Νίκος
Καραγιάννης

Η ΕΚΤΕΡ μειοδότησε στο μεγάλο διαγωνισμό για την ριζική αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου. Σύμφωνα με το πρακτικό του διαγωνισμού η τεχνική εταιρεία έδωσε ποσοστό 31,61% επικρατώντας του ανταγωνισμού. Δεύτερη βγήκε η Ένωση Οικονομικών Φορέων «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. – ΕΛΙΚΑ AΤEΕ – Γ. ΠΕΤΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με ποσοστό 30,52%. Αρκετά πιο κάτω βγήκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 10,54%, η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-PC DEVELOPMENT με 7,20% και η ΑΒΑΞ με 6,99%.

Όπως πρώτο σας είχε ενημερώσει το ypodomes.com είχε βγει σε δημοπράτηση το έργο ανάπτυξης νέων και βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου, όπως σας είχε. To αεροδρόμιο του κυκλαδίτικου νησιού έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή πορεία (μέχρι την πανδημία) και παρότι είχε γίνει εργολαβία αναβάθμισης αλλά και κάποιες κτιριακές εργασίες, κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω αναβάθμιση του για να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 46,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 37,26 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών πραγματοποιήθηκε  στις 5 Ιουλίου. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στα έργα εμπεριέχεται μεταξύ άλλων και νέος Πύργος Ελέγχου.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης κατασκευής. Ουσιαστικά το έργο εφόσον ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 τότε μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την καλοκαιρινή περίοδο του 2025.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο μετά από την ένταξη της Πράξης «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020». Το έργο χρηματοδοτείται και από τις πιστώσεις του Π.Δ.Ε.

Τι θα κατασκευαστεί

Κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού μετά του απαιτούμενου εξοπλισμού (σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αγγελιών πτήσεων, σύστημα CUTE, λοιπός ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.), φυλάκιο ασφαλείας, μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 90μ προς νότο και κατά 50μ. προς βορρά, έτσι ώστε το δάπεδο να αποκτήσει διαστάσεις 340μ*130μ από 200μ*130μ σήμερα, υδραυλικά έργα αποστράγγισης και Η/Μ εγκαταστάσεις (φωτοσήμανση κ.λπ.), επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης από 1.400μ σε 1.799μ, διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας και ζωνών RESA, εργασίες διαγράμμισης, σήμανσης και ασφάλισης.

Τέλος, προβλέπεται κατασκευή νέου πύργου ελέγχου (Π.Ε.Α.) επιφάνειας 159τ.μ. σε επαφή με το νέο κτίριο αεροσταθμού, μεταφορά υποδομών από τον υφιστάμενο στον νέο, μεταφορά σταθμού φωτοσήμανσης στο νέο κτίριο, αποξήλωση καμπίνας παλαιού πύργου ελέγχου και κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού 563 τ.μ..

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV