Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Η εσθονική Woola νικήτρια στον Μεγάλο Τελικό του EIT InnoEnergy PowerUp! Challenge 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

InnoEnergy Λογότυπο

Η κριτική επιτροπή της έκτης έκδοσης του PowerUp! Challenge ανακοίνωσε τον νικητή του κορυφαίου διαγωνισμού για καινοτόμες επιχειρήσεις και επιχειρηματικές λύσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Woola από την Εσθονία έλαβε επιταγή 50.000 € καθώς και την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρήσεων του EIT InnoEnergy.

Το βραβείο συμπληρώνεται από άλλες πολύτιμες συνεισφορές από βασικούς συνεργάτες, όπως η Amazon Web Services, η Vestbee και η SpeedUp Group. Η πρόκληση σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής φέτος, με πάνω από 360 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 20 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να συναγωνίζονται για το κύριο βραβείο και τις μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Η Εσθονία αναδείχθηκε ο νικητής του μεγαλύτερου διαγωνισμού νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που διοργανώθηκε από το EIT InnoEnergy. Στην έκτη έκδοση του διαγωνισμού, ο τίτλος «Startup of the year in the CEE region» απονεμήθηκε στη Woola και μια επιταγή 50.000 €, μαζί με την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρήσεων του EIT InnoEnergy. Επιπλέον, ο βασικός συνεργάτης Amazon Web Services, προσέφερε πιστώσεις στο πρόγραμμα AWS Activate και την επιχειρηματική του υποστήριξη, και άλλοι συνεργάτες όπως η Vestbee και η SpeedUp Group έδωσαν επίσης στον νικητή υπηρεσίες και επιχορηγήσεις.

Η Woola ιδρύθηκε στα τέλη του 2019 και παράγει υλικό συσκευασίας από υπολείμματα μαλλιού προβάτου. Η εσθονική start-up στοχεύει να διαταράξει την αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή, την κατανάλωση και τα απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής επιβλαβών για το περιβάλλον υλικών όπως Styrofoam και πλαστικό. Το Woola είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον περιτύλιγμα φυσαλίδων από μαλλί προβάτου.

Το προϊόν είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό στη θερμότητα και μπορεί να κομποστοποιηθεί στο σπίτι εντός έξι μηνών. Η Woola χρησιμοποιεί έναν πόρο που βρίσκεται σε αφθονία και στις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτεται. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, 135 τόνοι μαλλιού προβάτων καταλήγουν σε χώρο υγειονομικής ταφής στην Εσθονία μόνο.

Κατά την επιλογή του νικητή, η κριτική επιτροπή επικεντρώθηκε στη δυνατότητα της παρουσιαζόμενης ιδέας και λύσης να είναι επιτυχής σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και στις δυνατότητες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Η διαδικασία επιλογής ήταν πολύ δύσκολη, καθώς όλες οι νεοσύστατες επιχειρήσεις παρουσίασαν μια ποικιλία από φανταστικά προϊόντα και λύσεις. Το 2020, είδαμε τις μεγαλύτερες δυνατότητες στην ομάδα στη Woola από την Εσθονία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε το ταξίδι της ομάδας να ξεκινάει», δήλωσε η Oksana Prykhodko, Innovation manager στην DTEK και μέλος της κριτικής επιτροπής.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι! Κερδίζοντας τον τίτλο της Start-up της Χρονιάς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα για εμάς και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους επόμενους στόχους μας», δήλωσε η Anna-Liisa Palatu, από τη Woola. «Η συμμετοχή στο PowerUp! Challenge του EIT InnoEnergy σίγουρα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησής μας», πρόσθεσε.

Η Viezo από τη Λιθουανία κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 10.000€. Η Viezo επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τύπων υλικών που μπορούν να παράγουν ενέργεια από δονήσεις και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μπαταρίες. Η Pocket Virtuality από την Τσεχία κατέκτησε την τρίτη θέση και το έπαθλο των 5.000€. Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που ειδικεύεται στην απομακρυσμένη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, το βραβείο κοινού κατέκτησε η TROIA από τη Σλοβενία.

Η πλατφόρμα TROIA AR (επαυξημένης πραγματικότητας) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η πλατφόρμα, με τη βοήθεια γυαλιών AR, tablet ή τηλεφώνων, εμφανίζει βασικά δεδομένα που δημιουργούνται από υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας έτσι εξαιρετικές βελτιώσεις όσον αφορά την επιχειρησιακή αριστεία και την ποιότητα στην εργασία.

Το 2020, το PowerUp! Challenge του EIT InnoEnergy έφτασε σε ένα νέο ορόσημο. Περισσότερες από 360 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 20 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν στον μεγαλύτερο διαγωνισμό για νεοσύστατες επιχειρήσεις στην περιοχή που διοργανώνει το EIT InnoEnergy, αντιπροσωπεύοντας τον υψηλότερο αριθμό συμμετεχόντων στην ιστορία της εκδήλωσης.

Οι κυριότεροι θεματικοί τομείς που καλύφθηκαν στο φετινό διαγωνισμό περιλάμβαναν βιώσιμη ενέργεια, κινητικότητα, «έξυπνο» δίκτυο και «έξυπνες» πόλεις, ωστόσο, οι διοργανωτές καλωσόρισαν επίσης πρωτοποριακές λύσεις με μία out-of-the-box προσέγγιση ως απάντηση σε πιεστικές προκλήσεις. Λόγω των περιορισμών που εφαρμόστηκαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, ο φετινός Μεγάλος Τελικός πραγματοποιήθηκε online.

Φέτος, η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από την Oksana Prykhodko (Innovation manager στην DTEK), τη Marzena Bielecka (Managing Partner και Ιδρύτρια του Experior Venture Fund), την Jennifer Dungs (Lead for Transport and Mobility στο EIT InnoEnergy), τον Jakub Miler (CEO of EIT InnoEnergy Central Europe) και τον Dominik Zalewski (συνιδρυτής του αστικού τεχνολογικού γραφείου, Urban Impact). Το γεγονός ότι η πλειονότητα των μελών της κριτικής επιτροπής ήταν γυναίκες αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της InnoEnergy να προωθήσει την ισότητα των φύλων στον τομέα της ενέργειας που είναι ένας «ανδροκρατούμενος χώρος».

«Ο ιός COVID-19 αποτέλεσε μια απρόβλεπτη κατάσταση για τις κυβερνήσεις σε κάθε χώρα της περιοχής. Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού παρουσίασε σοβαρές δυσκολίες για τις μικρές και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε στο EIT InnoEnergy να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα δημιουργίας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων μας, το PowerUp! Challenge. Σε μια προσπάθεια να ενεργήσουμε με τον πιο ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, διοργανώσαμε τόσο τους τελικούς των χωρών όσο και τον Μεγάλο Τελικό διαδικτυακά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΙΤ InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης , Jakub Miler.

«Ενώ πολλά κανάλια και πηγές της αγοράς ενδέχεται να στερεύσουν για τις μικρές εταιρείες, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας σε καινοτόμους επιχειρηματίες ενισχύοντάς τους οικονομικά, παρέχοντάς τους τεχνογνωσία αλλά και πολύτιμες συνεργασίες ώστε να τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο», πρόσθεσε.

Ο Μεγάλος Τελικός υποστηρίχθηκε από πλήθος συνεργατών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο φετινός χρυσός εταίρος είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας DTEK. Η DTEK εξάγει φυσικό αέριο, παράγει ηλεκτρισμό σε ηλιακούς, αιολικούς και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, διανέμει και προμηθεύει kWh στους τελικούς καταναλωτές, ενώ παρέχει επίσης και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις και αναπτύσσει ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ουκρανία.

«Καθώς η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς, εξελίσσεται, χρειαζόμαστε τους καλύτερους συνεργάτες για να διατηρήσουμε την επιτυχία μας στην αγορά. Με τη βοήθειά τους μπορούμε να μάθουμε πώς να αναπτύξουμε περαιτέρω και πώς να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας », δήλωσε ο Emanuele Volpe, chief innovation officer της DTEK.

«Πιστεύουμε ότι το EIT InnoEnergy είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα που μας δίνει πρόσβαση σε ένα μοναδικό οικοσύστημα: ένα νικηφόρο μείγμα από τις καλύτερες νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, ένα τεράστιο φάσμα διεθνούς τεχνογνωσίας και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ενίσχυσης της ανάπτυξης για εταιρείες όλων των μεγεθών», πρόσθεσε.

Εκτός από έναν από τους πιο επιτυχημένους διαγωνισμούς στην περιοχή, η πρωτοβουλία PowerUp! του EIT InnoEnergy είναι επίσης μια πύλη για τις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και να είναι μέρος του δικτύου του EIT InnoEnergy, το οποίο προσφέρει οικονομικούς πόρους, τεχνογνωσία και έναν εκτεταμένο κόμβο αξιόπιστων συνεργατών για να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν επιτυχημένες παγκοσμίως.

Το EIT InnoEnergy ιδρύθηκε το 2010 και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), ένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

image_pdfimage_print

News in English

ERGOSE: Railway projects worth 693m euros, funded by NSRF 2014-2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

ERGOSE’s current project pipeline is quite interesting since it is spread almost all over the network. According to the planning of company and the Ministry of Infrastructure and Transport, a total of 693m euros will be spent on 11 railway projects which are funded by the NSRF 2014-2020.

Most of these projects concern upgrades of the existing network as well as the installation of electrification, signaling & telecommunications systems. In fact, ERGOSE notes that these projects are mature in terms of design and one after the other will proceed to their implementation.

In Athens, the most important project is the construction of the Athens Central Railway Station (Phase B’), which also includes the underground connection with the Metro, with a cost of 40m euros. With this project, upgrade works of the Central Railway Station will be completed.

Heading north, we find the project for the construction of the new Kryoneri Railway Station with 6.5m euros. One of the biggest projects of this “package” is the upgrade of the double-track line on SKA-Inoi section that will allow higher speeds for the trains, costing 100m euros.

Other projects

In Thessaly, the contract for the electrification, signaling and telecommunications on Larissa-Volos section is being prepared. The project, with a cost of 71m euros, includes the upgrade of Latomio-VIPE-Volos Railway Station.

In the region of Macedonia, we have a total of 4 projects.These are a signaling and ETCS project on Thessaloniki-Idomeni single-track railway line, with a total cost of 65m euros, a double project for the electrification on Thessaloniki-Promachonas (Thessaloniki-Mouries and Mouries-Promachonas) single-track line with a combined cost of 150m euros (65m and 85m euros respectively). In this geographical area there is also a project for the construction of anew railway station at Neos Panteleimonas in Pieria prefecture.

In the area of ​​Peloponnese we have the electrication project of Kiato-Aigio line with 57 m euros as well as the project that will bring the train from Aigio to Rio. This project includes the superstructure, electrification, signaling, telecommunications and new stations at a cost of 117m euros.

Finally, there is a project for the installation of GSM-R systems and the supply of portable equipment for the sections of Tithorea-Domokos, Kiato-Patra and Thessaloniki-Idomeni, with a total budget of 40m euros.

From the above projects, the tender for the electrification on Kiato-Aigio section (the contractor is Mytilineos) is at the phase of completion while the project for the railway station in Neos Panteleimonas has been also auctioned.

More “mature” than the rest of the above works are Larissa-Volos railway project and the second phase of the construction of Athens Central Railway Station.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των Corporate Affairs Excellence Awards

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Βραβείο στην κατηγορία «σχέσεις με τα ΜΜΕ» απέσπασε η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. στην τελετή απονομής των φετινών Corporate Affairs Excellence Awards, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου, στο Ciné Αίγλη Ζαππείου.

Ο θεσμός που διοργανώνεται για 7η χρονιά από τον Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ, αξιολογεί και βραβεύει εταιρείες, οργανισμούς αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων που κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε επίπεδο στρατηγικής, σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων επικοινωνίας.

Σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το κύρος του θεσμού, τα φετινά CAEA, πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής ελεγκτικών, συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Deloitte.

Το βραβείο που απονεμήθηκε στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αφορά τη διοργάνωση διήμερης δημοσιογραφικής επίσκεψης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας του εμβληματικού εθνικού έργου της Ζεύξης Ρίου–Αντιρρίου.

Στο πλαίσιο της ενέργειας “15 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ»” φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι. Παράλληλα παρουσιάστηκαν κυκλοφοριακά και τεχνικά στοιχεία συνδεδεμένα με την πορεία του έργου παραχώρησης, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία, αλλά και το άνοιγμα στη βιώσιμη κινητικότητα και τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Ο κ. Γιάννης Φρέρης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε, αφού παρέλαβε το βραβείο, δήλωσε:

«Με αφορμή τα 15 χρόνια από την ολοκλήρωση της Γέφυρας, θελήσαμε να προσφέρουμε αναλυτική ενημέρωση στα ΜΜΕ,αλλά και να αναγνωρίσουμε ότι χτίσαμε το Μεγάλο Έργο μαζί με τους εκπροσώπους τους, ενώ το λειτουργούμε μπροστά στα μάτια τους. Οι άνθρωποι της ενημέρωσης ήταν και παραμένουν ευπρόσδεκτοι για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ενώ την καμαρώνουν όσο και εμείς, ανακαλώντας μνήμες που μοιραζόμαστε.

Έτσι θέσαμε ως πρόταγμα την ποιότητα της οργάνωσης της επίσκεψης και της Συνέντευξης Τύπου, τόσο ως προς το σκέλος μιας ιδιαίτερης ξενάγησης την πρώτη μέρα, όσο και ως προς αυτό της Συνέντευξης Τύπου τη δεύτερη.

Ο εξαιρετικός αντίκτυπος δικαίωσε μεν τις προσδοκίες δημοσιότητας, αλλά το επιστέγασμα του εγχειρήματος, ήταν μία ακόμη ανάμνηση που θα μοιραζόμαστε όταν θα ξαναβρισκόμαστε και θα συμφωνούμε ότι πλάι στην Εθνική μας Γέφυρα, οι μεταξύ μας ανθρώπινες γέφυρες παραμένουν ακλόνητες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

ΣΥΔΕΣΥΣ: Ανανέωση άδειας και έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2020-2025

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έχοντας διανύσει 15 χρόνια λειτουργίας, το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών «ΣΥΔΕΣΥΣ» ανανέωσε την άδεια λειτουργίας του με έγκριση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για το χρονικό διάστημα 2020-2025.

Το ΣΣΕΔ ΣΥΔΕΣΥΣ είναι, πλέον, το πρώτο σύστημα σε διαχείριση όγκου αποβλήτων καθώς από τους 26.000 τόνους που οδηγούνται σε αξιοποίηση ετησίως, οι 19.000 τόνοι διαχειρίζονται από το ΣΥΔΕΣΥΣ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι με την ανανέωση της άδειάς του, το ΣΣΕΔ είναι πλέον το μοναδικό σύστημα που παρέχει υπηρεσίες “one stop shop” για όλα τα είδη συσσωρευτών.

Η εμπιστοσύνη όλων των συντελεστών εναλλακτικής διαχείρισης προς το φορέα, τον καθιστά με διαφορά πρώτο τα τρία τελευταία έτη στη διαχείριση του επικίνδυνου αποβλήτου συσσωρευτών.

Στη νέα εποχή που ξεκινά και αξιοποιώντας την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΕΟΑΝ, το ΣΣΕΔ ΣΥΔΕΣΥΣ στοχεύει στην έτι περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου συνεργατών του. Παράλληλα, σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης καθώς και την υλοποίηση πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας με στόχο την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΕΣΥΣ, κ. Λουκάς Χριστοδούλου, δήλωσε:

«Είναι κομβική συνθήκη η παρούσα καθώς αντιλαμβανόμαστε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί να οδηγήσουμε τις εξελίξεις στον κλάδο. Παράλληλα, έχουμε την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε το ουσιαστικότερό μας μήνυμα: Η ανακύκλωση συνιστά κινητήριο μοχλό της βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας. Με συγκροτημένο σχέδιο και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε ακούραστα να κάνουμε πράξη, αυτό που πρεσβεύουμε».

Σχετικά με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών

Το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Ανώνυμη Εταιρεία, «ΣΥΔΕΣΥΣ ΑΕ», ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος για την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας μολύβδου – οξέως και νικελίου – καδμίου. Έχει λάβει έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τ. ΥΠΕΧΩΔΕ) ΦΕΚ 1124/23-7-04 και η οποία ανανεώθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολυμετοχική σύνθεση και στοχεύει στο να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα