Βαγγέλης
Θάνος

Με σταθερά και οργανωμένα βήματα ξεδιπλώνεται το σχέδιο της εταιρείας “Ιδέα Επενδύσεων” , για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η εταιρεία στοχεύει σε υποδομές ΑΠΕ με ισχύ κοντά στο 1,3 GW.

Η “Ιδέα Επενδύσεων” , μέσω των συγγενικών “Ιδέα Φως” και “Ιδέα Φως 2” , έχει καταθέσει αιτήματα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Στις αρχές Απριλίου η “Ιδέα Φως 2” εξασφάλισε τρεις νέες βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για ισάριθμες υποδομές φωτοβολταϊκών , με την συνολική ισχύ των έργων να φτάνει στα 162 MW.

Τα έργα

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού για τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Το σχέδιο προβλέπει:

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος
89 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 89 MW, στους Δήμους Ιάσμου και Κομοτηνής, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος
43 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 43 MW στη θέση. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος
29 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 29 MW. Ο σταθμός προβλέπεται να υλοποιηθεί στον Δήμο Προσοτσάνης , στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Δυο μέγκα φωτοβολταϊκά

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό , η “Ιδέας Φως ΑΕ”, η άλλη συγγενική της Ιδέα Επενδύσεων εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα έργα.
Συγκεκριμένα , η εταιρεία έλαβε βεβαιώσεις παραγωγού για δύο πρότζεκτ συνολικής ισχύος 708 ΜW.

Η πρώτη είναι για ένα μέγκα πρότζεκτ με ισχύ 460 MW. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη θέση Νέο Συράκιο , των Δήμων Κιλκίς, Παιονίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .

Η δεύτερη βεβαίωση της εταιρείας είναι για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 248 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 248 MW. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, στη θέση Κοτύλι.

Ώθηση από το νέο νόμο

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση των επενδυτών για έργα ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα υψηλή και τα GW όλο και αυξάνονται, προετοιμάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νέο νομοσχέδιο για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα , ο νέος νόμος θα απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία η οποία προβλέπεται ούτως ώστε ένα έργο να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ , ο νέος νόμος αναμένεται να οδηγήσει σε μια επενδύσεις κοντά στα 10 δισ. Ευρώ , ενώ παράλληλα θα τεθούν προς υλοποίηση έργα με συνολική ισχύ πάνω από 12 GW.

Τέλος, με το νέο ν/σ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από μέρα σε μέρα, τα αδειοδοτικά στάδια ενός έργου, μειώνονται σε 5 από 7 που είναι σήμερα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV