Connect with us

Μετρό Αθήνας

Η ΑΒΑΞ γίνεται η “Βασίλισσα” των έργων Μετρό της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας το 2017, μετά την αποκάλυψη των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, θυμάμαι είχα ρωτήσει ένα στέλεχος της κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ASTOM, γιατί κατέβηκαν και πάλι μαζί στο διαγωνισμό. “Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” μου είπαν τότε και μάλλον ήταν μία προφητική ατάκα.

Η ίδια κοινοπραξία που εχθές τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα για την ανάληψη του μεγαλύτερου δημόσιου έργου όλων των εποχών της χώρας είχε πάρει και το έργο για την επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά. Είναι δικαιολογημένο πλέον να αναφερθεί πως η ομάδα της ΑΒΑΞ είναι η “βασίλισσα των έργων Μετρό στην Αθήνα” καθώς έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο επικράτησης στα έργα του μητροπολιτικού σιδηρόδρομου στην πρωτεύουσα. Γίνεται επίσης η μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική εταιρεία που τρέχει έργα Μετρό στην Αθήνα από το 2013, όταν και ολοκληρώθηκαν οι προηγούμενες επεκτάσεις προς Ανθούπολη, Ελληνικό και Μεσογείων.

Ο απόηχος

Στον απόηχο της χθεσινής μεγάλης ημέρας για το διαγωνισμό και το έργο για τη Γραμμή 4, είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή να σημειώνει πως “μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις ετών, επιτέλους μπαίνει στην τελική φάση το μεγαλύτερο έργο υποδομής που πρόκειται να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας: η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Ένα έργο που θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.

Αντίστοιχα και στην Αττικό Μετρό υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας μιας και ο διαγωνισμός είχε πολλές φορές με τις δικαστικές του διαμάχες φέρει σε δύσκολη θέση την εταιρεία. Με ανακοίνωση που εξεδώθη, σημειώνεται πως “Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου υποδομής στη χώρα μας, το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Αττικής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διοίκηση Κουρέτα, σχεδιάζεται πως θα ολοκληρωθεί πλέον ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες που αποτελεί την αρχή του έργου και προηγείται του κυρίως έργου, δηλαδή της κατασκευής της γραμμής. Μία από τις σπαζοκεφαλιές που θα κληθεί να λύσει το Υποδομών και η Α.Μ. είναι το πως να μπορέσουν να συνδυάσουν τα δύο έργα, ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου. Πηγή πιθανής ανησυχίας αποτελεί η περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων στο κεντρικό τμήμα της γραμμής, κάτι που όμως θεωρείται ότι με την περυσινή τροπολογία θα βοηθήσει στο να τρέξουν πιο γρήγορα (εφόσον απαιτηθεί).

Η ΑΒΑΞ επιστρέφει στην κορυφή των κατασκευών

Στην κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM επικρατεί ενθουσιασμός για την ανάληψη του έργου καθώς δίνει πνοή και ανεβάζει τις μετοχές των συμμετεχουσών εταιρειών σε αυτή. Σε χθεσινή του δήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης επεσήμανε πως “είμαστε περήφανοι, καθώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και η μεγάλη μας δυναμική με την αξιολόγηση της τεχνικής μας προσφοράς, αλλά και η ανταγωνιστικότητα μας όσον αφορά το οικονομικό σκέλος”. Παράλληλα ο κ.Μιτζάλης υποστήριξε πως τα έργα υποδομής μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πορεία της χώρας.

Advertisement

Για την ΑΒΑΞ το έργο αυτό σημαίνει την επιστροφή της εταιρείας στην κορυφή του κατασκευαστικού γίγνεσθαι της χώρας, αποδεικνύοντας μια εντυπωσιακή αντοχή στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων και των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων. Σε όλους τους διαγωνισμούς που κατέβηκε η εταιρεία, σε όλη αυτή την περίοδο, δεν έδωσε ποτέ υπερβολικές εκπτώσεις και δεν ακολούθησε πρακτικές ανάληψης έργων “με κάθε κόστος”.

Η νέα περίοδος, με αφορμή τη χθεσινή μειοδοσία στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, βρίσκει την ΑΒΑΞ ως τη μεγάλη νικήτρια στο πιο εντυπωσιακό κατασκευαστικό θρίλερ της τελευταίας εικοσαετίας. Μην ξεχνάμε πως το ανεκτέλεστο που θα της προσφέρει η υπογραφή του έργου αυτού θα την ανεβάσει στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου για τα επόμενα χρόνια.

Η Alstom

Κερδισμένες είναι φυσικά και οι δύο συμμετέχουσες στην κοινοπραξία, Ghella και Alstom. Ειδικά για την Alstom, πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, καθώς η Γαλλική πολυεθνική που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, θα είναι εκείνη που θα προμηθεύσει τα Η/Μ του έργου και τους νέους συρμούς. Θα είναι η δεύτερη φορά που η Γαλλική εταιρεία θα προμηθεύσει το Αθηναϊκό Μετρό με 18 νέους συρμούς. Τη δική της υπογραφή (σε συνεργασία με τη Siemens) φέρουν και οι συρμοί πρώτης γενιάς με το χαρακτηριστικό εξωτερικό αλουμίνιο το ροζ χρώμα εσωτερικά.

Είναι άλλωστε η μόνη εταιρεία που έχει την τύχη να έχει συμμετάσχει σε όλες τις γραμμές Μετρό (πλην της Γραμμής 1) καθώς είχε παρουσία και στην κοινοπραξία των γραμμών 2 και 3 τη δεκαετία του 1990, της επέκτασης της γραμμής 3 προς Πειραιά και τώρα με την 4η γραμμή.

Η Γαλλική εταιρεία πρόσφατα ξεκίνησε να προμηθεύει με Τραμ νέας γενιάς το δίκτυο της Αθήνας, δημιουργώντας αντίστοιχα μία μεγάλη παράδοση στο δίκτυο του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Αθήνας.

Advertisement
Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα