Newsroom

Με τη σύσταση ειδικής ομάδας Task Force, συμμετέχει η Enterprise Greece στο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο, το οποίο στοχεύει στην οικονομική αναδιάρθρωση των περιοχών μετάβασης και στην κάλυψη του ελλείμματος του παραγωγικού τους προτύπου, μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους, αξιοποιώντας τα πολυποίκιλα συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα οποία είναι προικισμένες.

Η Enterprise Greece, ως ο αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, θα συνδράμει την Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και για τον λόγο αυτό προχωρά στη σύσταση ειδικής ομάδας Task force, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση σειράς εξειδικευμένων δράσεων, που θα στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην υποστήριξη της υλοποίησής τους στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Έχει ήδη δημιουργήσει επιπρόσθετα για το σκοπό αυτό, ειδικό ηλεκτρονικό λογαριασμό [email protected], για την υποδοχή σχετικών ερωτημάτων και αιτημάτων.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στηρίζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης. Πρόκειται για την «καθαρή» ενέργεια, τη βιομηχανία και το εμπόριο, την «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, καθώς και την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Περιλαμβάνει, ενισχυμένα επενδυτικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων γης των λιγνιτικών πεδίων που αποδεσμεύονται, καθώς και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των επενδύσεων. Η συμμετοχή της Enterprise Greece στο συγκεκριμένο σχέδιο, αναμένεται να συμβάλλει επικοδομητικά στον τομέα της ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας και της προσπάθειας της Κυβέρνησης και της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των δράσεων που θα υλοποιηθούν, εντάσσεται και η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και η παράλληλη υιοθέτηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη στήριξη των ελληνικών λιγνιτικών περιοχών κατά τη μετάβασή τους στην κλιματικά ουδέτερη νέα εποχή. Σχεδιάζεται δε, η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κάθε περιοχής για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης μόχλευσης ιδιωτικών πόρων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με κύριο όχημα το νέο αυτοτελές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το έτος 2028, με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού των περιοχών αυτών αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα. Αυτό αποτελεί και μία εκ των βασικών επιδιώξεων του εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, στην οποία έχει κληθεί να συμμετάσχει και η Enterprise Greece σε συνεργασία με πλειάδα άλλων φορέων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV