Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Η ΙΒΙ Group εφαρμόζει καινοτόμες μεθοδολογίες σχεδιασμού ΒΙΜ στο Ελληνικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Γενική άποψη της επένδυσης στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
Γενική άποψη της επένδυσης στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

Με την ανάληψη του πολύ σημαντικού έργου της τρισδιάστατης ψηφιακής μοντελοποίησης με τη μέθοδο ΒΙΜ για το σύνολο των υποδομών και δικτύων στο Ελληνικό, η IBI Group σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα στα μεγάλα projects της χώρας. H γνωστή από την παρουσία της στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια καναδική εταιρεία, συμμετέχει με τη σειρά της στη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην Ευρώπη, προσφέροντας μέσα από την ελληνική της ομάδα εξειδικευμένων μελετητών την μοναδική τεχνογνωσία που διαθέτει από αντίστοιχα μεγάλα έργα στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό πως από τα πρώτα κιόλας βήματα στην πολύχρονη διαδικασία σχεδιασμού αυτού του μοναδικού για τα εγχώρια δεδομένα έργου, η Lamda Development είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την εφαρμογή πράσινων, πρωτοποριακών και «έξυπνων» μεθόδων στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου.

Το ΒΙΜ στο project του Ελληνικού

Στο έργο του Ελληνικού η ΙΒΙ επιλέχθηκε να παρέχει υπηρεσίες τρισδιάστατης ψηφιακής μοντελοποίησης (3D modeling) όλων των στοιχείων σχεδιασμού της υποδομής, οδοποιίας και δικτύων.

Σκοπός αυτής της φάσης δημιουργίας του μοντέλου ΒΙΜ είναι η αυτόματη ανίχνευση πιθανών συγκρούσεων (Clash detection) των επιμέρους στοιχείων των μελετών καθώς και ο αυτόματος έλεγχος εφαρμογής των σχετικών κανονισμών.

Με την δημιουργία του ψηφιακού μοντέλου βελτιώνεται η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής, συμβάλλοντας στην λύση πιθανών προβλημάτων πριν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών και ελαχιστοποιώντας, πιθανές δαπανηρές και χρονοβόρες αλλαγές στη φάση κατασκευής.

Στην περίπτωση του Ελληνικού το ΒΙΜ θα κληθεί να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές, οικονομικά και περιβαλλοντικά προκειμένου τα έργα να υλοποιηθούν με τον πλέον σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στις πρακτικές των κριτηρίων ESG.

Ολιστική προσέγγιση του έργου

Ο κ. Κώστας Πασλής, Διευθυντής του έργου για το Ελληνικό επισήμανε: «Πρωτίστως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ένα μείζονος σημασίας έργο τόσο για την Λάμδα όσο και για την Ελλάδα. Οι μεθοδολογίες ΒΙΜ που εφαρμόζονται στο project θα προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση δημιουργώντας προστιθέμενη αξία τόσο στην υπάρχουσα όσο και τις μελλοντικές φάσεις του έργου.».

Το ΒΙΜ επικρατεί στο σχεδιασμό των έργων
H μεθοδολογία ΒΙΜ (Building Information Modeling) εφαρμόζεται ήδη στη μελέτη σημαντικού αριθμού μεγάλων έργων ανά τον κόσμο και κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς τόσο οι επενδυτές (δημόσιο και ιδιώτες) όσο και οι κατασκευαστές αντιλαμβάνονται τα οφέλη της.

Η σημαντική ενίσχυση της δυνατότητας λήψης αποφάσεων τόσο στη φάση του σχεδιασμού όσο και στις μετέπειτα φάσεις της κατασκευής και λειτουργίας, η μείωση των ρίσκων και η αποδοτικότερη διαχείριση του κόστους καθώς και η ευκολότερη λειτουργία και συντήρηση του έργου αποτελούν μερικά μόνο από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της μεθοδολογίας ΒΙΜ.

Στην Ελλάδα η τεχνολογία του ΒΙM έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια και τείνει να επικρατήσει στον σχεδιασμό ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Μεγάλα έργα όπως η γραμμή 4 του Μετρό και τα νέα σιδηροδρομικά έργα, έχει ανακοινωθεί ότι θα σχεδιάζονται πλέον με την εφαρμογή μεθόδων και τεχνολογίας ΒΙΜ ενώ τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως κανένα σημαντικό έργο δεν θα υλοποιείται πλέον με παλαιούς, «συμβατικούς» τρόπους σχεδιασμού.

ΙΒΙ Group, μία ηγέτιδα αρχιτεκτονική και μελετητική εταιρεία

Η ΙΒΙ Group, ως μια από τις ηγέτιδες αρχιτεκτονικές και μελετητικές εταιρείες με παρουσία σε όλον τον κόσμο, προσφέρει εδώ και χρόνια ολοκληρωμένες υπηρεσίες ΒΙΜ εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθοδολογίες και παραμετρικό σχεδιασμό (parametric design). Χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και λογισμικό, ενώ παράλληλα διαθέτει εξειδικευμένο ανεξάρτητο τμήμα «Τεχνολογίας Σχεδιασμού» το οποίο υποστηρίζει τις μελετητικές ομάδες αναπτύσσοντας νέες ειδικές εφαρμογές, όταν η αγορά λογισμικού δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των έργων που η εταιρεία αναλαμβάνει.

Ο διευθυντής της ΙΒΙ Group Hellas, κ. Νασούλης αναφέρθηκε στην στρατηγικής σημασίας κίνηση της ΙΒΙ να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή όλου του φάσματος των υπηρεσιών σχεδιασμού με τη μέθοδο ΒΙM, από τον απλό τρισδιάστατο σχεδιασμό, έως τον παραμετρικό σχεδιασμό και την δημιουργία ψηφιακών δίδυμων των έργων (Digital Twins) για την προσομοίωση της κατασκευής, της λειτουργίας και της συντήρησής τους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η σημαντική απουσία εφαρμογής πρωτοποριακών μεθόδων σχεδιασμού στην Ελληνική αγορά ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους επέκτασης του εγχωρίου παραρτήματός μας. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε το κενό αυτό με νέες και καινοτόμες υπηρεσίες σε όλο το εύρος του σχεδιασμού της υποδομής και των κτηρίων ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη αισθητικά άρτιων, περιβαλλοντικά ενταγμένων, λειτουργικών, οικονομικά ωφέλιμων και βιώσιμων υποδομών».

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα