Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Η ΕΕ θα αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τότε που έφτασε το πρώτο πλοίο μεταφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Sines της Πορτογαλίας, τον Απρίλιο του 2016, και μέχρι σήμερα, οι ενωσιακές εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν από μηδέν σε 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στην κοινή τους δήλωση της 25ης Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος κ. Τραμπ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να διαφοροποιήσει και να καταστήσει ασφαλέστερο τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Ως εκ τούτου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για να διευκολυνθεί το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διευκολύνει την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, κι αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα. Η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αν οι τιμές τους είναι ανταγωνιστικές, θα μπορούσε να διαδραματίσει αυξανόμενο και στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο· αλλά και οι ΗΠΑ πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών περιορισμών που παρακωλύουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν πολλά από τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.»

Ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε: «Η διαφοροποίηση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ —σε ανταγωνιστικές τιμές—, είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή κατά την οποία η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνεται με ρυθμό ταχύτερο από τον προβλεπόμενο και επιταχύνεται η σταδιακή κατάργηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ΕΕ.»

Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει ή δεσμεύτηκε να συγχρηματοδοτήσει έργα υποδομής υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας άνω των 638 εκατομμυρίων ευρώ (βλ. κατάλογο έργων στο παράρτημα 2). Πέραν των υφισταμένων 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πλεονάζουσας δυναμικότητας στην ΕΕ, η ΕΕ υποστηρίζει 14 έργα υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα κατά επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2021 και τα οποία θα μπορούσαν να δεχθούν εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αν οι όροι της αγοράς είναι σωστοί και οι τιμές ανταγωνιστικές.

Σήμερα η νομοθεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να απαιτεί κανονιστική προέγκριση για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κανόνες των ΗΠΑ πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να διευκολύνουν την εξαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Οι πρόεδροι κ. Γιούνκερ και Τραμπ συγκρότησαν εκτελεστική ομάδα εργασίας κατά τη συνεδρίασή τους στην Ουάσινγκτον, στις 25 Ιουλίου. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί επαφές μεταξύ των προέδρων κ. Γιούνκερ και Τραμπ, μεταξύ της αρμόδιας για θέματα εμπορίου επιτρόπου της ΕΕ, κ. Μάλμστρομ, και του εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου κ. Lighthizer, καθώς και μεταξύ των ανώτερων συμβούλων του προέδρου κ. Γιούνκερ και του προέδρου κ. Τραμπ (του γενικού γραμματέα της Επιτροπής, κ. Μάρτιν Ζέλμαϊερ, και του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, κ. Larry Kudlow).

Συμφωνήθηκε ότι στις 20 Αυγούστου ο σύμβουλος του προέδρου κ. Juncker για θέματα εμπορίου καθώς και ένας ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ του ίδιου τομέα θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να συναντήσουν τους αμερικανούς ομολόγους τους, προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες για την υλοποίηση της κοινής δήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στο πλαίσιο της εν λόγω εκτελεστικής ομάδας εργασίας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα