Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Η «επανεκκίνηση» των απορριμμάτων στην Αττική και οι αναγκαίες λύσεις

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Απορρίμματα σε εργοστάσιο

Μήνυμα για επανεκκίνηση στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική έστειλε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο κος Πατούλης άσκησε κριτική στη διοίκηση Δούρου για αποτυχία δρομολόγησης λύσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής, προσθέτοντας ότι παραλαμβάνει «καυτή πατάτα» καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, ούτε η απαραίτητη άνεση χρόνου για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής είχε μάλιστα χθες και συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για την υφιστάμενη κατάσταση ενώ ζήτησε τη στενή συνεργασία του Κεντρικού Κράτους για να αντιμετωπιστεί επαρκώς το πρόβλημα σε μια περιοχή στην οποία κατοικεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας.

Σε δήλωση του μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης είπε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ξεπερνά τα όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και λαμβάνει εθνική διάσταση» εκφράζοντας την προσδοκία πως «με τη στενή συνεργασία όλων μας μπορούμε τους επόμενους μήνες να δρομολογήσουμε μια μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί δεκαετίες.»

Ο κος Πατούλης συνόψισε τα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή αναφερόμενος στον ΧΥΤΑ που σε λίγους μήνες δεν θα μπορεί να δέχεται πλέον απορρίμματα, λόγω κορεσμού, στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, στο ότι δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη για χωροθέτηση και κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και στην αδράνεια όσον αφορά την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης σε συνεργασία με τους Δήμους.

Τα επόμενα βήματα που εξετάζονται

Πάντως και από πλευράς ΕΔΣΝΑ, ως ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προωθείται μία τελευταία επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής εντός των ορίων της ΟΕΔΑ των Άνω Λιοσίων (η λεγόμενη Γ΄Φάση) που θα εξασφαλίσει επιπλέον χωρητικότητα 4 εκατ. κ.μ. ή παρεμβάσεις στον ήδη υπάρχοντα χώρο με τη μέθοδο του «πανωσηκώματος», δηλαδή την αξιοποίηση λόφων απορριμμάτων που έχουν υποστεί καθίζηση με την πάροδο των χρόνων, προκειμένου να πέσουν από πάνω τους νέα σκουπίδια, για το οποίο υπάρχει ήδη στατική μελέτη.

Τέτοια έργα μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορα περιβαλλοντική αδειοδότηση και να περάσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε κατασκευή, προσφέροντας μια εμβαλωματική μεν, λειτουργική δε λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο μέχρι να αναπτυχθούν οι νέες μονάδες που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο θα θέσει τέλος στην πρακτική της ταφής ανεπεξέργαστων σκουπιδιών.

Ως λύση, φαίνεται να εξετάζεται και η χρησιμοποίηση λατομείων της Αττικής για την εναπόθεση των απορριμμάτων, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση των περιβαλλοντικών έργων, ενδέχεται αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα έχει ενταχθεί πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, το έργο που αφορά τη λειτουργική αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (EMA) Άνω Λιοσίων με συνολικό προϋπολογισμό 25.284.870,80 ευρώ (επιλέξιμη δημόσια δαπάνη: 24.910.654,71 ευρώ).

Η πράξη αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) για επέκταση της δυναμικότητάς του έως και τους 350.000 τόνους συμμείκτων ΑΣΑ ετησίως και μετατροπή της μιας εκ των τριών γραμμών επεξεργασίας του κλάσματος βιοδιασπάσιμων των συμμείκτων σε γραμμή επεξεργασίας βιοαποβλήτων από ΔσΠ, δυναμικότητας 100.000 τόνων ετησίως.

Μετά το πέρας του εν λόγω έργου, η δυναμικότητα του ΕΜΑ θα ανέρχεται σε 450.000 τόνους ετησίως, καλύπτοντας  έτσι τις απαιτήσεις του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

ΕΔΣΝΑ: Διαγωνισμός τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη δράσεων βιοαποβλήτων-ανακυκλωσίμων με ΔσΠ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Προκηρύχθηκε από τον ΕΔΣΝΑ η διαγωνιστική διαδικασία για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης για τις δράσεις χωριστής διαχείρισης βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη, αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο είναι η παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης του ΕΔΣΝΑ, για ένταξη προς χρηματοδότηση δράσεων χωριστής συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων, και ανακυκλώσιμων υλικών των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της ένταξης των δράσεων αυτών για χρηματοδότηση στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής ή/και του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, απαιτείται η σύνταξη των αντίστοιχων τεχνικών δελτίων, για υποβολή πρότασης, καθώς και των εκθέσεων τεκμηρίωσης ΥΓΟΣ., με στόχο να καλυφθούν οι απαιτήσεις που καθορίζει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 660 χιλ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 818 χιλ. ευρώ). Οι ημερομηνίες παραλαβής και αποσφράγισης των προσφορών έχουν οριστεί για τις 3 και 8 Αυγούστου αντίστοιχα.

Η προς ανάθεση υπηρεσία αφορά στην υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ, για τη σύνταξη των απαιτούμενων τεχνικών δελτίων και εκθέσεων ΥΓΟΣ:

α) Των δράσεων χωριστής συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων και

β) Των δράσεων χωριστής συλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (πλην ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας) των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο υποβολής προτάσεων προς ένταξη για χρηματοδότηση στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής ή/και του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (εκτίμηση για μία έκθεση Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος ανά είδος υλικού -δηλ. βιοαποβλήτων, και ανακυκλώσιμων υλικών- και ανά Δήμο της Περιφέρειας Αττικής, ήτοι 132 εκθέσεις ΥΓΟΣ και όσα τεχνικά δελτία απαιτηθούν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης).

Οι σημερινές επιδόσεις της Περιφέρειας Αττικής στην χωριστή διαλογή απορριμμάτων και ο νέος σχεδιασμός

Όπως αναφέρεται και στην αναλυτική περιγραφή του ΕΔΣΝΑ σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση:

Στην Περιφέρεια Αττικής, το σύστημα διαλογής στην πηγή κρίνεται μη ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα η ανάκτηση των βιοαποβλήτων και ανακυκλωσίμων στους περισσότερους Δήμους της Περιφέρειας, να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από 10 % κ.β. της συνολικής ποσότητας παραγόμενων αποβλήτων.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των παραγομένων αποβλήτων (περίπου 44 % κ.β.) και η χωριστή διαλογή τους είναι επιβεβλημένη, για την ορθή διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων.

Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Αττικής, ο στόχος χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων για το έτος 2020 ήταν 40% κ.β., ενώ το ποσοστό επίτευξης τού στόχου είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ δεν ξεπερνά το 10% κ.β.

Για τον σκοπό αυτόν, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη προώθησης δράσεων διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων και η υποστήριξη των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, για την έναρξη και υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων.

Όσον αφορά στα λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά (εκτός των υλικών συσκευασίας), προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε διαφορετικά ρεύματα, για την επαρκή κάλυψη των Δήμων της Περιφέρειας, με ενίσχυση του δικτύου πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης.

Προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, προγραμματίζεται η προμήθεια, μέσω συμφωνίας-πλαίσιο, χρονομίσθωσης (leasing) κ.λπ., από τον ΕΔΣΝΑ, του απαιτούμενου εξοπλισμού (οχήματα συλλογής, κάδους συλλογής, γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία), ώστε να τα διαθέσει στους Δήμους, για την ενίσχυση του συστήματος Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Αττική: Υπογραφές για σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην Ν. Ιωνία με 2,2 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αντιπλημμυρικό έργο στη λεωφόρο Αθηνών

Στην υπογραφή της σύμβασης που προβλέπει την κατασκευή του έργου «Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δήμου Ν. Ιωνίας – Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στην Περιοχή Περισσού», προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Το έργο είναι συνολικού κόστους 2.247.353.,80 ευρώ και ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει σε διάστημα 24 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης επισημαίνει:

«Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική. Πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των κατοίκων της Ν. Ιωνίας και συνολικά των πολιτών της Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Περιφερειάρχη ζήτησα από τους Δημάρχους της Αττικής στις προτεραιότητές τους να τεθούν έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην υλοποίηση έργων απορροής ομβρίων υδάτων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Οι νέες υποδομές που μεταμορφώνουν το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων εσωτερικός χώρος

Μία νέα πραγματικότητα αναδύεται όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη, με τη δρομολόγηση 2 κομβικών έργων, συνδυασμένου προϋπολογισμού που αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ σε Αμάρι και Χερσόνησο και που υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι 2 νέες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 108 χιλ. τόνων/ετησίως, θα κατασκευαστούν στο Αμάρι Ρεθύμνου και στη Χερσόνησο Ηρακλείου εξυπηρετώντας αντίστοιχα περιοχές του δυτικού και ανατολικού τμήματος του νησιού.

Οι παραπάνω Μονάδες, θα συμπληρωθούν με αυτές των Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, ολοκληρώνοντας πλήρως το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα νησί με ιδιαίτερα υψηλές τουριστικές ροές για πολλούς μήνες το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως στα μέτωπα των δύο σημαντικών περιβαλλοντικών υποδομών που αποκτά το νησί;

Στο μέτωπο της μονάδας του Αμαρίου, η οποία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, με ανάδοχο την «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ», έχει κόστος 31,2 εκατ. ευρώ ενώ η πενταετής λειτουργία της θα κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευαστική φάση έχει εκκινήσει και αυτή την περίοδο, όπως διαβάσατε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ypodomes.com, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαιτητικές -λόγω αναγλύφου της περιοχής- χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της λεκάνης του  ΧΥΤΥ, η οποία σταδιακά ολοκληρώνεται.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έκδοση της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αμιγώς κτιριακά έργα, τα οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου στην Κρήτη -αν και δεν έχει εκκινήσει κατασκευαστικά- με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα στο α’ στάδιο της Β΄Φάσης, κατά το οποίο ο φορέας υλοποίησης -ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε ΟΤΑ- πρόκειται να αποστείλει πρόσκληση προς τους 4 συμμετέχοντες να καταθέσουν τις τεχνικές τους προτάσεις, επί των οποίων θα διεξαχθεί μετέπειτα ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Μαρτίου 2019 στα πλαίσια ενός διαγωνισμού που καλύπτει το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης, δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος.

Κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού «πέρασαν» και οι 4 εταιρείες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές κατά τις οποίες ωστόσο δεν αποκλείστηκε κανείς από τους συμμετέχοντες.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος που θα ακολουθήσει μετέπειτα πρόκειται να οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου, αφήνοντας για το τέλος το κρίσιμο βήμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει τον ανάδοχο του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, ύψους 57,3 εκατ. ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα