Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα μία καινοτομία εισάγει η ΕΡΓΟΣΕ στη λειτουργία της με την εφαρμογή του Building Information Modelling (ΒΙΜ) στις από εδώ και έπειτα κατασκευές της. Η κατασκευαστική εταιρεία σιδηροδρομικών έργων, μετά την εξωστρέφεια που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή της σε έργα στο εξωτερικό με επίκεντρο τα Βαλκάνια πάει ένα βήμα μπρος καθώς κάνει πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει επισημανθεί αρκετές φορές πως η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών είναι ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του τεχνικού κόσμου μιας και ο ψηφιακός μετασχηματισμούς του κατασκευαστικού τομέα, αν προχωρήσει στην πράξη θα σημάνει την υλοποίηση νέων ποιοτικών έργων.

Η εφαρμογή του ΒΙΜ στα νέα έργα της ΕΡΓΟΣΕ θα επιτρέψει τον ακριβή σχεδιασμό τους με την εισαγωγή ενός ενιαίου ψηφιακού μοντέλου, πάνω στο οποίο μπορούν να να εργαστούν όλοι οι συμμετέχοντας του έργου (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, προμηθευτές, επιβλέποντες εργοταξίου κ.α.).

Πρόκειται για μια μεθοδολογία που επιτρέπει τη δημιουργία προσωμοιώσεων ψηφιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με ένα έργο, χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες πλατφόρμες BIM σχεδίασης (Revit, Archicad κ.α.) η οποία στη συνέχεια εφαρμόζεται τόσο στην διάρκεια της κατασκευής όσο και στη λειτουργία ενός έργου.

Μείωση κόστους κατασκευής και διαχείριση λειτουργίας

Η εφαρμογή του ΒΙΜ στα νέα σιδηροδρομικά έργα, θα επιτρέψει στην ΕΡΓΟΣΕ εκτός από την ακρίβεια στις μελέτες (που πολλές φορές αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των έργων), να μειώσει το συνολικό κόστος συτηματοποιημένα καθώς η χρήση του αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος, δίνει μια σαφή εικόνα της ποιότητας του κατασκευασμένου στοιχείου εκ των προτέρων και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδομικής διαδικασίας και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση του κύκλου ζωής του έργου. Επιπλέον η εφαρμογή της νέας αυτής τεχνολογίας κάνει πιο “πράσινα” τα έργα καθώς θα μειώνει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εφαρμογή του ΒΙΜ, αφορά στο σχεδιασμό των νέων έργων και όχι εκείνων που είναι ήδη ώριμα μελετητικά. Ωστόσο το ΒΙΜ εισάγεται στα νέα πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Λιμάνι Πάτρας (με υπογειοποίηση 5,1χλμ), τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο, την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΡΓΟΣΕ με αυτή την κίνηση πρωτοπορεί μιας και είναι από τις πρώτες ΔΕΚΟ (με πρώτη την Αττικό Μετρό) που εισάγει το ΒΙΜ εφαρμόζοντας οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μαζί με την Επιτροπή προωθούν την υιοθέτηση του ψηφιακού εργαλείου Building Information Modeling (BIM) και ειδικότερα μέσα από το άρθρο 22 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ στις 26/02/2014 για τις δημόσιες συμβάσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV