Connect with us

Αφιερώματα

Η δική μου Ολυμπία Οδός- Η ιστορία εκ των έσω, Μέρος Β`

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιπποκράτης Θεοδώρου
Πολιτικός Μηχανικός,
Deputy Project Manager ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ

Μου ετέθη το ερώτημα πολύ ευγενικά κατά πόσο θα μπορούσα να καταγράψω μέσα σε λίγες γραμμές κάποιες ανθρώπινες στιγμές, τις πιο έντονες ίσως, στη δεκαετή μου παρουσία στο Έργο της Ολυμπίας Οδού βάσει των διαφόρων θέσεων ευθύνης που είχα αναλάβει στη διαχείριση του Έργου από πλευράς Κατασκευαστή (ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ). Στην αρχή ευγενικώς επιφυλάχθηκα. Πως θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να περιγράψει έστω συνοπτικά μία δεκαετία της επαγγελματικής του καριέρας?

Τελικώς μπήκα στον πειρασμό. Και ιδού το αποτέλεσμα:
Το 2007 και έχοντας ήδη μία 12ετία και πλέον εμπειριών στον κατασκευαστικό κλάδο με συμμετοχή κατά σύμπτωση σε όλα τα Έργα παραχώρησης υποδομών της τελευταίας 30ετίας (είτε ως θέμα διπλωματικής για τη Γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου, είτε ως μηχανικός στο «Ελ. Βενιζέλος» και την Αττική Οδό), μου ανέθεσαν αρχικά για μία 3-4ετία τη διαχείριση θεμάτων με τρίτους (Δημόσιους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, Δήμους, Νομαρχίες, Αρχαιολογίες κλπ.) με σκοπό την συντομότερη δυνατή εκκαθάριση χώρων από οποιοδήποτε εμπόδιο ώστε να κατασκευαζόταν απρόσκοπτα το Έργο. Η πορεία των πραγμάτων όμως ήταν τελείως διαφορετική. Χρειάσθηκαν 10+ χρόνια απίστευτης έντασης και διάρκειας εργασία.

Η εξέλιξη των εργασιών, έλαβε χώρα μέσα σε ένα απίστευτο πλαίσιο εξωτερικών γεγονότων που όμοιό του δεν έχει στο παρελθόν αντιμετωπισθεί κατά τη διάρκεια άλλων έργων. Πιο συγκεκριμένα στα 10 αυτά χρόνια έγιναν πέντε εθνικές εκλογές όπου στις συζητήσεις για την βιωσιμότητά του, προΐσταντο επτά διαφορετικοί υπουργοί υποδομών, ανεστάλησαν δύο φορές οι εργασίες, μία φορά μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2011, δεδομένου ότι το χρηματοδοτικό μοντέλο στο οποίο βασιζόταν η επιβίωση του Έργου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 29 τραπεζικών ομίλων από την πλευρά του Ιδιώτη Επενδυτή, ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και μία φορά με τα Capital Controls και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε το καλοκαίρι εκείνο με αποκορύφωμα το Δημοψήφισμα του 2015 και τα συνεπακόλουθά του.

Συνεργάσθηκαν χιλιάδες άνθρωποι (εργατοτεχνίτες, μηχανικοί, διοικητικοί, νομικοί κλπ.) που κάποιους μήνες ξεπέρασαν τους 3,500 άμεσα αμοιβόμενους στις εταιρείες παραχώρησης, λειτουργίας, κατασκευής, τεχνικών συμβούλων, τραπεζών, επίβλεψης είτε από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό είτε από το Δημόσιο και εκατοντάδες άλλοι (μελετητές, προμηθευτές, υπεργολάβοι, εμπλεκόμενοι φορείς των υπουργείων από δασαρχεία, αρχαιολογίες, ΟΚΩ, δήμους κλπ).

Παρόλα αυτά το Έργο χάρις την επιμονή προσώπων, είτε από τους Επενδυτές-Κατασκευαστές (δύο μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού και οι τρεις μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι) είτε από το Δημόσιο κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί μετά κόπων και βασάνων. Αρκετοί εξ΄αυτών, ρισκάροντας είτε ακόμα και το μέλλον των εταιρειών τους, είτε την προσωπική τους ανέλιξη, είτε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και καριέρα, κατάφεραν πρώτα απ’όλα να συνεννοηθούν, ενάντια σε κάθε λογική πρόβλεψη περί του αντιθέτου βάσει του γενικότερου κλίματος. Άφησαν στην άκρη τις όποιες αγκυλώσεις, έλυσαν χιλιάδες μεγάλα και σημαντικά προβλήματα τεχνικοοικονομικής φύσης. Χωρίς ίχνος υπερβολής πρέπει να αντηλλάγησαν εκατομμύρια e-mails και τηλεφωνήματα, και να έλαβαν χώρα χιλιάδες ώρες διαπραγματεύσεων και συσκέψεων.

Το βασικό στοιχείο αυτού του Έργου τελικώς δεν ήταν τόσο το ιδιαίτερα πολύπλοκο κατασκευαστικό εγχείρημά του όσο η δυσκολία διαχείρισης χαρακτήρων, προσώπων, συμφερόντων τα οποία ήταν διαρκώς, από την πρώτη ίσως ημέρα που το Έργο βρέθηκε στον αέρα λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συγκρουσιακή κατάσταση. Εταιρείες με διαφορετική κουλτούρα (γαλλική-γερμανική-ελληνική) και εντελώς διαφορετική νοοτροπία είχαν ως βασικό μέλημά τους, να επέλθει συμφωνία, δύο φορές μάλιστα το 2013 και το 2016, ώστε το Έργο να συνεχίσει απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς όμως όχι χωρίς απώλειες. Για να διασωθεί το Έργο ακρωτηριάσθηκε το κυρίως τμήμα του και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε η ονομασία του να είναι πλεόν κατ’ ευφημισμόν “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ” χωρίς να εξυπηρετεί ένα βασικό προορισμό του, βάσει του ονόματός του, την Αρχαία Ολυμπία. Έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους προορισμούς παγκοσμίως που δυστυχώς παραμένει χωρίς ασφαλή πρόσβαση για εκατομμύρια τουρίστες. Ευελπιστώ ότι έστω την ύστατη ώρα πριν τα εργοτάξια ακινητοποιηθούν πλήρως με ότι αυτό συνεπάγεται -χιλιάδες εργαζόμενοι και μάλιστα εξιδεικευμένο τεχνικό προσωπικό άνεργοι χωρίς προοπτική στο άμεσο μέλλον- να βρεθεί μία λύση και το υπολειπόμενο έργο το οποίο μάλιστα είχε φθάσει σε 20% ποσοστό προόδου και με λυμένα όλα τα βασικά προβλήματα διάθεσης χώρου (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία) όπως επίσης και όλα τα σημαντικά τεχνικά του θέματα, να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό εκεί που ανήκε, τύποις και ουσία προς όφελος κυρίως του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι οποιαδήποτε άλλη λύση δημοπράτησης του εν λόγω Έργου ενέχει σοβαρούς κινδύνους μη έγκαιρης ολοκλήρωσής του.

Κάνοντας τώρα μία αναδρομή των πλέον χαρακτηριστικών στιγμών έχουμε: Την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης (4 Αυγούστου 2008), όπου σήμαινε και τυπικά την ημερομηνία όπου θα έτρεχαν οι 72 μήνες για την κατασκευή του έργου που τελικά έγιναν σχεδόν 100, τις ημέρες που έγινε η πρώτη διάνοιξη σήραγγας στο Δερβένι και τα Μαύρα Λιθάρια, την ημέρα που παραδόθηκε η πρώτη φάση στο τμήμα “Κόρινθος-Κιάτο” τo 2014, όλες τις ημέρες που παραδόθηκαν διαδοχικά οι σήραγγες του Έργου, δεδομένου ότι αποτελούσαν και τα πιο δύσκολα από τεχνική άποψη τμήματα, κατά σειρά της Ακράτας τον Μάϊο του 2016, του Δερβενίου τον Σεπτέμβριο του 2016, των Μαύρων Λιθαριών το Φεβρουάριο του 2017, της Παναγοπούλας τον Μάρτιο του 2017 και τέλος του Πλατάνου τον Απρίλιο του 2017 (σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη διανοίχθηκε ο ένας κλάδος τον Σεπτέμβριο του 2016 και ο έτερος τον Δεκέμβριο του 2016), τρεις μόλις ημέρες πριν την απόδοση σε Λειτουργική Χρήση όλου του αυτοκινητόδρομου από Κόρινθο μέχρι Πάτρα.
Επιπλέον είχαμε κάποια επίσης ιδιαίτερα γεγονότα, όπως η καθαίρεση με εκρηκτικά του Ανισόπεδου Κόμβου Πάχης και της γέφυρας του ποταμού Κράθη στην Αιγιάλεια. Η λεπτομερής προετοιμασία που απαιτεί η συγκεκριμένη εργασία μελετητικά και κατασκευαστικά είναι απολύτως δυσανόλογη και δυστυχώς λίγοι μπορούν να αντιληφθούν τι χρειάζεται να προηγηθεί ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού σε κλάσματα δευτερολέπτου να διαλυθεί μία κατασκευή τέτοιου μεγέθους.

Μεγάλης σημασίας επίσης για όλο το προσωπικό που εργάσθηκε άοκνα όλα αυτά τα χρόνια ήταν προφανώς η Επίτευξη της Λειτουργικής Χρήσης το Μάρτιο του 2017 στο Τμήμα Ξυλόκαστρο-Πάτρα, κάτι το οποίο λίγους μήνες πριν φαινόταν ακατόρθωτο, αλλά παρόλα αυτά τα καταφέραμε (κυρίως οι τοπικές εργοταξιακές μονάδες όλων των εταιρειών που αναγκάστηκαν να δουλεύουν επί της ουσίας καθημερινά χωρίς Σαββατοκύριακα επί έξι και πλέον μήνες). Έτσι κατέστη δυνατό να παραδοθεί εγκαίρως το Τμήμα Κόρινθος-Ξυλόκαστρο και στη συνέχεια τον Αύγουστο 2017 το σύνολο του Έργου πλην του Κόμβου του Ρίου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι σημαδιακές περίοδοι με έντονη φόρτιση ήταν το φθινόπωρο του 2013 όπου αποφασίσθηκε η Επανέναρξη του Έργου και το καλοκαίρι του 2016 όπου έκλεισε η Συμφωνία Ολοκλήρωσής του.

Μία ακόμα σημαντική πτυχή του Έργου, την οποία ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί πέραν των εργαζομένων και των επιβλεπόντων στο Έργο, είναι το κεφάλαιο «Αρχαιολογία». 21 περιοχές συνολικού μήκους επίδρασης 37 χλμ. στα 120 συνολικά (30% δηλαδή!) βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης εμφάνιζαν σημαντικές πιθανότητες να βρεθούν αρχαία και πράγματι βρέθηκαν στις περισσότερες εξ’ αυτών. Στα Μάρμαρα Αιγιαλείας «με την πρώτη τσαπιά» που λένε βρέθηκαν σημαντικότατα αρχαία (κατάλοιπα αρχαίου ναού) τον Φεβρουάριο του 2009. Αμέσως μετά στην Κερύνεια (προϊστορικός οικισμός), στην Αρχαία Κόρινθο (το Αρχαϊκό Τείχος), στην Σικυώνα κλπ. Με πρόχειρους υπολογισμούς απαιτήθηκαν τουλάχιστον 66,000 χιλιάδες ανθρωποημέρες εργατικού δυναμικού για να ξεπερασθούν όλα τα εμπόδια. Επί της ουσίας συντελέσθηκαν τεράστιου όγκου αρχαιολογικές έρευνες όπου ίδιως στην παρούσα περίοδο δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να εκτελεσθούν με ίδιους πόρους από το Ελληνικό Δημόσιο. Αρχαία μετακινήθηκαν (Ρωμαϊκοί Τάφοι), αποθήκες φύλαξης κατασκευάσθηκαν, μελέτες του Έργου τροποποιήθηκαν ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (πάνω από 40 φορές χρειάσθηκε να συνεδριάσει το Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει για τον τρόπο αντιμετώπισης εκάστου θέματος) με σκοπό τη διάσωση-συντήρηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αρχαιολογικών ευρημάτων ώστε να εμπλουτισθούν οι γνώσεις μας και να διαφυλαχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Εν ολίγοις στο συγκεκριμένο τομέα πετύχαμε και το Έργο να γίνει έστω με κάποιες καθυστερήσεις, αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά να διασωθεί-αναδειχθεί επ’ ωφελεία όλων. Εμπειρία μοναδική που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε νεώτερα Έργα Παραχώρησης.

Κάθε λέξη στα ανωτέρω κρύβει πίσω της στην κυριολεξία χιλιάδες εργατοώρες και απίστευτο κόπο εργασίας από εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων απαιτούσε πολύ κόπο και χρόνο γεμάτο εντάσεις, άγχη μα και ικανοποίηση στο τέλος της ημέρας. Μέσα σε όλα αυτά όμως υπήρχε και η ανθρώπινη πλευρά του εγχειρήματος. Γνωριμίες-συνεργασίες με φοβερά αξιόλογους ανθρώπους του τεχνικού κόσμου, συνύπαρξη με όλων των ειδών τους χαρακτήρες κάτι άλλωστε απολύτως λογικό και αναμενόμενο και στο τέλος της διαδρομής, το δυσκολότερο και μελαγχολικότερο κομμάτι, η αποκλιμάκωση-αποκινητοποίηση των εργοταξίων και ο αποχαιρετισμός με όσα πρόσωπα υπήρξε συνεργασία. Μία ολόκληρη ομάδα με δεκάδες υποομάδες όλων των ειδικοτήτων αποτελούμενη από μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, διοικητικούς, λογιστές, δικηγόρους, ασφαλιστές, οικονομικούς, εργολάβους, υπεργολάβους, ανώτερα και ανώτατα στελέχη εταιρειών και τραπεζών, συμβούλους, μελετητές όλων των ειδικοτήτων, εργατοτεχνίτες και παντός είδους εξιδεικευμένο προσωπικό θα βρεθούν ή έχουν βρεθεί ήδη χωρίς δουλειά.

Και μάλιστα αφού πρώτα εργάσθηκαν με εξοντωτικούς ρυθμούς με την προοπτική κιόλας να μείνουν νωρίτερα χωρίς εργασία. Να πιέζεις δηλαδή τον εργαζόμενο να επιταχύνει την ημέρα της απόλυσής του. Είναι δυστυχώς από τα δυσάρεστα του επαγγέλματος…

Όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει όλη αυτή η γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια να μην μείνει ανεκμετάλλευτη ή να την καρπωθούν χώρες στο εξωτερικό! Μιλάμε για τεράστια εμπειρία σε πάρα πολλούς τομείς όπως στην αναβάθμιση –διατήρηση υφιστάμενων μεγάλων τεχνικών (γεφυρών, διαβάσεων, οχετών κλπ.) κατασκευασμένων 40-50 χρόνια πριν, στους ηλεκτρομηχανολογικούς αυτοματισμούς σηράγγων, στη σήμανση-ασφάλιση αυτοκινητοδρόμων βάσει των νέων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στη μελέτη-κατασκευή όλων των ειδών αντιστήριξης πρανών επιχωμάτων και ορυγμάτων, στη μελέτη-κατασκευή γεφυρών μεγάλων ανοιγμάτων και σε πλείστα άλλα σημαντικά τεχνικά θέματα τα οποία αντιμετωπίσθηκαν με τον καλύτερο τεχνοοικονομικά τρόπο λαμβάνοντας υπόψη και τις κατασκευαστικές δυσκολίες του όλου εγχειρήματος με συνεχή παράλληλη κυκλοφορία του δρόμου! Έχει σημασία να αναφέρω πως παρά αυτή την αντικειμενική δυσκολία επετεύχθη μείωση άνω του 80% σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα από το 2008 μέχρι το 2016. Με την ευχή να μηδενισθούν ει δυνατόν τα επόμενα χρόνια τώρα που παραδόθηκε το Έργο στο σύνολό του και όλοι καμαρώνουμε γι’αυτό!

Πραγματικά είναι κρίμα (δυστυχώς από την στενοκεφαλιά διαφόρων κρίκων στην κατασκευαστική αλυσίδα παραγωγής έργων και την τεράστια γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου), δεδομένου ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί αρκετά μεγάλα έργα στην πατρίδα μας (βλ. Ελληνικό, Καστέλι, Σαλαμίνα, Θριάσιο, Ανάπτυξη δικτύων, έργα επέκτασης Μετρό κλπ) να μην έχει γίνει εφικτό να ξεκινήσουν ώστε να απορροφηθεί όλο αυτό το στελεχικό δυναμικό το οποίο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αποτελεί πλούτο για τη χώρα και η τυχόν απασχόλησή του θα έδινε μεγάλη προστιθέμενη αξία τόσο στη βιομηχανία παραγωγής έργων υποδομής που παραμένουν σε εκκρεμότητα (μελέτη- κατασκευή) όσο και στην οικονομία μας γενικότερα. Κάτι που έχει πολλή ανάγκη η χώρα μας, ώστε να περάσει στη λίστα με τις πραγματικά αναπτυγμένες χώρες και να ξεφύγει από την εποχή της μιζέριας και της ύφεσης.

 

**Το ypodomes.com στα πλαίσια της ανάδειξης της αξίας των ανθρώπων που εργάστηκαν (και εργάζονται) στην κατασκευή του δικτύου των Αυτοκινητόδρομων της χώρας, ξεκινά ένα Αφιέρωμα και δίνει το λόγο  στους πρωταγωνιστές. Μάχιμοι επαγγελματίες από όλες τις βαθμίδες, έδωσαν ο καθένας την προσωπική του μάχη για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση και λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Ιστορίες προσωπικές και πράγματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την προσωπική ματιά του καθενός. Ξεκινάμε με 3 ιστορίες από την Ολυμπία Οδό από 3 διαφορετικές θέσεις στην διάρκεια της κατασκευής. Είμαστε περήφανοι και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να βγάλουμε τη δική τους πλευρα, την δική τους εμπειρία… Άλλωστε είναι η δική τους Ολυμπία Οδός! Καλή Ανάγνωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Αφιερώματα

Στον Όμιλο Εταιρειών ΙΤΑ το Εθνικό Βραβείο Energy Globe Ελλάδας 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Energy Globe ITA Group

Στον Όμιλο Εταιρειών ΙΤΑ απένειμε ο Εμπορικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας-ADVANTAGE AUSTRIA κ. Gerd Dückelmann-Dublany το Εθνικό Βραβείο Energy Globe Ελλάδας 2019 για το έργο «Αφαλάτωση θαλασσινού νερού για την παραγωγή πόσιμου με χρήση αιολικής ενέργειας στο νησί της Μήλου».

Η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αντίστροφης ώσμωσης (SWRO) ονομαστικής δυναμικότητας ίσης με 4.500 m3/ημέρα, είναι μία υπερσύγχρονη μονάδα, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΗΛΟΥ ΑΕ, θυγατρική του ομίλου εταιρειών ΙΤΑ.

Η μονάδα βρίσκεται σε ένα παλιό ορυχείο μπεντονίτη στην τοποθεσία «Βουνό Τριοβασάλου» στη νήσο Μήλο, του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Παράγει πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθετία της ΕΕ.

Μονάδα Αφαλάτωσης

Η απονομή του βραβείου έγινε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Μήλου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν o εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου Πατέρας Νεκτάριος Σώρος, ο Δήμαρχος Μήλου κος Μανώλης Μικέλης και η Πρόεδρος και Δευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας «Αιολική Μήλου ΑΕ» κα Μανταλένα Γερασίμου.

Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Ομίλου Εταρειών ΙΤΑ κ. Αντώνης Γερασίμου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Κυκλάδων κος Νίκος Συρμαλένιος, η Έπαρχος Μήλου κα Ελισάβετ Χωριανοπούλου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει επιλεχθεί ανάμεσα σε 2.000 έργα από όλον τον κόσμο προκειμένου να διεκδικήσει το Διεθνές Βραβείο Energy Globe 2019 στην κατηγορία του, στα πλαίσια μίας τελετής που θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Έσπο της Φινλανδίας.

Με περισσότερες από 180 συμμετέχουσες χώρες, ο θεσμός των Bραβείων Energy Globe αποτελεί σήμερα παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό βραβείο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα, Υποδομές, Κατασκευές

Σε μία περίοδο που τα νέα έργα είναι το ζητούμενο για τον κατασκευαστικό κλάδο, τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας είναι αυτά που δίνουν τον τόνο της επόμενης μέρας στο χώρο. Τα έργα αυτά πρόκειται να προσφέρουν απασχόληση και να κινητοποιήσουν την εξαιρετικά μεγάλη αλυσίδα γύρω από τις κατασκευές.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να δούμε τα 15 μεγαλύτερα έργα υπό δημοπράτηση στη χώρα, έργα που μας έχουν απασχολήσει λιγότερο ή περισσότερο.

Αυτό που έχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως στην παρακάτω λίστα οι αυτοκινητόδρομοι και γενικά τα οδικά έργα συνεχίζουν να κυριαρχούν. Στην πρώτη πεντάδα έχουμε διαφορετικού τύπου έργα υποδομής. Δύο στα πέντε έργα είναι οδικά.

Κορυφαίο στη λίστα είναι το έργο κατασκευής της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και ακολουθεί η Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης (με αρκετούς διαγωνισμούς), ο διπλός διαγωνισμός του ΒΟΑΚ, η υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος και το ενδιαφέρον οδικό έργο-ΣΔΙΤ για τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ενδιαφέρον έχει και το ποιοι τύποι διαγωνισμών είναι σε αυτό το ΤΟΡ-20. Βλέπουμε τόσο δημόσια έργα, όσο και έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ αλλά και ιδιωτικά έργα. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της λίστας είναι ο νέος Προβλήτας Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά από τον ΟΛΠ. Μεγαλύτερο ΣΔΙΤ είναι αυτό για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα είδη των έργων. Για πρώτη φορά στην εικοσάδα των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων έχουμε πέρα από τα «κλασικά» είδη έργων (Μετρό, οδικά, σιδηροδρομικά) και άλλα. Για παράδειγμα έχουμε έργο για Νοσοκομείο (ιδιωτικό από το Ίδρυμα Ωνάση), δύο αντιπλημμυρικά (στα Ρέματα Εσχατιάς και Ερασίνου),  ενεργειακά, δύο μονάδες απορριμμάτων στην Κρήτη, σχολικά συγκροτήματα, αποχευτικά δίκτυα. Αυτή η μεγάλη «ποικιλία» έργων, μας δείχνει και την τάση που επικρατεί και ειδικά στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε πρόσφατα το Υποδομών υπέγραψε σύμβαση με την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση 10 μεγάλων τέτοιων έργων.

Τέλος ενδιαφέρον έχει και η Γεωγραφία των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων. Βλέπουμε έργα στην Αττική, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα. Σαφώς, μεγάλη κερδισμένη στην Περιφέρεια είναι η Κρήτη με 4 μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν εκτελούνται μεγάλα έργα σε άλλες Περιφέρειες μιας και υπάρχουν αρκετά έργα με μικρότερο προϋπολογισμό που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία σε όλη τη χώρα.

Το ΤΟΡ-20 των μεγάλων υπό δημοπράτηση έργων της χώρας

1.Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας 1,8δισ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

2.Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης 1,7δισ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)(πολλαπλοί διαγωνισμοί)

3.ΒΟΑΚ 1,46δισ.ευρώ (Παραχώρηση-Έργο-ΣΔΙΤ)

4.Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος 400εκατ.ευρώ (εκτίμηση) (Έργο Παραχώρησης)

5.Αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη 200εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)

6.Νέος Προβλήτας Κρουαζιέρας Λιμένα Πειραιά 169εκατ.ευρώ (Ιδιωτικό Έργο)
7.Εργολαβία Σκούπα Αμβρακίας Οδού 150εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
8.Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο 100εκατ.ευρώ (εκτίμηση) (Ιδιωτικό Έργο)
9.Αντιπλημμυρική θωράκιση Ρέματος Εσχατιάς, τμήμα Ευπυρίδων-Λεωφόρος Πάρνηθος 86,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
10.Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικού Τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη 83εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

11.Αποχετευτικό Δίκτυο Παλλήνης 71,9εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
12.Ηλεκτρική Διασύνδεση Εύβοιας-Σκιάθου 59,8εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
13.Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου Κρήτη 57,3εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
14.Σηματοδότηση-Ηλεκτροκίνηση Σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα 54εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
15.Οκτώ Σχολικές Μονάδες με ΣΔΙΤ, Χανιά 50,4εκατ.ευρώ (Έργο-ΣΔΙΤ)
16.Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου 48,8εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)

17.Διευθέτηση Ρέματος Ερασινού Ανατολικής Αττική 48,6εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
18.Πρόδρομες Εργασίες Γραμμής 4 Μετρό Αθήνας 48,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
19.Διπλή Σύνδεση Λευκάδας με Αμβρακία Οδό 48,1εκατ.ευρώ (Δημόσιο Έργο)
20.Εργολαβία Ολοκλήρωσης Α/Κ16 Περιφερειακής Θεσσαλονίκης 38,2εκατ.ευρώ (Δημόσιο έργο)

*Στη λίστα δεν έχουν μπει μεγάλα ιδιωτικά τουριστικά projects καθώς τυχόν διαγωνιστική διαδικασία είναι εκτός δημοσιότητας.

Μπορείτε να δείτε όλα τα μεγάλα υπό κατασκευή έργα υποδομής της χώρας, στους Νέους Καταλόγους Μεγάλων Έργων του ypodomes.com, έκδοση Οκτώβριος 2019.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Διαθέσιμοι οι νέοι Κατάλογοι Μεγάλων Έργων-Οκτώβριος 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Για 8η συνεχή χρονιά το ypodomes.com έχει την χαρά να σας παρουσιάσει τους ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ 2019. Τα μεγαλύτερα έργα είναι εδώ και παρουσιάζονται λεπτομερώς σε μία μοναδική για την Ελλάδα έκδοση. Τώρα πλήρως ανανεωμένοι, επικαιροποιημένοι με νέα εμφάνιση και ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Τώρα, είναι διαθέσιμη η ολοκαίνουργια έκδοση ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019 που περιλαμβάνει 2 Καταλόγους.

1.Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ

Ο πρώτος Κατάλογος μας, ο Κατάλογος Μεγάλων Έργων, περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά project της χώρας. Ξεκινά συνοπτικά με τα έργα ολοκληρώθηκαν και αποχώρησαν και ποια είναι εκείνα που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους καθώς και τα 10 μεγαλύτερα (σε κόστος) υπο κατασκευή έργα της χώρας.

Συνεχίζει με πίνακες που δείχνουν την ολοκλήρωση των έργων ανά έτος 2019-2025 και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι κατηγορίες των έργων: Δείτε ένα σχετικό Πίνακα ολοκλήρωσης έργων ανά έτος (εδώ είναι μέρος των έργων που ολοκληρώνονται το 2019).

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες ανά μεγάλο έργο όπως για παράδειγμα το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αγωγός ΤΑΡ, η Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου, το σιδηροδρομικό έργο της Σήραγγας Σεπολίων, το Ψαθόπυργος-Ρίο, το νότιο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα, τα έργα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια και πολλά-πολλά άλλα που θα τα βρείτει μόνο σε αυτό τον Κατάλογο.

Δείτε εδώ τον Πίνακα με τις Κατηγορίες Έργων και των Εργολαβιών

Κατάλογος Μεγάλων Έργων

Εδώ δείτε δείγμα παρουσίασης Έργου Υπό Κατασκευή

Κατάλογος Μεγάλων Έργων

Σε κάθε κατηγορία έργων παρουσιάζεται, συνοπτικά πρώτα σε πίνακα και στη συνέχεια το κάθε έργο, αναλυτικά με την ταυτότητα του που περιλαμβάνει: Φορέα Υλοποίησης, Κόστος, Ανάδοχο, Έκπτωση, Διάρκεια, Παρατάσεις, Χρηματοδότηση, Στοιχεία Επικοινωνίας, Φυσικό Αντικείμενο και Info.

Στο τέλος μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες σε πίνακα όλες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα του παρόντος καταλόγου.

2.Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΩΝ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ο δεύτερος Καταλόγος μας, ο Κατάλογος Δημοπρατήσεων-Μελλοντικών Έργων, περιλαμβάνει όλες τις εν ενεργεία μεγάλες δημοπρατήσεις μεγάλων έργων αποτυπώνοντας την εξέλιξη τους. Επίσης περιλαμβάνονται τα Έργα Προς Δημοπράτηση, εκείνα δηλαδή που είναι σε φάση ωρίμανσης, είτε μελετητικά είτε χρηματοδοτικά και το επόμενο διάστημα πρόκειται να δημοπρατηθούν. Τέλος, υπάρχουν και τα Μελλοντικά Έργα.

Εδώ θα βρείτε τα έργα που έχουν εξαγγελθεί ή είναι σε φάση σχεδιασμού και αποτελούν μελλοντική πρόκληση για το αν τελικά υλοποιηθούν.

Δείτε εδώ  τον Πίνακα με μέρος των Έργων Υπό Δημοπράτηση

Διαθέσιμοι οι νέοι Κατάλογοι Μεγάλων Έργων

Εδώ δείτε δείγμα Παρουσίασης Έργου Υπό Δημοπράτηση

Κατάλογος Μεγάλων Έργων

Σε αυτό τον κατάλογο θα βρείτε όλα τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα όπως η Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ο ΒΟΑΚ, τις επεκτάσεις του Ε65, την εργολαβία σκούπα της Αμβρακίας Οδού. Επίσης, τη Β`φάση Ανάπλασης Φαλήρου, την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Ελληνικό και έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν όπως το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση του Προβλήτα 6 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την παράκαμψη Χαλκίδας και πολλά ακόμα που θα βρείτε συγκεντρωμένα μόνο σε αυτό τον Κατάλογο.

Δείτε εδώ ένα Δείγμα παρουσίασης κάθε Έργου: Με πλήρη στοιχεία, φυσικό αντικείμενο, επικοινωνία και πληροφορίες για το έργο.

ΓΙΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ

Α. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ 2019 & ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΩΝ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ: ΤΙΜΗ: 86,8€

Περιλαμβάνει: τον Κατάλογο Μεγάλων Έργων 2019 και τον Κατάλογο Δημοπρατήσεων και Μελλοντικών Έργων.

Τα μεγάλα υπό κατασκευή και υπό δημοπράτηση έργα αναλυτικά με λίστες έργων, αναμενόμενες παραδόσεις, τεχνικό προφίλ και παρουσίαση ανά έργο. Όλα συγκεντρωμένα σε ένα e-book μορφής pdf, με την εγγύηση και αξιοπιστία του ypodomes.com.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ:
Στείλτε μας mail στο sales@ypodomes.com για την διαδικασία αγοράς ή καλέστε μας στο 2130405600.

 

Β. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 4 ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ: TIMH 124€ (Οι Κατάλογοι εκδίδονται επικαιροποιημένοι ανά 3 μήνες)

Περιλαμβάνει: τον Κατάλογο Μεγάλων Έργων και τον Κατάλογο Δημοπρατήσεων και Μελλοντικών Έργων (έκδοση Οκτωβρίου 2019)+ τις εκδόσεις  Ιανουαρίου, Απριλίου και Οκτωβρίου 2020.

Τα μεγάλα υπό κατασκευή και υπό δημοπράτηση έργα αναλυτικά με λίστες έργων, αναμενόμενες παραδόσεις, τεχνικό προφίλ και παρουσίαση ανά έργο. Όλα συγκεντρωμένα σε ένα e-book μορφής pdf, με την εγγύηση και αξιοπιστία του ypodomes.com.

Και οι 2 Κατάλογοι, με όλες τις ενημερώσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες ( μέχρι Οκτώβριο 2020). Με αυτή την αγορά, πληρώνετε μόνο μια φορά και για τους 2 καταλόγους και λαμβάνετε τις τρεις επόμενες επικαιροποιήσεις χωρίς επιπλέον κόστος!

Με την επιλογή και αγορά αυτού του πακέτου εξοικονομείτε πολλά χρήματα καθώς η αρχική τιμή όλων των Καταλόγων (4 συνεχόμενοι κατάλογοι) είναι 347,2 ευρώ. Με την αγορά του πακέτου της προσφοράς εξοικονομείτε συνολικά 223,20 ευρώ! Μην χάσετε αυτή την προσφορά γιατί είναι για περιορισμένο αριθμό αγορών.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ:
Στείλτε μας mail στο sales@ypodomes.com για την διαδικασία αγοράς ή καλέστε μας στο 2130405600.

**Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται και ΦΠΑ 24%

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα