Νίκος
Καραγιάννης

Τι έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για το γεγονός ότι η Ελλάδα έδωσε τον πολιτισμό, τις Ευρωπαϊκές αξίες, τις επιστήμες στην Ήπειρο μας. Το ερώτημα που πολλές φορές ακούμε, τι έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα;Στα 36 χρόνια που η χώρα μας προσχώρησε ως το 10ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταμορφώθηκε από Βαλκανική χώρα, σε Ευρωπαϊκή με πολλές προοπτικές.

Εχθές ήταν η Μέρα της Ευρώπης. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδας, διοργάνωσε μία σπουδαία γιορτή για τα 60 χρόνια από την πρώτη υπογραφή μεταξύ 7 Ευρωπαϊκών Κρατών που σηματοδότησε την Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα. Του κοινού μας σήμερα.

Τι έχει κάνει τελικά όμως η Ευρώπη για την Ελλάδα; Δεν ξέρω πως ήταν η χώρα μας το 1980 καθώς ήμουν πολύ μικρός για να έχω μνήμες. Όμως θυμάμαι σαν σχολιαρόπαιδο όταν πηγαίναμε “βόλτα στην Αθήνα
” σε εκείνη τη δεκαετία. Η πόλη εκείνη με την πόλη του σήμερα δεν έχει κάποια σχέση. Επίσης θυμάμαι τις εκδρομές που κάναμε με το σχολείο και ένα ταξίδι που διοργανώθηκε μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε το πρωί και φτάσαμε απόγευμα. Τότε δεν είχα βέβαια συναίσθηση της απόστασης και του χρόνου και μάλλον λίγο με ενδιέφερε.

Όταν την δεκαετία του 1990 ταξίδεψα για πρώτη φορά στο εξωτερικό γνώρισα τι πάει να πει “Μετρό”, “Τραμ”, γρήγορα τρενα, μοντέρνα αεροδρόμια, εντυπωσιακά λιμάνια. Με εκείνα τα ταξίδια η χώρα μας “μίκρυνε” στα μάτια μου, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί αυτές οι υποδομές υπήρχαν σε εκείνες τις χώρες αλλά όχι στη χώρα που ζούσα.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 κάτι άρχισε να αλλάζει, κάτι έδειχνε να κινείται στην εικόνα της Αθήνας και της Ελλάδας συνολικά. Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και κυρίως να βελτιώνουν συγκοινωνίες, μεταφορές, κτίρια.

Μέχρι το 2004 η Ελλάδα χάρις στα Ευρωπαϊκά κονδύλια μπόρεσε να αποκτήσει ένα Μετρό και αξιόλογες υποδομές στην Αθήνα και να δημιουργεί σημαντικές αναπλάσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι το 2009 όπου η κρίση ήρθε στην χώρα, συνεχώς νέα χρήματα από την Ε.Ε. εισέρρεαν στην χώρα και οι υποδομές βελτιώνονταν. Αεροδρόμια, Λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι είχαν αρχίσει να αλλάζουν, να βελτιώνονται. Η χώρα της δεκαετίας του 1980 είχε πάψει να υφίσταται και η δυναμική της χώρας φαινόταν ασυγκράτητη, μέχρι και 5 νέοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κατασκευάζονταν.

Η κρίση αλλοίωσε την βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, όμως από τους λίγους σταθερούς φάρους χρηματοδότησης νέων έργων παρέμενε ενεργός. Αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα με αυτά τα χρήματα βλέπουμε ένα ολόκληρο δίκτυο αυτοκινητόδρομων να λειτουργεί, να επεκτείνει το Μετρό της Αθήνας, να κατασκευάζει το Μετρό της Θεσσαλονίκης, να ολοκληρώνει το βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, να δημιουργεί και να βελτιώνει σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτικά έργα, φράγματα, έργα ενέργειας και ότι άλλο μπορεί να φανταστείς.

Η μεταμόρφωση της χώρας οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό σε αυτά τα χρήματα και τα επόμενα χρόνια αυτή η μεταμόρφωση θα ολοκληρωθεί. Αυτό έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα και αν αυτό δεν είναι αρκετό για κάποιους δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.

Όσο και αν υπάρχουν ακόμα δομικά προβλήματα και μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, μία κατάκτηση που πρέπει και να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε.

Γιατί είμαι σίγουρος, ότι την επόμενη δεκαετία, όλη αυτή η μεταμόρφωση της εικόνας και λειτουργίας της χώρας θα μπορέσει να δώσει στις νέες γενιές πολύ πιο στέρεες βάσεις και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Και αυτό θα το έχει κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV