Νίκος
Καραγιάννης

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης που θα οδηγήσει το δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης να διενεργείται σε μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά. Αυτή ήταν η εκτίμηση του Υπουργού Υποδομών στο ειδικό δρομολόγιο που έγινε χθες με το ηλεκτρικό τρένο μεταξύ των δύο πόλεων παρουσία δημοσιογράφων και σιδηροδρομικών φορέων. Ως γνωστόν από Δευτέρα το δρομολόγιο θα γίνεται σε 4 ώρες και μόνο με ηλεκτρικά τρένα, αναβαθμίζοντας μετά από δεκαετίες απαξίωσης το τρένο.

Μάλιστα όπως σημείωσε  ο κ.Σπίρτζης σε όλη τη γραμμή θα έχει εγκατασταθεί και οπτική ίνα, μέσω της οποίας θα αυξηθεί η ασφάλεια στα δρομολόγια και ότι συμβεί πάνω στη γραμμή θα μεταδίδεται στο ίδιο το τρένο ούτως ώστε να μπορεί να αντιδράσει και να σταματήσει.

Για τα σιδηροδρομικά έργα ανέφερε πως μία σειρά από έργα υποδομών είτε δεν λειτουργούσαν, είτε είχαν αφεθεί να απαξιωθούν, με αποτέλεσμα ο σιδηρόδρομος να θεωρείται αναξιόπιστος ως μέσο. Σύμφωνα με τον Υπουργό η χώρα γλύτωσε συνολικά 15,5δις.ευρώ κρατικών ενισχύσεων. Πιο συγκεκριμένα 14δις.ευρώ από τον ΟΣΕ, 1,5δις.ευρώ από ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 600εκατ.ευρώ ΕΕΣΣΤΥ. Σε εξέλιξη είναι η εργολαβία σηματοδότησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι, εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Πλατυ-Θεσσαλονίκη.

Για το έργο αναβάθμισης της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη αποκάλυψε ότι θα υπάρχει κατά τμήματα τετραπλή γραμμή για να εξυπηρετείται η αυξημένη κυκλοφορία εμπορικών και επιβατικών τρένων. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα το 2020.

Το τρένο με την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον κ.Σπίρτζη γίνεται ευθέως ανταγωνιστικό με το αεροπλάνο. “Τώρα δίνουμε βάση στα τρία Εμπορευματικά Κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο που λόγω της περαιτέρω διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ θα αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομετακομιστικό κέντρο προς τα Βαλκάνια και προς την Αδριατική μέσω του λιμανιού της Πάτρας” είπε χαρακτηριστικά. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η προσέλκυση της μεταποιητικής δραστηριότητας και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Ο κ.Σπίρτζης τόνισε πως μεγάλη αξία έχουν οι δύο  διακρατικές συμφωνίες για την προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η πρώτη είναι η σύνδεση των 3 λιμανιών της Ελλάδας με εκείνα της Βουλγαρίας (το περίφημο Sea2Sea) στο οποίο η ίδρυση της διακρατικής εταιρείας έχει καθυστερήσει από την Βουλγαρική πλευρά και για την οποία εκτίμησε ότι θα λάβει χώρα με τις Ευρωεκλογές προκειμένου να πάει στα δύο κοινοβούλια. Η δεύτερη είναι η συμφωνία της χώρας με  Βόρεια Μακεδονία και Σερβία για μια ενιαία ηλεκτροκινούμενη γραμμή. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι τα λιμάνια της χώρας να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη διακίνηση εμπορευμάτων σε σχέση με εκείνα της Δυτικής Ευρώπης. Ως κρίσιμες υποδομές για την υποστήριξη των παραπάνω χαρακτήρισε το Θριάσιο 1 και το Εμπορευματικό στον Γκόνο (αυτό βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία).

Για το Θριάσιο 1 είπε πως η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει στείλει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και αναμένεται η έγκριση μέχρι τέλος Μαΐου ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία της DIGICOM ως τυπική, η οποία είναι να ελεγχθούν όλοι οι όροι του διαγωνισμού, αν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις και θέματα ανταγωνισμού.

Για τα επόμενα εμπορευματικά κέντρα είπε πως θα γίνουν σε Λάρισα, Βόλο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Μικρά city logistics θα γίνουν με ευθύνη και χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες με προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωμένα ΣΒΑΚ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV