Τα εναλλακτικά και φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα αποτελούν το πρώτο θέμα της ενεργειακής ατζέντας, με στόχο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το βιομεθάνιο και το υδρογόνο αποτελούν δύο λύσεις που πολύ σύντομα θα τις δούμε σε εφαρμογή.
Για αυτό το λόγο και η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) δημιουργεί σχέδια εκμετάλλευσης του βιομεθάνιου. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κύριος Μάριος Τσάκας, η ΔΕΔΑ έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ άδεια για χρήση βιομεθάνιου.
Ο κύριος Τσάκας, αποκάλυψε πως η ΔΕΔΑ πραγματοποίησε έρευνες, στις περιοχές που δραστηριοποιείται, για να διαπιστώσει τον ζωικό και φυτικό πλούτο που αποτελούν την πρώτη ύλη του βιομεθάνιου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Το βιομεθάνιο μπορεί να προσφέρει πολλές τεραβατώρες ενέργειας, οι οποίες αυτή τη στιγμή κάθονται ανεκμετάλλευτες στην ελληνική περιφέρεια. Με αυτά τα δεδομένα ο κύριος Τσάκας ανέφερε πως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μικρές μονάδες των τριών μεγαβάτ περίπου και να εγχέεται το βιομεθάνιο κατευθείαν στα δίκτυα της ΔΕΔΑ.
Η περιοχή που μπήκε στο κάδρο των μελετών της ΔΕΔΑ είναι οι Σέρρες και οι όμορες κωμοπόλεις. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί πλήρως η ανάγκη σε ενέργεια όλων αυτών των περιοχών μόνο από το παραγόμενο βιομεθάνιο.
Η εκτίμηση του κυρίου Τσάκα είναι πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εγχέεται βιομεθάνιο στα δίκτυα φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, και το επόμενο στάδιο είναι αυτά να υποδεχτούν και υδρογόνο.
Δίκτυα φυσικού αερίου
Παράλληλα με τα “πράσινα πρότζεκτ” η ΔΕΔΑ αναπτύσσει συνεχώς τα δίκτυα φυσικού αερίου. Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το δίκτυο σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο. Ενώ όπως ανέφερε , πολύ κοντά είναι και η επέκταση του δικτύου στην Ήπειρο.
Ο κύριος Τσάκας είπε χαρακτηριστικά , “Όταν μιλήσαμε για τον σχεδιασμό και ότι ωριμάσαμε τα έργα , να φέρουμε το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα αμφιβάλλω αν υπήρχε άλλος να πίστευε ότι θα φέρουμε το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Εμείς το κάναμε πράξη όμως”.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσάκα, η μοναδική τυπική εκκρεμότητα είναι η έγκριση ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και οι μελέτες επικινδυνότητας για τις δεξαμενές LNG , που θα βρίσκονται πέριξ των πόλεων.
Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 220 χλμ με 10.000 αρχικούς ωφελούμενους. Ο προϋπολογισμός του έργου για τις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
Το φυσικό αέριο θα έρχεται με μεταφορά από τη Ρεβυθούσα με βυτιοφόρα και θα αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές LNG. Συγκεκριμένα στην Πάτρα θα βρίσκεται εντός της βιομηχανικής ζώνης. Αφενός για να τροφοδοτηθεί άμεσα η βιομηχανία και αφετέρου να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως υπάρχουν όταν βρίσκεται κοντά σε αστικό ιστό.
Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος τόνισε και τα οφέλη του έργου που αγγίζουν εκτός από τις κατασκευαστικές εταιρείες που υλοποιούν το έργο και τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα ανέφερε “Το έργο μας συνδέεται με εμπορική δραστηριότητα, με προμηθευτές, μικρομηχανικούς, εργάτες, μιλάμε για έναν κύκλο πολλών εκατομμυρίων , και ένα ζητούμενο για τις τοπικές κοινωνίες είναι να μπορέσουν να το απορροφήσουν”.
Το πρότζεκτ τροφοδοσίας της Πάτρας με LNG , είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ευρώπη μετά από αυτό της Βαρκελώνης, είπε ο κύριος Τσάκας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας