Νίκος
Καραγιάννης

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής Στρατηγικού Εταίρου στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, ανακοίνωσε προ ολίγου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΔΕΗΑΝ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗΑΝ αποδέχθηκε τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. – ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε. για την απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle / SPV) για την ανάπτυξη των Γεωθερμικών Ηλεκτροπαραγωγών Μονάδων.

Όπως αναφέρεται, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Διαδικασιών της ΔΕΗ, σχετικά με την αξιολόγηση και την τελική κατάταξη των προσφορών που υποβλήθηκαν, πλειοδότης ανακηρύσσεται η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. (με εφεδρική προσφορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. – ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΧΕΡΟΥΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.). 

Η υπογραφή των εγγράφων και η περάτωση της συναλλαγής υπόκεινται σε σειρά εγκρίσεων και όρων που καθορίζονται στο RfP (Request for Proposal) καθώς και στα έγγραφα συναλλαγής.

Τα γεωθερμικά πεδία

Οι σχεδιαζόμενες μονάδες γεωθερμίας θα εγκατασταθούν στα γεωθερμικά πεδία: Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου (5 MW), Νισύρου (5 MW), Λέσβου (8 MW) και Μεθάνων στην ηπειρωτική χώρα (5 MW) ενώ θα είναι ιδιαίτερα φιλικές στο περιβάλλον εφόσον προβλέπεται να είναι ολικής επανεισαγωγής και μηδενικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κόστος του έργου αναμένεται να κυμανθεί στα 4,5 εκατ. ευρώ ανά MW (περίπου 103,5 εκατ. ευρώ συνολικά) και αν όλα κυλίσουν ομαλά, θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 εμπλουτίζοντας τον χάρτη των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας στην χώρα.

Ενδεικτικά της δυναμικής της γεωθερμίας είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σύμφωνα με τα οποία η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 3,5% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 3,9% της ενέργειας για την παροχή θέρμανσης (εξαιρουμένων των αντλιών θερμότητας εδάφους) έως το 2050. Η γεωλογικές συνθήκες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ευνοούν την εκμετάλλευση αυτής της ήπιας μορφής ενέργειας, δεδομένης και της παρουσίας σημαντικών γεωθερμικών πεδίων.

Σημειώνεται πως η γειτονική Τουρκία άγγιξε τα 1.800 MW αντίστοιχων μονάδων έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, επίδοση που θα μπορούσε να προκαλέσει την εντός συνόρων κινητοποίηση για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της χώρας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV