Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Η Ήπειρος διεκδικεί την έλευση του τρένου μέχρι Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Επίσημο αίτημα για να φτάσει το τρένο στην Ήπειρο στέλνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Το αίτημα αφορά την εξέταση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της περίπτωσης ωρίμανσης ενός σιδηροδρομικού έργου που θα ενώσει την Ήπειρο με το εθνικό δίκτυο της χώρας και που θα φτάσει μέχρι τα Ιωάννινα και το επίνειο της Ηπείρου, την Ηγουμενίτσα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 15ης Μαϊου, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί το παραπάνω αίτημα με σκοπό να πιέσουν την Πολιτεία να ερευνήσει τις πιθανότητας μίας τέτοιας δημόσιας επένδυσης με χρηματοδότηση από την νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Περιφέρεια ζητά την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την Καλαμπάκα μέχρι την Ηγουμενίτσα μήκους 147χλμ καθώς το έργο εξακολουθεί να είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο. Ουσιαστικά μιλάμε για την ολοκλήρωση της λεγόμενης Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: 110 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Όπως αναφέρει στο ypodomes.com o Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Ήπειρος έχει ένα ιστορικό εξαγγελιών για την έλευση του τρένου εδώ και 110 χρόνια. “Στις 17 Ιουλίου 1911 η εφημερίδα “Ήπειρος” έγραφε για την εξαγγελία της εποχής όπου ο σιδηρόδρομος θα έφτανε στα Ιωάννινα. Από τότε λοιπόν κατά καιρούς, μιλάμε για την έλευση του τρένου στην περιοχή αλλά δεν φτάνουμε ποτέ στην υλοποίηση. Ούτε και τώρα προβλέπεται, αλλά εμείς οι Ηπειρώτες είπαμε πως θα διεκδικήσουμε να φτάσει ο Σιδηρόδρομος μέχρι τα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα” λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο κ.Καχριμάνης, η Περιφέρεια με δικούς της πόρους, εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη για νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα-Αργυρόκαστρο και από εκεί σύνδεση με γραμμή που θα έφτανε από Κοζάνη.

“Να σας θυμίσω τα έργα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1930 για να φτάσει η γραμμή στην Κοζάνη και δεν έφτασαν ποτέ; Επίσης επί υπουργείας Βερελή, πάλι υπήρξε υπόσχεση που δεν τηρήθηκε” τονίζει ο κ.Καχριμάνης ο οποίος αποκαλύπτει μάλιστα πως την περίοδο 2005-2008 είχαν εκπονηθεί αρκετές μελέτες αλλά δεν υπήρξε καμία συνέχεια.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή της Περιφέρειας Ηπείρου προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει πως η ανάπτυξη της Ηπείρου συνδέεται και με το τρένο παρότι δεν έχει γίνει εφικτό μέχρι σήμερα να φτάσει ο σιδηρόδρομος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή “η εκατονταετής και πλέον εξαίρεση της Ηπείρου από την σιδηροδρομική σύνδεσή της με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικότερους λόγους της ομολογημένης υστέρησής της έναντι των άλλων Περιφερειών της χώρας, αν όχι ο σημαντικότερος μαζί με το φυσικό αέριο.

Η γραμμή «Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα/ Κοζάνη», φέρνει το «τρένο στην Ήπειρο» και αποτελεί το κρίσιμο τμήμα που συμπληρώνει την Σιδηροδρομική Εγνατία (αναβαθμισμένη μονή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, μήκους 147 km).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διεκδίκηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου δεν αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη των υπολοίπων έργων της Περιφέρειας μας αφού η χρηματοδότηση αυτού του έργου θα προέλθει από το κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά για σιδηροδρόμους, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των Διευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Αξόνων.

H κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα είναι το μοναδικό σιδηροδρομικό έργο που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νο 1692/96/EC και αποτελεί δικαιολογημένη επέκταση του διαδρόμου της Αδριατικής Ιονίου.

Προγραμματίζονταν για την περίοδο 2005-2018, ως υπολειπόμενο τμήμα της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» και είναι έργο περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο!

Η πραγματικότητα της δεινής οικονομικής κατάστασης της μεταμνημονιακής Ελλάδας, που επιτείνεται από την παρούσα υγειονομική κρίση της πανδημίας του «κορονοϊού», δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακυρώσει την προοπτική της Ηπείρου.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεκδικούμε από το αρμόδιο Υπουργείο, να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των έργων του επόμενου ΕΣΠΑ 2021-2027 η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.

Είναι αίτημα κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσας και κάθε συλλογικότητας που έχει ευθύνη, υπηρετεί και εκπροσωπεί αυτόν τον τόπο».

image_pdfimage_print

Σιδηρόδρομοι

Πελετίδης: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση για την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπογειοποίηση Σεπολίων

Ως θετικό χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το κλίμα της συνάντησης με την κυβέρνηση σχετικά με την υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου από το Ρίο έως το λιμάνι της Πάτρας .

Ακολουθεί σημεία των δηλώσεων του Κ. Πελετίδη:

«Έχουμε για το τρένο, μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου την οποία πρέπει να υλοποιήσουμε.
Στην τελευταία επίσκεψή του στην Πάτρα ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του είπε ότι είναι ανοικτός σε διάλογο με τον Δήμο για το θέμα.

Ζητήσαμε λοιπόν συνάντηση με την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσουμε το αίτημά μας για υπογειοποίηση της γραμμής.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και το λέμε αυτό γιατί η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών, αποδέχεται το αίτημα του Πατραϊκού λαού κι έβαλε τμηματικά και ανάλογα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, το χρονικό περιθώριο για την εκτέλεση του έργου.

Το κομμάτι από την Κανελλοπούλου έως το νέο Λιμάνι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Θα γίνουν συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με τους φορείς για να δούμε πώς θα φθάσει η γραμμή στο νέο λιμάνι.

Για το τμήμα από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί εξέφρασε ωστόσο την βούλησή του να συνεργαστούμε και σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει το έργο αυτό να μπει στον προϋπολογισμό της ΕΡΓΟΣΕ και να αναζητηθεί χρηματοδότηση. Συμφωνήθηκε να ανοίξει δίαυλος μεταξύ Δήμου Πατρέων και ΕΡΓΟΣΕ και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η διαδικασία συζήτησης επί τεχνικών και χρηματοδοτικών θεμάτων.

Ανοίξαμε μια συζήτηση για την εξεύρεση των πόρων για να γίνει η υπογειοποίηση και στο τμήμα από Ρίο έως την Κανελλοπούλου. Υπάρχει κοινή βούληση αυτό να γίνει.

Φυσικά εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε και να πάρουμε αποφάσεις εάν αυτά δεν τηρηθούν από την κυβέρνηση.
Θυμίζω ότι έτσι ξεκινήσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Με άλλα δεδομένα ξεκινήσαμε και φθάσαμε στο τέλος στις θέσεις της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, που είναι αμετακίνητες στο θέμα της υπογειοποίησης.

Εγώ θα σας ενημερώνω τακτικά για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν για το θέμα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Γιατί πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επέκτασης του τρένου στην Ήπειρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

H υπόθεση της επέκτασης του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου στην Ήπειρο, είναι ένας πραγματικός “μύθος” στα χρονικά των υποδομών της χώρας. Από τα τέλη του 19ου αιώνα (1887) ο Χαρίλαος Τρικούπης οραματιζόταν την δημιουργία ενός “Αδριατικού Σιδηροδρόμου” ο οποίος όμως έμελλε να μην γίνει ποτέ πράξη.

Προσπάθειες έγιναν κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών αλλά τα σχέδια έμειναν στο συρτάρι. Σήμερα το αίτημα για την έλευση του τρένου στην Ήπειρο είναι και πάλι στο τραπέζι, όμως η πράξη ενός τέτοιου έργου είναι μία ακριβή υπόθεση με αβέβαιο το οικονομικό του υπόβαθρο.

Τα ερωτήματα

Είναι γεγονός πως η επέκταση της μονής γραμμής από την Καλαμπάκα στα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα δεν πρόκειται να είναι μία γραμμή που με εμπορικούς όρους θα είναι “βιώσιμη”. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δύσκολη έως αδύνατη η εύρεση χρηματοδότησης από κάποιο από τα γνωστά κανάλια της Ευρώπης. Τότε γιατί γίνεται λόγος για το σιδηρόδρομο; γιατί να επιμένουν οι τοπικοί άρχοντες ότι θέλουν το τρένο στην περιοχή ενώ κατά βάση γνωρίζουν ότι είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση;

Απάντηση δύσκολα μπορεί να δοθεί, όμως μία ερώτηση στην ερώτηση ίσως έθετε τη βάση ενός διαλόγου για το θέμα. “Η έλλειψη σιδηρόδρομου σε ένα ολόκληρο τμήμα της χώρας, καθόλου αμελητέο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται άραγε μόνο με όρους εμπορικούς και βιωσιμότητας”; αναρωτιέται έμπειρο στέλεχος της σιδηροδρομικής οικογένειας.

Το ερώτημα αυτό έχει ένα βασικό αντεπειχήρημα. Την δίκαιη ύπαρξη δικτύου ραγών στην χώρα όπως συνέβη με το οδικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων που σήμερα καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι όλοι βιώσιμοι; όχι είναι η απάντηση. Λίγοι από αυτούς. “Προλάβαμε και τους κάναμε” σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο σιδηρόδρομος σήμερα στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται κάπως σαν ένα μέσο μεταφοράς “πολυτελείας” με αποτέλεσμα οι όροι για την επέκταση του σε όλη την Ηπειρωτική χώρα να γίνεται με το σταγονόμετρο. Η πολύ ακριβή κατασκευή του έρχεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που μπορεί αλόγιστα να ξοδέψει σε υποδομές που δεν έχουν σοβαρό αντίκρυσμα.

Η έλευση του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο είναι όντως χωρίς αντίκρυσμα;

Κοινωνικά σίγουρα όχι. Αλλά ας δούμε λίγο τι υπάρχει διαθέσιμο στην κουβέντα που άνοιξε από τις αρχές καλοκαιριού με το αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη σύνδεση της με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

1,7 δισ.ευρώ η σύνδεση με Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα

Μέχρι σήμερα για δεκαπέντε (παλιές) μελέτες έχουν δαπανηθεί περίπου 70 εκατ.ευρώ. Την περίοδο 2013-2014 μάλιστα είχε γίνει μία αρχική πρόταση από τον ΟΣΕ, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 δύο νέων μονών γραμμών με ηλεκτροκίνηση. Η γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα και η γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη. Το κόστος της πρώτης εκτιμήθηκε σε 1,74 δισ.ευρώ και της σύνδεσης με την Κοζάνη 742 εκατ.ευρώ.

Η νέα μονή γραμμή, μήκους 147χλμ με ταχύτητα σχεδιασμού 160 χλμ./ώρα ή και μεγαλύτερη όπου αυτό είναι εφικτό, περιελάμβανε ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση και αμφίδρομη σηματοδότηση ενώ οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα ήταν σε Καλαμπάκα, Σιάτιστα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Γρεβενά και Κοζάνη. Οι χρόνοι είχαν υπολογιστεί για το δρομολόγιο Αθήνα-Ιωάννινα σε 3 ώρες και 50 λεπτά.

Οι μελέτες ήταν αρκετά προωθημένες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για τα τμήματα Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα και Δήμητρα-Σιάτιστα (για τη σύνδεση με την Κοζάνη). Το 2013 υποβλήθηκαν από τον ΟΣΕ σχέδια προτάσεων χρηματοδότησης μελετών και σύνταξης τευχών δημοπράτησης για τις νέες μονές σιδηροδρομικές γραμμές Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα (16 εκατ. ευρώ) και Καλαμπάκα – Κοζάνη (7 εκατ. ευρώ) τα οποία όμως απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Διαχειριστικής Αρχής, διαπιστώθηκε υψηλή επισφάλεια και οι μελέτες “έχριζαν αναθεώρησης”.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει τότε “ταφόπλακα” στην προώθηση αυτών των έργων που στην ουσία αποτελούν την λεγόμενη Δυτική Σιδηροδρομική Εγνατία. Η ουσία όμως από την παραπάνω -αποτυχημένη τότε- προσπάθεια, ότι υπάρχει μία σοβαρή βάση για τις μελέτες και μάλιστα σιδηροδρομικά στελέχη υποστηρίζουν πως απαιτούνται οι οριστικές μελέτες για να ωριμάσουν τα έργα αυτα.

Σύνδεση Ιόνιου-Αιγαίου μέσω του σιδηρόδρομου

Η εύρεση 2,5 δισ.ευρώ δεν είναι σαφώς για την Ελλάδα μία υπόθεση εύκολη, όμως μπορεί να εκκινήσει ένας σχεδιασμός, ανάλογος με αυτόν που γίνεται για το ανατολικό τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στην Ηγουμενίτσα.

Μία σιδηροδρομική γραμμή που θα έφτανε μέχρι το λιμάνι αυτό θα δημιουργούσε νέες συνθήκες στις εμπορευματικές μεταφορές. Μέσω της Καλαμπάκας θα συνδέεται με το λιμάνι του Βόλου, επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του Ιόνιου με το Αιγαίου μέσω της γραμμής Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας-Βόλου και βέβαια και με το λιμάνι του Πειραιά.

Γραμμή ενταγμένη στο διευρωπαϊκό δίκτυο

Επίσης η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα είναι ενταγμένη στο core σιδηροδρομικό δίκτυο ΤΕΝ-Τ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Orient/East Med που ξεκινά από τα βόρεια λιμάνια της Γερμανίας και καταλήγει μέσω της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως είναι ένα έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μία πρώτη βάση για την έναρξη ενός σοβαρού σχεδιασμού σε βάθος χρόνου. Επίσης με την ύπαρξη αυτής της γραμμής γίνεται ένα δίκτυο που μπορεί να επεκταθεί και να συνδεθεί με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Δυστυχώς για τα σιδηροδρομικά έργα, ειδικά τέτοιου μεγέθους, η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τελείως επισφαλής λόγω των μεγάλων χρόνων υλοποίησης που απαιτούνται (η λήξη του Ταμείου προσδιορίζεται για το 2026). Οι μελέτες όμως για την ωρίμανση του πλάνου θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Ακόμα και αν δεν θεωρείται έργο πρώτης προτεραιότητας, με ένα συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μελλοντικό οραματικό έργο που θα ολοκλήρωνε τη Σιδηροδρομική Εγνατία και θα διαμόρφωνε τις εμπορευματικές κυρίως αλλά και τις επιβατικές μεταφορές του μέλλοντος της χώρας, δίνοντας νέες δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης στην κεντρική και βόρειο-δυτική χώρα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Ξεκινά σιδηροδρομικό έργο 10 εκατ.ευρώ για την ανάταξη από Σέρρες μέχρι Δράμα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Τον Σ.Σ. Σερρών επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, παρουσία του Αναπλ. Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Αθ. Κοτταρά, της Προϊσταμένης Συντήρησης Γραμμής Β.Ελλάδος κας Χρ. Νομικού και του Προϊσταμένου Κυκλοφορίας κ. Χρ. Τούρτα.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της κατασκευής ράμπας για την διευκόλυνση των επιβατών και της τοποθέτησης ειδικού μηχανήματος εντός της επόμενης εβδομάδας, για την εξασφάλιση προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

Επίσης ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό βελτίωσης της Υποδομής της γραμμής Θεσσαλονίκη -Αλεξανδρούπολη με στόχο την μείωση του χρόνου και την αύξηση των δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη – Δράμα αλλά και την επαναλειτουργία των επιβατικών  δρομολογίων Δράμα – Αλεξανδρούπολη.

Ο ΟΣΕ σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα  διαγωνισμό προϋπολογισμού 9.700.000 Ευρώ, ο οποίος θα αφορά στην ανάταξη της υποδομής της γραμμής Λευκοθέα- Φωτολίβος και συντήρηση του υπόλοιπου δικτύου από Στρυμόνα έως Δράμα.

Στην διαδρομή Δράμα – Τοξότες ο ΟΣΕ, στο επόμενο δίμηνο θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη ανάταξης της γραμμής με παράλληλη πρόταση για ένταξη της και στα τουριστικά δρομολόγια.

Παράλληλα συνεργάζεται με την ΕΡΓΟΣΕ για την ολοκλήρωση της μελέτης για την γραμμή Θεσσαλονίκη – Προμαχώνα – Στρυμόνα, η οποία περιλαμβάνει την ανάταξη του Δικτύου, ηλεκτροκίνηση και βελτίωση της χάραξης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα