Newsroom

Οι υψηλοί δείκτες απορροφητικότητας και ο σχεδιασμός οραματικών έργων κατά τη τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη κατά τη διάρκεια της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027 και της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του.

Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την Περιφέρεια αλλά και τους «Στόχους Πολιτικής» του νέου Προγράμματος 2021 -2027 παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, εκπροσώπων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.

Η Αττική πρωταθλήτρια Περιφέρεια σε απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ

Ο Γ. Πατούλης ανοίγοντας τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι «στην Περιφέρεια Αττικής, βρίσκεται τα τελευταία 3,5 χρόνια σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020», ενώ τόνισε ότι «με ενταγμένα έργα άνω των 1,8 δισ. €, υλοποιούνται 12.149 έργα και δράσεις». Στη συνέχεια διατύπωσε τη βούληση της Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής να συνεχίσει να αξιοποιεί με σχέδιο και υπευθυνότητα τους αυξημένους κατά 54% πόρους του ΕΣΠΑ «Αττική» 2021 -2027, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της Αττικής, την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την υιοθέτηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε επίσης ότι «στο διάστημα που μεσολάβησε καταφέραμε να αυξήσουμε κατακόρυφα την απορρόφηση των Κοινοτικών Πόρων σε ποσοστό 95,42%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό που παραλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2019 ήταν μόλις 27,29%, στοιχείο που αναδεικνύει την Περιφέρεια Αττικής ως «πρωταθλήτρια» Περιφέρεια σε απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ της χώρας». Ο Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε για τη συνεργασία τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στελέχη της Περιφέρειας για τη μέχρι τώρα δημιουργική συνεργασία.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των έργων που έρχονται με το ΕΣΠΑ «Αττική» 2021 -2027, δρομολογείται η κατασκευή του Παραολυμπιακού Κέντρου Ραφήνας, καθώς και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Λεωφόρο Κηφισού, με την ανακατασκευή της κεντρικής νησίδας, έργα που αναμένεται να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση αυτού του επιβαρυμένου οδικού άξονα της Αττικής.

Παρεμβάσεις στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ "Αττική" 2021 - 2027
Παρεμβάσεις στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ “Αττική” 2021 – 2027

Επισημαίνεται ότι οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του νέου Περιφερειακού προγράμματος είναι:

• 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
• 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
• 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

«Στόχος μας η άμεση δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του Φαληρικού όρμου»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για την υλοποίηση του έργου, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δημοπράτησης εντός του καλοκαιριού, για τη δεύτερη και τελική φάση των έργων.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Φίρμπας, ο Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας -Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO), ο Patrik Paquet επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας -Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL), ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Πανταζάτος και άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης τους συνεχάρησαν την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειώσει τόσο σε επίπεδο απορροφητικότητας, όσο και στο σχεδιασμό και την ένταξη έργων με αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Δ. Δρόσης και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες του νέου Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027, εξειδίκευσαν τους στόχους, τους προϋπολογισμούς, τους δείκτες και τις νέες δράσεις ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον αναπτύχθηκε η πρόταση υλοποίησης του προγράμματος, η μεθοδολογία και τα κριτήρια για τις δράσεις που προτείνονται προς εξειδίκευση και έγιναν αναφορές για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις από την υπηρεσίας διαχείρισης. Στο τρίτο μέρος αναπτύχθηκαν ειδικά θέματα με παρεμβάσεις της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, τόσο για τους όρους, όσο και για το σχεδιασμό της αξιολόγησης για τις ΟΧΕ, για την πληροφόρηση και για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης ελέγχου της τρέχουσας περιόδου. Στο τέταρτο μέρος έγιναν παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τους κανόνες για το new European Bauhaus καθώς επίσης και από την Εθνική Αρχή Συντονισμού για τα θέματα της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο μετά το 2027, 2028, 2035. Μάλιστα στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ως διαδραστικού εργαλείου επετεύχθη και η τοποθέτηση του συνόλου των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, στα νέα έργα που παρουσιάστηκαν συναντάμε και δύο ακόμα έργα στρατηγικής σημασίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Πρόκειται για τον ποδηλατικό άξονα που θα συνδέει τον Φαληρικό Όρμο με την Κηφισιά, καθώς και την αποκατάσταση, επισκευή και αλλαγή χρήσης διατηρητέου κτίσματος του πρώην Λυσσιατρείου στον Βοτανικό.

Παρεμβάσεις στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ "Αττική" 2021 - 2027
Παρεμβάσεις στην Αττική μέσω ΕΣΠΑ “Αττική” 2021 – 2027

Αντίστοιχα κατά τη συνεδρίαση της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 αναφέρθηκαν στην πρόοδο υλοποίησης του και στην εφαρμογή του σχεδίου αξιολόγησης, ενώ παρουσιάστηκαν ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV