Connect with us

Σιδηρόδρομοι

H ΕΡΓΟΣΕ πρωτοπορεί με την εισαγωγή του ΒΙΜ σε όλα τα νέα σιδηροδρομικά έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Ακόμα μία καινοτομία εισάγει η ΕΡΓΟΣΕ στη λειτουργία της με την εφαρμογή του Building Information Modelling (ΒΙΜ) στις από εδώ και έπειτα κατασκευές της. Η κατασκευαστική εταιρεία σιδηροδρομικών έργων, μετά την εξωστρέφεια που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή της σε έργα στο εξωτερικό με επίκεντρο τα Βαλκάνια πάει ένα βήμα μπρος καθώς κάνει πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει επισημανθεί αρκετές φορές πως η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών είναι ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του τεχνικού κόσμου μιας και ο ψηφιακός μετασχηματισμούς του κατασκευαστικού τομέα, αν προχωρήσει στην πράξη θα σημάνει την υλοποίηση νέων ποιοτικών έργων.

Η εφαρμογή του ΒΙΜ στα νέα έργα της ΕΡΓΟΣΕ θα επιτρέψει τον ακριβή σχεδιασμό τους με την εισαγωγή ενός ενιαίου ψηφιακού μοντέλου, πάνω στο οποίο μπορούν να να εργαστούν όλοι οι συμμετέχοντας του έργου (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, προμηθευτές, επιβλέποντες εργοταξίου κ.α.).

Πρόκειται για μια μεθοδολογία που επιτρέπει τη δημιουργία προσωμοιώσεων ψηφιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με ένα έργο, χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες πλατφόρμες BIM σχεδίασης (Revit, Archicad κ.α.) η οποία στη συνέχεια εφαρμόζεται τόσο στην διάρκεια της κατασκευής όσο και στη λειτουργία ενός έργου.

Μείωση κόστους κατασκευής και διαχείριση λειτουργίας

Η εφαρμογή του ΒΙΜ στα νέα σιδηροδρομικά έργα, θα επιτρέψει στην ΕΡΓΟΣΕ εκτός από την ακρίβεια στις μελέτες (που πολλές φορές αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των έργων), να μειώσει το συνολικό κόστος συτηματοποιημένα καθώς η χρήση του αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος, δίνει μια σαφή εικόνα της ποιότητας του κατασκευασμένου στοιχείου εκ των προτέρων και καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδομικής διαδικασίας και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση του κύκλου ζωής του έργου. Επιπλέον η εφαρμογή της νέας αυτής τεχνολογίας κάνει πιο “πράσινα” τα έργα καθώς θα μειώνει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εφαρμογή του ΒΙΜ, αφορά στο σχεδιασμό των νέων έργων και όχι εκείνων που είναι ήδη ώριμα μελετητικά. Ωστόσο το ΒΙΜ εισάγεται στα νέα πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Λιμάνι Πάτρας (με υπογειοποίηση 5,1χλμ), τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο, την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΡΓΟΣΕ με αυτή την κίνηση πρωτοπορεί μιας και είναι από τις πρώτες ΔΕΚΟ (με πρώτη την Αττικό Μετρό) που εισάγει το ΒΙΜ εφαρμόζοντας οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μαζί με την Επιτροπή προωθούν την υιοθέτηση του ψηφιακού εργαλείου Building Information Modeling (BIM) και ειδικότερα μέσα από το άρθρο 22 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ στις 26/02/2014 για τις δημόσιες συμβάσεις.

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σιδηροδρομική Εγνατία: Σε υλοποίηση νέος κλάδος σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Σύνδεση με την ΒΙΠΕ Κιλκίς ανακοίνωσε ο ΟΣΕ στα πλαίσια της στρατηγικής εξάπλωσης του μέσου στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε τη διακήρυξη της μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΠρΣιδηροδρομική σύνδεση ΒΙΠΕ Κιλκίςόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να συνδεθεί η Βιομηχανική περιοχή Κιλκίς με το υπόλοιπο
σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Η μελέτη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2021 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και το έργο το οποίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεσης της ΒΙΠΕ Κιλκίς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

 

Πιο αναλυτικά:
-Βελτίωση εξυπηρέτησης της ΒΙΠΕ με εύκολη και γρήγορη μεταφορά των πρώτων υλών και εμπορευμάτων
-Αύξηση του εμπορευματικού έργου, διασυνδέσεις με Λιμάνια και με την υπόλοιπη Ευρώπη

Την σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το κύριο σιδηροδρομικό δρομολόγησε η διοίκηση του ΟΣΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε επισκεφθεί τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, και είχε διαπιστώσει την αναγκαιότητα του έργου.

Η συνδετήρια σιδηροδρομική γραμμή του ΒΙΠΕ Κιλκίς αποτελεί κλάδο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας εκτιμώμενου κόστους 1,3δισ.ευρώ.

Με τη συνδέση αυτή το ΒΙΠΕ Κιλκίς θα έχει πλέον πλήρης πρόσβαση στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά κυρίως στα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ενώ ανοίγει και η πρόσβαση προς τα δυτικά Βαλκάνια μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για τη βιομηχανική περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Ερώτηση Πέρκα για τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηρόδρομος

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την «αδράνεια στην εξέλιξη των σιδηροδρομικών έργων», την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 29 Βουλευτές.

Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές αναφέρουν πλήθος σιδηροδρομικών έργων τα οποία υλοποιήθηκαν κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ήταν πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ προγραμματίζονταν πολλά ακόμα. Βαλτωμένα έργα ή εγκαταλελειμμένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανατάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν ή δημοπρατήθηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο Κιάτο- Ροδοδάφνη, όπου ξεκίνησαν τα δρομολόγια στις 22 Ιουνίου 2020, με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους από την επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία, τον Απρίλιο του 2019.

Οι αρμόδιοι φορείς δεν μερίμνησαν ούτε για τη στοιχειωδώς ομαλή πρόσβαση στον σταθμό του Αιγίου. Ακολούθησαν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας οι έντονες διαμαρτυρίες χρηστών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί τοπικός βουλευτής της συμπολίτευσης να καταθέσει στις 25/6/2020 σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τονίζουν ότι όσον αφορά στην πορεία των εξελισσόμενων σιδηροδρομικών έργων, μετά την παρέλευση ενός έτους κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνεται ότι ολοκληρωμένα έργα παραμένουν στάσιμα και δεν έχουν παραδοθεί ακόμη σε χρήση ενώ δεν έχουν υπάρξει δημοπρατήσεις νέων έργων.

Τέλος ασκούν έντονη κριτική στη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ για την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη αδράνειά της και κυρίως για τις δηλώσεις της στην εκδήλωση στην Πάτρα στις 3 Ιουλίου 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν η προώθηση των σιδηροδρομικών έργων είναι συμβατή με τον προγραμματισμό υλοποίησης των έργων που (εικάζουμε ότι θα) έχει ορίσει το εποπτεύον Υπουργείο, ή πλέον έχει αποφασιστεί ότι οι κρατικές εταιρίες του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ θα περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επίσης, ρωτούν σε ποια φάση βρίσκονται οι μέχρι 7 Ιουλίου 2019 προκηρυχθείσες μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ και ποιος ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τους. Παράλληλα, ζητούν την κατάθεση στοιχείων αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Καραμανλής: Ενεργοποιεται ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σιδηροδρομική Ασφάλεια

Την Τρίπολη επισκέπτεται, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε μεταξύ άλλων η επανενεργοποίηση του σιδηροδρόμου στο δίκτυο της Περιφέρειας, καθώς και τα μεγάλα οδικά έργα της περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτής Αρκαδίας, κ. Κώστας Βλάσης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος, ο εκτελών χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΣΕ κ. Αθανάσιος Κοτταράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, κ. Περικλής Νικολάου, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες, κ. Ιωάννης Μαλτέζος, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, κ. Αναστάσιος Γκιολής κ. Θεόδωρος Βερούτης, κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, κ. Αθηνά Κόρκα – Κώνστα και κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε:

«Να ξεκινήσω λέγοντας καταρχάς ότι είμαι μισός Αρκάς, άρα είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Και βέβαια, η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και η αποκέντρωση αποτελεί στόχο της κυβέρνησής μας.

Συναντηθήκαμε σήμερα, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, για να υπογράψουμε τη σύμβαση για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

Κάνουμε για πρώτη φορά κάτι που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης: όπου η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, βοηθά η Περιφέρεια. Αυτή τη λογική θέλουμε και εμείς κάποτε να ακολουθήσουμε, για αυτό και η συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια πρέπει να είναι πολύ στενή -και είναι.

Πλέον μπαίνουμε σε μία εποχή που δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στα σιδηροδρομικά έργα η χώρα μας έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια.

Κάνουμε, λοιπόν, μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, φιλικό προς το περιβάλλον. Προσπάθεια που σε μια δύσκολη εποχή, συμβάλλει και στην ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Δεν αφήνουμε όμως πίσω τα οδικά έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι προχωράμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του Ισθμού, για τη σύνδεση με αυτοκινητόδρομο του Ναυπλίου με το Άργος, αλλά και για το έργο για το οποίο μίλησε ο κύριος Βλάσης, την παράκαμψη των Λαγκαδίων.

Πρόκειται για έργα που θα μελετήσουμε σωστά ώστε σε συνεργασία η Περιφέρεια και το Υπουργείο να καταφέρουμε να βρούμε χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και για το Γύθειο-Σπάρτη που είναι κι αυτό ένα έργο στο οποίο ολοκληρώνονται οι μελέτες, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής του στο ΕΣΠΑ/ΠΕΠ.

Όλα αυτά τα έργα, τα βάζουμε σε μία σειρά. Αυτό για το οποίο εγώ μπορώ να δεσμευτώ είναι ένα και πολύ απλό: Δεν πρόκειται να ανακοινώνουμε έργα, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Η εποχή που ερχόντουσαν οι Υπουργοί και οι πολιτικοί και υπόσχονταν τα πάντα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πρέπει να τελειώσει. Εμείς θέλουμε να λέμε λίγα, σοβαρά και τα έργα να προχωρούν ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε και, εφόσον έχουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πάντα με την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα