Νίκος
Καραγιάννης

Εκδήλωση διοργανώνει το πρόγραμμα Blue Heart για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανού σήμερα, Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στο Birds Bay (www.birdsbay.gr). Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης του UN, θα εξερευνηθεί το Mission Blue Avlaki Hope Spot ενώ θα συζητηθεί πως θα απονεμηθεί φόρος τιμής στην Μπλε Καρδιά του πλανήτη.

Το Blue Heart Project είναι ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους πρωτοπόρους παγκοσμίως, και το οποίο ξεκίνησε το 2018 από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Healing Lesvos, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Αυλάκι και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Λέσβο.

Φέτος, το Κολλέγιο Αθηνών ενώθηκε μαζί μας και με το New Village School από το Σαν Φρανσίσκο (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) για την ετήσια γιορτή του προγράμματος. Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, το Κολλέγιο Αθηνών μας προσκάλεσε και μας φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του, όπου διοργανώσαμε την παρουσίαση – εκδήλωση – προβολή ταινιών και συζήτηση για την Αειφορία. Η εκδήλωση απευθύνθηκε σε φοιτητές, καθηγητές, επιστήμονες, τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών Κος Richard Jackson, και τον συντονιστή Κος Απόστολος Αθανασόπουλος και εκπροσώπους της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος στο Κολλέγιο Αθηνών, παρουσιάσαμε το αντικείμενο της εργασίας μας και το νέο Πρόγραμμα «Επιστήμης των Πολιτών» του Healing Lesvos, στο οποίο οι μαθητές μπορούν να συμβάλλουν εθελοντικά.

Στις 13 Απριλίου 2019, έφτασαν στη Λέσβο μαθητές από το New Village School και πέρασαν 4 μέρες στην περιοχή Αυλάκι-Πέτρα ως εθελοντές, μαθαίνοντας για το Σημείο Ελπίδας Αυλάκι, της οργάνωσης Mission Blue. Κατά τη διάρκεια των 4 ημερών οι τοπικοί μαθητές από το Γυμνάσιο Πέτρας, μαζί με τα παιδιά από το New Village School είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το Σημείο Ελπίδας, με το τοπικό περιβάλλον και να εφαρμόσουν όσα μάθαιναν στην πράξη. Οι μαθητές έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας και παρουσίασαν τις φωτογραφικές ιδέες τους, στις οποίες αποτυπώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει μια παράκτια κοινότητα. Παράλληλα με τον ανταγωνισμό, οι μαθητές συγκρότησαν ομάδες και διεξήγαγαν έρευνες με τη μορφή συνεντεύξεων με ντόπιους και τουρίστες, βάσει ενός δομημένου ερωτηματολογίου. Μια τελική παρουσίαση των φωτογραφιών καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνητικών συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα (στις 16/4) στη Λέσβο με τα δύο σχολεία.

Αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή Αυλάκι-Πέτρα-Μόλυβος είναι λιγότερο από ικανοποιητικές, ενώ το 48% πιστεύουν ότι είναι Μάλλον ή Εντελώς Απαράδεκτες. Ο βασικός συλλογισμός πίσω από αυτό είναι τα υπερβολικά απόβλητα, η διαχείριση των υδάτων και των οικοσυστημάτων, τα οποία σχετίζονται με τις τοπικές αρχές, καθώς και η έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας.

Το κακό πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πλαστικών εμφανίζονται τακτικά ως πίεση προς το περιβάλλον, ενώ ο τουρισμός δεν αναφέρεται ως σημαντική απειλή. Σε μια επόμενη ερώτηση, το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Άλλες απειλές που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν: θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.

Η θετική συμβολή της τοπικής κοινότητας στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, σχετίζεται με: την προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης στο σχολείο, δράσεις εθελοντισμού (εκκαθάριση, καθαρισμός παραλιών, δική τους παραγωγή κ.λπ.), ανακύκλωση και έλλειψη βιομηχανιών.

Όσον αφορά την αλιεία, φαίνεται ότι 2 στους 3 αλιείς (66%) αλιεύουν σε απόσταση 4-10 μιλίων από τη βάση τους, ενώ οι υπόλοιποι σε απόσταση 3 μιλίων από τη βάση τους. Οι ψαράδες που πρέπει να πάνε μακρύτερα από 10 μίλια μακριά θα μπορούσαν να είναι μόλις το 5% του συνόλου. Το 5% των ερωτηθέντων ανέφερε επίσης παραβιάσεις των νομικών ορίων, κάτι που μένει να επαληθευτεί και από μελλοντικές έρευνες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφωνούν ότι το απόθεμα ψαριών βρίσκεται σε πτωτική πορεία και οι διάφοροι λόγοι που ανέφεραν περιλαμβάνουν: υπεραλίευση, αλλαγή του κλίματος και ρύπανση των υδάτων. Όταν ρωτήθηκαν ποιες θα είναι οι λύσεις, προτείνουν: καλύτερες επιθεωρήσεις, δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, ενημέρωση της κυβέρνησης και επιβολή περιορισμών και κανόνων για την αλιεία.

Επιπλέον, το 95% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι με την προστασία ενός μικρού χώρου απομόνωσης χωρίς αλιευτικές δραστηριότητες θα επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό των πληθυσμών των ψαριών και θα ωφεληθεί η κοινότητα. Εάν αυτό πρέπει να γίνει μέσω ενός θαλάσσιου πάρκου, οι αλιείς θα πρέπει να απασχολούνται εκεί. Ορισμένοι ερωτηθέντες πρότειναν ότι οι μικρές περιοχές δεν επαρκούν για την προστασία και πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο για μεγαλύτερες εκτάσεις.

Επιπλέον, ρωτήσαμε τους μαθητές για ιδέες σχετικά με μελλοντικές ενέργειες και για τη γνώμη τους για το τι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία και διατήρηση των θαλασσών μας. Οι απαντήσεις τους επικεντρώθηκαν στην εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων και βίντεο όπως το Blue Heart Project και εκστρατείες ευαισθητοποίησης των ανθρώπων, για το πώς να νοιάζονται και να προσθέτουν αξία στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους μας, αλλά και στην ανακύκλωση. Οι μαθητές πιστεύουν και θέλουν η κοινότητα να ζητήσει από την κυβέρνηση να δημιουργήσει μεγάλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι νόμοι.

Ο οργανισμός Healing Lesvos είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που στοχεύει να φέρει μαζί το καλύτερο της ανθρωπότητας για να βοηθήσει τη Λέσβο να προωθήσει την αλλαγή, υπό το πρίσμα των περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες. Με την ανεκτίμητη στήριξη τοπικών και ξένων εταίρων και εθελοντών, στοχεύουμε να καταστήσουμε τη Λέσβο το πρώτο λιμάνι της Ελλάδας στο ταξίδι μας για να καταστήσουμε τους ωκεανούς και τα νερά του κόσμου βιώσιμα για τις επόμενες γενιές, για να επιτύχουν τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών (UN) μέχρι το 2030.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας