Βαγγέλης
Θάνος

Μικρή ανάσχεση φαίνεται να παρουσιάζει ο ρυθμός των αδειοδοτήσεων της ΡΑΕ σχετικά με νέα έργα  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της  διαβούλευσης (ημερομηνία ολοκλήρωσης 10/05/2022) στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ. Επιπλέον, το ελάχιστο όριο των 10 MW που θέτει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση ενός έργου, στην ουσία αποτρέπει τους μικροεπενδυτές που δρομολογούσαν υποδομές με μικρή ισχύ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη στάση αναμονής ούτως ώστε να καθίσουν τα νερά για να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Πάνω σ’ όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός των στενών ορίων στον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ.

Ωστόσο παρά τη στασιμότητα και την αναμονή, υπάρχουν και πρότζεκτ που τρέχουν κανονικά. Προωθούνται με επενδυτική αποφασιστικότητα και ωριμάζουν αδειοδοτικά με στόχο την τελική υλοποίηση τους.

Ο λόγος για τις τρεις άδειες βεβαιώσεις παραγωγού που εξασφάλισε η Ηλιόθεμα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη, συνολικής ισχύος 72MW.

H εταιρεία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της EDF Renewables , που κατέχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , καθώς τρέχει δεκάδες υποδομές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει παρουσία και στην Ελλάδα με αιολικά και φωτοβολταϊκά, με την συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 100 MW.

Τα έργα

Η Ηλιόθεμα Ενεργειακή εξασφάλισε τρεις νέες άδειες για:

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 30 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 30 MW. Η υποδομή θα βρίσκεται στη θέση Κοτρώνι Ι , του Δήμου Θηβαίων , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 22 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση Βαθειά Λάκκα, του Δήμου Θηβαίων , στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

-φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20 MW. Το σταθμός θα κατασκευαστεί στη θέση Πλούς, του Δήμου Εμμανουήλ Παππά , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα αιολικά της VIORES

Η EDF Renewables προωθεί κι άλλα έργα μέσω συγγενικών εταιρειών. Κάτω από την ίδια ομπρέλα βρίσκεται και η VIORES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε λάβει το “πράσινο φως” από την Αρχή για δύο νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρώτη αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 32,4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 32,4 MW και η δεύτερη αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 18 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18 MW. Και οι δύο σταθμοί θα βρίσκονται σε θέσεις του Δήμου Θηβαίων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Παρών και στην αποθήκευση

Το χαρτοφυλάκιο των έργων που προωθεί η Ηλιόθεμα Ενεργειακή φαίνεται πως έχει μεγάλη γκάμα. Τον Μάρτιο η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης.

Η μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 250 MW. Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο Δήμο Θηβαίων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο και με την προώθηση κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV