Νίκος
Καραγιάννης

Ένα βήμα ακόμα προς το εμπρός έκανε ο διαγωνισμός για το οδικό έργο της παράκαμψης Γιάλοβας. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος στον σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθη στις 22 και 24 Νοεμβρίου 2022 με ποσοστό έκπτωσης 26%. Οι οκτώ συνολικά προσφορές που κατατέθηκανκυμάνθηκαν από το 12% μέχρι και 26% που έφτασε τελικά η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.  

Τα επόμενα βήματα, εφόσον δεν έχουμε καθυστερήσεις από ενστάσεις και προσφυγές, θα είναι να συνταχθεί η σύμβαση, να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να παρουσιαστεί στη Βουλή και στη συνέχεια να υπογραφεί.

Το έργο έχει αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με ποσό 40,5 εκατ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει τον ΦΠΑ. Από αυτά το ποσό τα 37,35 είναι για το έργο και τα υπόλοιπα 3,15 είναι η ύπαρξη μιας προαίρεσης (δηλαδή ενδεχομένως πρόσθετου έργου) ύψους 3,15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός ισόπεδου κόμβου, παράπλευρου δικτύου, διευθέτηση χειμάρρων Ξερολάγκαδου, Γιανούζαγα και Ξεριά. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Το έργο προ καιρού έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2021-2025 του υπουργείου ενώ από περασμένο Μάρτιο χαρακτηρίστηκε ως “εθνικού επιπέδου”. Παράλληλα με άλλη απόφαση κηρύχθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του υπόψη έργου.

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον αυτό γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τότε, το καλοκαίρι του 2025 το έργο θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί. Είναι από τους πρώτους μεγάλους διαγωνισμούς με τη συμμετοχή της νέα διοίκησης της ΙΝΤΡΑΚΑΤ δείχνοντας τις διαθέσεις της για την μεγέθυνση του ανεκτέλεστου της και της γενικότερης θέσης της στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.

Η αξία του έργου

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στην αναβάθμιση του εν λόγω τμήματος του άξονα Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Πύλος μέσω βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και του πλάτους της οδού, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στους χρήστες και συνεισφέροντας στη μείωση των ατυχημάτων στην οδό.

Επιπρόσθετα, δεδομένου του ότι σήμερα ο υφιστάμενος άξονας διέρχεται μέσα από τον οικισμό της Γιάλοβας, η κατασκευή του υπόψη έργου συμβάλλει στην άρση των δυσμενών επιπτώσεων που αυτό προκαλεί τόσο για τους χρήστες της οδού όσο για τους κατοίκους της περιοχής.

Δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής που επιτυγχάνεται μέσω της κατασκευής της Παράκαμψης Γιάλοβας, καθίσταται αναγκαία τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο και των διαρκώς αυξανόμενων επισκεπτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η περιοχή στην οποία χωροθετείται το έργο, παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  και τουριστικές επιχειρήσεις καθιστώντας τη Μεσσηνία ως έναν αειφόρο τουριστικό προορισμό.

Τι θα κατασκευαστεί

Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του τμήματος Ρωμανός-Σύνδεση Γιάλοβας με την Ε.Ο. Καλαμάτα-Πύλος, σε συνολικό μήκος 7,7 χιλιομέτρων. Το έργο περιλαμβάνει:
α) τη βελτίωση της υφιστάμενης 9ης Ε.Ο. από τον Ρωμανό έως την περιοχή των Γιαννουλαίϊκων συνολικού μήκους 3,5χλμ και
β)την κατασκευή νέου οδικού άξονα ανατολικά του οικισμού της Γιάλοβας, ο οποίος καταλήγει στην ανακατασκευασμένη σύνδεση με την Ε.Ο. Καλαμάτας-Πύλου.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή αρτηρίας δίιχνης διατομής με πλάτος οδού 11 μέτρα, με ενιαίο οδόστρωμα με τα συνοδά της έργα (5 ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, 2 cut&cover, τεχνικά έργα γεφύρωσης ρεμάτων, έργα αντιστήριξης πρανών-οπλισμένων επιχωμάτων, Άνω Διάβαση υφιστάμενης οδού, ηλεκτροφωτισμός, διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων κ.α).

Στο έργο περιλαμβάνεται προαίρεση για τις εξής επιπλέον εργασίες:
-Ισόπεδος κυκλικος Κόμβος στη ΧΘ 1,10
-Παράπλευρο οδικό δίκτυο και κάθετοι οδοί ΚΟ1, ΚΟ2, ΚΟ6α, ΚΟ-AD, ΚΟ9
-Διευθέτηση χειμμάρων (Ρέματα: Ξερολάγκαδο, Ζανούζαγια, Ξεριά)

Στο τμήμα από τον κόμβο Γιάλοβας έως τη Μεθώνη μήκους περίπου 15χλμ, εξαιρούμενης της Παράκαμψης Πύλου μήκους 4,5χλμ, προβλέπεται η βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού άξονα μέσα από το έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη που βρίσκεται το τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στο ευρύτερο δίκτυο από την Πάτρα μέχρι την Μεθώνη, υπό κατασκευή βρίσκεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος μήκους 75χλμ ενώ μελλοντικά θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο και το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό μήκους 54χλμ. Στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται έργα βελτίωσης σε διάφορα τμήματα μέχρι την περιοχή του Ρωμανού. Ένα τμήμα του άξονα μήκους 2χλμ που συνδέει τη Γιάλοβα με τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος έχει ήδη ανακατασκευαστεί.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV