεν απαιτείται ούτε προβλέπεται κανένα είδος έργου, κατασκευής ή οριοθέτησης.

 

Η προσέγγιση και ο ελλιμενισμός των υδροπλάνων θα γίνεται σε πλωτό προβλήτα, ο οποίος θα ποντιστεί παράλληλα με το νότιο μέτωπο του υφιστάμενου προβλήτα του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας.

 

Οι χερσαίες ανάγκες του υδατοδρομίου θα στεγαστούν στο υφιστάμενο κτίριο Τερματικού Σταθμού Επιβατών Τ2, του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ), που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

LOGISTICS: Τάσεις και Ανάγκες στην αγορά Τροφίμων και Ποτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Logistics, Μεταφορές

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Logistics πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ, θεματική εσπερίδα με τίτλο, “F&B Market: Logistics Needs & Trends”, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, όπου συμμετείχαν στελέχη της αγοράς Τροφίμων & Ποτών, εκπρόσωποι εταιρειών 3PL, αλλά και θεσμικοί παράγοντες. Κατά την έναρξη της εσπερίδας χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Νικόλαος Ροδόπουλος.

Στην εκδήλωση της EEL συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Γκαργκάσουλας, GR/CY Distribution Manager, 3E Coca- Cola HBC Greece, Άρης Κωνσταντάτος, Customer SC Director, Olympic Brewery SA, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Warehousing Director, Ahold Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος), Ευάγγελος Φίκος, Area Sales & Export Manager, Delifrance Hellas, Δημήτρης Κιούσης, CEO Kioussis Transys, Κώστας Γεωργίου, CEO Contrade και Γιώργος Ζωγράφος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος.

Από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, συντονιστής του πρώτου μέρους της εσπερίδας ήταν ο Αλέξης Αλεξίου, Αντιπρόεδρος Λειτουργιών της EEL και Logistics Manager, VERINSO ΟOD, ενώ συντονιστής του δεύτερου μέρους ομιλιών, και επικεφαλής της διοργάνωσης, ήταν ο Χαράλαμπος Σιαφλάς, Αντιπρόεδρος Οικονομικών EEL.

Tα συμπεράσματα της εσπερίδας παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Διοικητικού της EEL, Βασίλης Ζεϊμπέκης, Eπίκουρος Καθηγητής-Υποδιευθυντής εργαστηρίου ΣυΣΠαΛ, Παν. Αιγαίου, Executive Advisor, OPTILOG Advisory Services. Κατά την έναρξη της εσπερίδας δόθηκε το γενικό πλαίσιο της αγοράς Food and Beverage.

Αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες στη μεταφορά των προϊόντων, ιδιαίτερα των ευπαθών, και προέκυψε μία γενική διαπίστωση ότι η Ελλάδα υπολείπεται τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε υποδομές και διαδικασίες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η παλαιότητα των οχημάτων, η δύσκολη προσβασιμότητα σε περιοχές με δύσβατο οδικό δίκτυο και η μη τήρηση των σωστών διαδικασιών κατά τη ψύξη- συντήρηση, μεταφορά και μεταφόρτωση των εμπορευμάτων.

Παράλληλα, όμως, παρουσιάστηκαν και ρηξικέλευθες τάσεις που σχετίζονται με την ταξινόμηση των φορτίων στις αποθήκες και με τη μεταφορά των προϊόντων στους παραλήπτες. Στόχος αμφότερων είναι η αύξηση της παραγωγικότητας με ελαχιστοποίηση λαθών, μείωση της χρήσης χάρτου, καθώς και περιορισμό του φόρτου εργασίας.

Επίσης, προβλήθηκαν ενδιαφέροντα σημεία αναφορικά με τις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες, καθώς και τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να απλοποιήσουν κατά πολύ λειτουργικά ζητήματα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα των logistics. Σημαντικά δε ήταν τα θέματα προστασίας των καταναλωτών με τη βοήθεια καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικών, τελωνειακών αποθηκών, ενώ έμφαση δόθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχει το επερχόμενο BREXIT στην επιχειρηματική πραγματικότητα.

Όλοι οι ομιλητές σύναξαν το συμπέρασμα ότι τα Food and Beverage Logistics θα πρέπει να προσαρμοστούν στις τάσεις της αγοράς και στις οδηγίες της Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο, οι μεταφορές θα μπορέσουν να είναι πιο αποδοτικές και πιο ικανοποιημένοι οι καταναλωτές, οι οποίοι θα απολαμβάνουν υψηλότερη ποιότητα τροφίμων και ποτών με αποτελεσματικότερα Logistics.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα