Newsroom

Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής εξαρτημάτων για έργα παραγωγής και αποθήκευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας ζητούν 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιστολή τους -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή προς τους Επιτρόπους της ΕΕ Thierry Breton και Kadri Simson, ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας να περιλαμβάνονται ως στρατηγικοί κρίκοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της ΕΕ.

Εκτός από τη Λιθουανία -που πρωτoστατεί στην εν λόγω κίνηση- οι χώρες που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία είναι η Αυστρία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Ισπανία. Σημειώνεται ότι εκ μέρους της Ελλάδας, την επιστολή υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Η παραγωγή φωτοβολταϊκών μονάδων υψηλής ποιότητας αναφέρεται ως ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δωθεί μεγαλύτερη προσοχή αλλά και η ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανία, η οποία κρίνεται σημαντική, με τις επενδύσεις τέτοιου είδους να θεωρούνται απαραίτητες για την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και υψηλής προστιθέμενης αξίας βιομηχανίας «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με το μπλοκ των 8 κρατών της πρωτοβουλίας, τα επόμενα 30 χρόνια οι επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια μόνο στην ΕΕ θα φθάσουν τα 2 τρισ. ευρώ.

Ένα συγκεκριμένο τμήμα που, όπως λένε, πρέπει να αναπτυχθεί γρηγορότερα είναι τα υπεράκτια, πλωτά αιολικά με πάρκα, μία τεχνολογία που κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη 450 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2050.

Επίσης, τα οκτώ έθνη παροτρύνουν την Κομισιόν να δημιουργήσει μια «συμμαχία» στην πράσινη βιομηχανία των ΑΠΕ, υιοθετώντας μέτρα όπως η προτεραιότητα σε επίπεδο χρηματοδότησης (με πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το InvestEU, το Connecting Europe Facility, τα πράσινα ομόλογα κ.ά.), εκφράζοντας τη γνώμη ότι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής προσέγγισης των Ανανεώσιμων Πηγών, όχι μόνο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αλλά και θα ενισχύσει την οικονομία της ΕΕ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV