Connect with us

Αφιερώματα

Η δική μου Ολυμπία Οδός- Η ιστορία εκ των έσω, Μέρος Γ`

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοφία Στάμου,
Διευθύντρια Επικοινωνίας
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Ένα μεγάλο έργο υποδομής, όπως η Ολυμπία Οδός, είναι μια σειρά από μικρές και μεγάλες τεχνικές δυσκολίες. Είναι μια σειρά από κατασκευαστικές προκλήσεις. Είναι μια πολύπλοκη «χορογραφία» εργασιών που απαιτούν συντονισμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη αλυσίδα ανθρώπων που συνθέτουν άπειρες εικόνες και στιγμιότυπα.

Η «δική μου ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ» είναι μια σειρά από στιγμές.

Στιγμές αγωνίας όσο διαρκούσε η κατασκευή, όπου κάθε μέρα ήταν μια καινούργια πρόκληση για τους ανθρώπους στα εργοτάξια, με απρόοπτα που ανέκυπταν εξαίφνης και φυσικά επηρέαζαν τη δουλειά όλων μας: Ιούλιος 2015, έχουν μόλις επιβληθεί capital controls: «Η παραγγελία των στηθαίων ασφαλείας έχει μπλοκαριστεί. Απαιτείται άμεση εξόφληση για να μπουν στο πλοίο. Καθυστερούμε.». Παρασκευή απόγευμα γύρω στις οκτώ: «Τη Δευτέρα δίνονται τα πρώτα οκτώ χιλιόμετρα από την Αρχαία Κόρινθο έως το Ζευγολατιό». Πανικός. «Κώστα, ετοιμάσου, ραντεβού στον κόμβο Αρχαίας Κορίνθου στις 8.00 το πρωί, πάρε drone και συνεργάτη για γύρισμα». Εκ των υστέρων σκέφτομαι πως οι συνεργάτες μας, κάμεραμεν και φωτογράφοι, έχουν πλέον αποκτήσει υψηλή εξειδίκευση στα έργα υποδομής και μάλιστα με δεξιότητες κασκαντέρ!

Στιγμές χαράς και περηφάνειας, όταν άρχισαν να παραδίνονται τμήματα του νέου αυτοκινητόδρομου, ιδιαίτερα οι 12 νέες σήραγγες της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ. Ήμουν εκεί. Παρατεταμένα βαριά κορναρίσματα λεωφορείων και φορτηγών ανάμεσα στις λεπτές «ντελικάτες» κόρνες των Ι.Χ. και οι οδηγοί να χαιρετούν ενθουσιασμένοι βγαίνοντας για πρώτη φορά από τις σήραγγες του Δερβενίου, της Ακράτας, των Μαύρων Λιθαριών, του Πλατάνου και φυσικά τις τεράστιες σήραγγες της Παναγοπούλας. Δίπλα δίπλα, οι άνθρωποι της κατασκευής να παραδίνουν και οι άνθρωποι της Λειτουργίας να παραλαμβάνουν. Αυτή η συνύπαρξη στο έργο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε ανέφελη. Δύο κόσμοι με διαφορετική αποστολή, που έπρεπε να βρίσκουν διαρκώς τρόπους να πετυχαίνουν τους στόχους τους χωρίς εκπτώσεις ο καθένας στον τομέα του. Οι στιγμές των παραδόσεων, όμως, μας ένωναν όλους.

Στιγμές –θα τολμήσω να ψιθυρίσω- δικαίωσης, για εμάς τους ανθρώπους της Επικοινωνίας του έργου, όταν μετά από ατελείωτες διαβουλεύσεις με τους υπευθύνους των εργοταξίων καταφέραμε να ξεναγήσουμε στο έργο κοντά στους 800 μαθητές από την Αχαΐα και την Κορινθία. Αρχικά, όλοι απέρριπταν το πλάνο μας φοβούμενοι το μεγάλο ρίσκο να δεχτούν μαθητές σε ένα εργοτάξιο με βαριά οχήματα, υπό κατασκευή φρεάτια και σιδεριές. Στο τέλος της ημέρας, ήταν εκείνοι που είχαν απαντήσει με θέρμη όλα τα ερωτήματα των μαθητών και των συνοδών τους, ήταν εκείνοι που κυκλοφορούσαν με το αστραφτερό χαμόγελο μιας αναπάντεχης δικαίωσης της προσπάθειάς τους. Γιατί, ναι, τα παιδιά πρόσφεραν μεγαλόψυχα και ανυπόκριτα τον ενθουσιασμό τους στους ανθρώπους που έφτιαξαν την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ.

Μαθητές από το ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου παρακολούθησαν άσκηση μεγάλης κλίμακας στις σήραγγες των Μαύρων Λιθαριών. Εγχείρημα σχεδόν αδιανόητο, το οποίο κατέστη δυνατό επειδή τελικά το πίστεψαν όλοι: Αρχικά η διοίκηση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και εν συνεχεία τα στελέχη της Λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι ρωτούσαν λεπτομέρειες για τη δουλειά καθενός, πόσταραν -φυσικά- φωτογραφίες στα social media και στην επιστροφή προέτρεψαν τους καθηγητές τους να κάνουν «κι άλλες ενδιαφέρουσες επισκέψεις γιατί έτσι δεν βαριούνται και μαθαίνουν πολλά πράγματα». Σαφές.

 

Στιγμές πρωτόγνωρες, συμπυκνωμένη εμπειρία. Η νέα πρόκληση. Σήραγγα Frejus, Άλπεις. Ακολουθώ κλιμάκιο της Λειτουργίας με συναδέλφους που εργάζονται ως πληρώματα περιπόλων, σε εκπαίδευση προσομοίωσης συμβάντων σε σήραγγες. Εκείνη τη μέρα έπαιξα το «θύμα» 13 φορές εγκλωβισμένη σε φλεγόμενο αυτοκίνητο. Εμπειρία συγκλονιστική. Στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας, στη σκιά των Άλπεων, οι υπεύθυνοι λειτουργίας των σηράγγων έχουν δημιουργήσει το σκηνικό ενός τούνελ, μέσα στο οποίο με εφέ και ειδικό εξοπλισμό αναπαριστούν σενάρια συμβάντων (από αυτά που δεν θέλουμε να ζούμε).

Η διάσωση και ο απεγκλωβισμός δεν είναι δική μας αρμοδιότητα βεβαίως. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Δημοσίου -Τροχαία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ- είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτου συμβάντος ανά την επικράτεια και κατευθύνουν τις δικές μας ενέργειες. Εμείς είμαστε εκεί, μάτια και αυτιά του αυτοκινητόδρομου για να παρακολουθούμε την κίνηση, να παρέχουμε βοήθεια και πληροφορίες στους οδηγούς, να συνδράμουμε σε συμβάντα με υλικά και προσωπικό. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι πώς να αντιδρούμε σε τέτοια –απευκταία- σενάρια.

Στις Άλπεις, εκτός από την συγκλονιστική εμπειρία, συνειδητοποίησα με πολύ άμεσο τρόπο ότι η ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου σίγουρα δεν σηματοδοτεί το τέλος της διαδρομής. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, δημιούργησαν μία νέα πραγματικότητα στη χώρα, αναβάθμισαν τις συνθήκες ασφάλειας στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά απαιτούν ειδικές συνθήκες οδήγησης. Για να σταματήσουν να χάνονται στην Ελλάδα περισσότερες από 700 ζωές κάθε χρόνο, η αναβάθμιση των υποδομών θα πρέπει να συνδυαστεί με διαρκή εκπαίδευση όλων μας και με την ανάδειξη μιας γενιάς οδηγών με ανεπτυγμένη οδηγική παιδεία, κουλτούρα και συμπεριφορά.

Η πρόκληση μας αφορά όλους.

Από την πλευρά μας, πραγματοποιούμε εκπαιδεύσεις προσωπικού, ασκήσεις χειμερινής συντήρησης και μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ετοιμότητας με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ. Ο επόμενος στόχος είναι να εκπαιδευτούμε και ως οδηγοί στο νέο περιβάλλον.

Η «δική μου ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», λοιπόν, είναι μια διαδρομή από στιγμές. Στιγμές που την αξία τους δεν συνειδητοποιώ στην καθημερινότητα, αλλά στους περιοδικούς «απολογισμούς» -όπως αυτός που κλήθηκα να μοιραστώ εδώ- όπου αναστοχάζομαι το απόσταγμα της πορείας, τις εμπειρίες, τους στόχους, και συχνά τις προσδοκίες που έχουν ήδη γεννηθεί για το μέλλον.

Η Ολυμπία Οδός για μένα είναι κάτι παραπάνω από ένα οδικό έργο. Είναι ένας δρόμος που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για την καθημερινότητα, αλλά και για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων. Είναι μια υπόσχεση δέσμευσης σε μια κοινή πορεία με τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες διατρέχει ο αυτοκινητόδρομος.

Και μια γνωριμία με ανθρώπους που κάτι έχουν να πουν.

 

**Το ypodomes.com στα πλαίσια της ανάδειξης της αξίας των ανθρώπων που εργάστηκαν (και εργάζονται) στην κατασκευή του δικτύου των Αυτοκινητόδρομων της χώρας, ξεκινά ένα Αφιέρωμα και δίνει το λόγο  στους πρωταγωνιστές. Μάχιμοι επαγγελματίες από όλες τις βαθμίδες, έδωσαν ο καθένας την προσωπική του μάχη για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση και λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Ιστορίες προσωπικές και πράγματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με την προσωπική ματιά του καθενός. Ξεκινάμε με 3 ιστορίες από την Ολυμπία Οδό από 3 διαφορετικές θέσεις στην διάρκεια της κατασκευής. Είμαστε περήφανοι και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την ευκαιρία να βγάλουμε τη δική τους πλευρα, την δική τους εμπειρία… Άλλωστε είναι η δική τους Ολυμπία Οδός! Καλή Ανάγνωση.

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps