Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Η “άνοιξη” του Σιδηρόδρομου: Σε 3.15` το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη το 2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης που θα οδηγήσει το δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης να διενεργείται σε μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά. Αυτή ήταν η εκτίμηση του Υπουργού Υποδομών στο ειδικό δρομολόγιο που έγινε χθες με το ηλεκτρικό τρένο μεταξύ των δύο πόλεων παρουσία δημοσιογράφων και σιδηροδρομικών φορέων. Ως γνωστόν από Δευτέρα το δρομολόγιο θα γίνεται σε 4 ώρες και μόνο με ηλεκτρικά τρένα, αναβαθμίζοντας μετά από δεκαετίες απαξίωσης το τρένο.

Μάλιστα όπως σημείωσε  ο κ.Σπίρτζης σε όλη τη γραμμή θα έχει εγκατασταθεί και οπτική ίνα, μέσω της οποίας θα αυξηθεί η ασφάλεια στα δρομολόγια και ότι συμβεί πάνω στη γραμμή θα μεταδίδεται στο ίδιο το τρένο ούτως ώστε να μπορεί να αντιδράσει και να σταματήσει.

Για τα σιδηροδρομικά έργα ανέφερε πως μία σειρά από έργα υποδομών είτε δεν λειτουργούσαν, είτε είχαν αφεθεί να απαξιωθούν, με αποτέλεσμα ο σιδηρόδρομος να θεωρείται αναξιόπιστος ως μέσο. Σύμφωνα με τον Υπουργό η χώρα γλύτωσε συνολικά 15,5δις.ευρώ κρατικών ενισχύσεων. Πιο συγκεκριμένα 14δις.ευρώ από τον ΟΣΕ, 1,5δις.ευρώ από ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 600εκατ.ευρώ ΕΕΣΣΤΥ. Σε εξέλιξη είναι η εργολαβία σηματοδότησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι, εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Πλατυ-Θεσσαλονίκη.

Για το έργο αναβάθμισης της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη αποκάλυψε ότι θα υπάρχει κατά τμήματα τετραπλή γραμμή για να εξυπηρετείται η αυξημένη κυκλοφορία εμπορικών και επιβατικών τρένων. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα το 2020.

Το τρένο με την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον κ.Σπίρτζη γίνεται ευθέως ανταγωνιστικό με το αεροπλάνο. “Τώρα δίνουμε βάση στα τρία Εμπορευματικά Κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο που λόγω της περαιτέρω διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ θα αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομετακομιστικό κέντρο προς τα Βαλκάνια και προς την Αδριατική μέσω του λιμανιού της Πάτρας” είπε χαρακτηριστικά. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η προσέλκυση της μεταποιητικής δραστηριότητας και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Ο κ.Σπίρτζης τόνισε πως μεγάλη αξία έχουν οι δύο  διακρατικές συμφωνίες για την προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η πρώτη είναι η σύνδεση των 3 λιμανιών της Ελλάδας με εκείνα της Βουλγαρίας (το περίφημο Sea2Sea) στο οποίο η ίδρυση της διακρατικής εταιρείας έχει καθυστερήσει από την Βουλγαρική πλευρά και για την οποία εκτίμησε ότι θα λάβει χώρα με τις Ευρωεκλογές προκειμένου να πάει στα δύο κοινοβούλια. Η δεύτερη είναι η συμφωνία της χώρας με  Βόρεια Μακεδονία και Σερβία για μια ενιαία ηλεκτροκινούμενη γραμμή. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι τα λιμάνια της χώρας να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη διακίνηση εμπορευμάτων σε σχέση με εκείνα της Δυτικής Ευρώπης. Ως κρίσιμες υποδομές για την υποστήριξη των παραπάνω χαρακτήρισε το Θριάσιο 1 και το Εμπορευματικό στον Γκόνο (αυτό βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία).

Για το Θριάσιο 1 είπε πως η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει στείλει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και αναμένεται η έγκριση μέχρι τέλος Μαΐου ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία της DIGICOM ως τυπική, η οποία είναι να ελεγχθούν όλοι οι όροι του διαγωνισμού, αν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις και θέματα ανταγωνισμού.

Για τα επόμενα εμπορευματικά κέντρα είπε πως θα γίνουν σε Λάρισα, Βόλο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Μικρά city logistics θα γίνουν με ευθύνη και χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες με προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωμένα ΣΒΑΚ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Τρένο: Οριστικά το 2021 η ολοκλήρωση των συστημάτων στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Bullet train China

Στις αρχές του 2021 οδεύει οριστικά η ολοκλήρωση της ανάταξης της σηματοδότησης στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έγινε δεκτή η αίτηση χορήγησης παράτασης κατά 14 μήνες της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του έργου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό,για την παράταση του έργου θετική γνώμη διατύπωσε και η ΕΥΔ.ΕΠ-ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ενώ αναφέρεται σε άλλο σημείο ότι κρίνονται ως βάσιμοι οι λόγοι αδυναμίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου.

Πλέον η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης είναι για τις 26 Ιανουαρίου 2021. Το έργο ανάταξης και αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης (αλλά και αντικατάστασης 70 αλλαγών τροχιάς) σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, είναι απαραίτητο για να περάσουμε στην επόμενη μέρα του σιδηρόδρομου.

Με την ολοκλήρωση του, καθώς και με τις εργολαβίες που αφορούν την λειτουργία του ETCS, από το 2021 πλέον, θα δίνει τη δυνατότητα στα τρένα να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες (μέχρι τα επίσημα εθνικά όρια). Επίσης θα δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στην οδήγηση τους από τους μηχανοδηγούς καθώς θα υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα τους ειδοποιούν για το τι συμβαίνει στην πορεία τους και θα τους δίνει την ευκαιρία να αντιδρούν έγκαιρα.

Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που μέχρι και σήμερα δεν έχουν φτάσει πιο εξελιγμένα τρένα στο εθνικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππο Τσαλίδη, τα πρώτα τρένα που θα εμπλουτίσουν τον στόλο της θα αρχίζουν να καταφτάνουν μέσα στο 2020 (κορωνοϊού επιτρέποντος). Είναι τρένα που ανακατασκευάζονται και ανακαινίζονται πλήρως στην Ιταλία, προκειμένου να προσφέρουν ένα σύγχρονο εσωτερικό με κλιματισμό, νέες εργονομικές θέσεις, wi-fi, πρίζες, υπηρεσίες εστίασης κλπ.

Λίγο αργότερα, το 2022 θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους, τα υπερσύγχρονα, υβριδικά τρένα (μέρος μεγάλης παραγγελίας της μητρικής FSI). Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για τρένα τα οποία θα μπορούν να κυκλοφορούν σε όλο το εκσυγχρονισμένο δίκτυο, δηλαδή θα χρησιμοποιούν και την ηλεκτροκίνηση και το ντίζελ όπου αυτή δεν υπάρχει. Επίσης, θα είναι εντελώς αθόρυβα όταν εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές χρησιμοποιώντας τις μπαταρίες. Είναι τρένα μεγάλης χωρητικότητας, άνω των 600 θέσεων με 9 βαγόνια, θα διαθέτουν όλες τις ανέσεις και θα ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της παγκόσμιας σιδηροδρομικής βιομηχανίας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Τα πέντε μεγάλα στοιχήματα της ΕΡΓΟΣΕ για να τρέξουν τα έργα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροοδρομικές Γραμμές

Στο ξεμπέρδεμα όλων των εκρεμμοτήτων και το νοικοκύρεμα της εταιρείας για να μπορέσει να τρέξει το πρόγραμμα των έργων, έχει εστιάσει η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Μέσα σε αυτό το πρώτο τετράμηνο έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις σύνθετες δυσκολίες των σιδηροδρομικών έργων και φέρει νέα έργα προς υλοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com έχουν τεθεί πολλά στοιχήματα για να μπορέσει ο σιδηρόδρομος τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση και παράδοση προς λειτουργία του τμήματος Κιάτο-Αίγιο. Εδώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή, έχει υπάρξει η πρώτη παράδοση στον ΟΣΕ, έγινε η πρώτη άσκηση για να αδειοδοτηθούν οι σήραγγες και τώρα ο στόχος είναι σε συννενόηση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στα μέσα Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα. Τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσει οριστικά.

Το δεύτερο είναι η δρομολόγηση τους επόμενους μήνες, δύο έργων που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την κατασκευαστική κοινότητα. Το πρώτο είναι η εργολαβία-σκούπα που θα ολοκληρώσει τον κεντρικό σταθμό της Αθήνας (η λεγόμενη και Β`φάση). Το έργο είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του οικοδομικό, περιλαμβάνει όμως ένα ανισόπεδο κόμβο, την -επιτέλους- υπόγεια σύνδεση με το σταθμό Μετρό ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ και την ηλεκτροκίνηση των υπόλοιπων αποβαθρών.

Το δεύτερο έργο είναι η ηλεκτροκίνηση στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος, έργο που θα σημάνει και την δρομολόγηση απευθείας τρένου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Σήμερα ο Βόλος εξυπηρετείται μέσω Λάρισας.

Το τρίτο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση των αραχνιασμένων διαγωνισμών για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο (που θα ολοκληρώσει τα σχετικά έργα) και στη μονή γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Τα δύο έργα έχουν εμπλοκή στο ΣτΕ και η ΕΡΓΟΣΕ αναμένει τις σχετικές αποφάσεις για να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το τέταρτο στοίχημα έχει να κάνει με την προετοιμασία των διαγωνισμών για τα τελευταία έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Σημαντικότερο όλων είναι τα έργα στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη και την αναβάθμιση της υποδομής αλλά και τη βελτίωση των χαρακτηριστικών της γραμμής κατά τμήματα.

Το πακέτο έργων συμπληρώνεται με τη σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το δίκτυο, την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης στο τμήμα Αίγιο-Ρίο και την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα (αφορά τμήμα του διευρωπαίκού διαδρόμου 7).

Το πέμπτο στοίχημα έχει να κάνει με την προετοιμασία και τη χρηματοδότηση των έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Τα σημαντικότερα έργα συμπυκνώνονται στη Βόρεια Ελλάδα και αφορούν την αναβάθμιση του τμήματος Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο που είναι το ελληνικό τμήμα της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς, τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού ΠΑΘΕΠ με την σύνδεση του δικτύου με την πόλη και το λιμάνι της Πάτρας. Εκεί θα κινητοποιηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και το CEF (Connecting Europe Facilities) καθώς πρόκειται για έργα με μεγάλους προϋπολογισμούς.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Επιτυχημένη η άσκηση ασφαλείας στη νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άσκηση ασφαλείας στη νέα διπλή ΣΓΥΤ Κιάτου-Ροδοδάφνης

Με την ολοκλήρωση του έργου που αφορά στη νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών ταχυτήτων που θα ενώνει το Κιάτο με τη Ροδοδάφνη να βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πραγματοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την έναρξη των δρομολογίων έως τα μέσα Απριλίου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και με στόχο την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας, η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης συμβάντος εντός της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Τραπέζης την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Στην άσκηση, η οποία οργανώθηκε και συντονίστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ, συμμετείχε ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε., καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες δικαιοδοσίας περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, ήτοι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας, τα Αστυνομικά Τμήματα Αιγιαλείας και Ακράτας και το ΕΚΑΒ Πάτρας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξοικείωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα νέα συστήματα ασφαλείας των σηράγγων του σιδηροδρόμου και την άρτια προετοιμασία του εμπλεκόμενου προσωπικού για τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών συμβάντων.

Σημειώνεται ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε βάσει σεναρίου σύμφωνα με το οποίο εκδηλώνεται πυρκαγιά στο μεσαίο όχημα/βαγόνι επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία έχει ακινητοποιηθεί μπροστά από την έξοδο διαφυγής της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Τράπεζας στον κλάδο με κατεύθυνση προς Πάτρα.

Στην άσκηση συμμετείχαν ασκούμενοι των υπηρεσιών, ηθοποιοί με συγκεκριμένους ρόλους σύμφωνα με το σενάριο, καθώς και παρατηρητές που κατέγραψαν σημαντικές πληροφορίες για την αποτίμηση της άσκησης και επισκέπτες οι οποίοι παρακολούθησαν την εξέλιξη και συμπλήρωσαν σχετικό έντυπο αξιολόγησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πορεία της προετοιμασίας για την παράδοση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πρόκειται για τη θετική έκβαση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε από τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 920 εκ. ευρώ που ξεκίνησε το 2006.

Οι ενέργειές μας έχουν ως στόχο, όπως παρουσιάσαμε και στην ευρωπαϊκή επιτροπή στη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιανουαρίου, την έναρξη της λειτουργίας της νέας γραμμής πριν το ελληνικό Πάσχα, καθώς και την εξασφάλιση των 240 εκ. Ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί για τη συγχρηματοδότηση του Έργου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί παράδειγμα της αποφασιστικότητας και του νέου σχεδιασμού με τον οποίο η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ προχωρά σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τον ελληνικό -και όχι μόνο- σιδηρόδρομο».

Η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ τόνισε τη σημασία υλοποίησης όλων των απαραίτητων ενεργειών προετοιμασίας ώστε να διασφαλισθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων, ενώ ανέφερε επίσης ότι παρόμοια άσκηση ετοιμότητας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες δικαιοδοσίας Νομού Κορινθίας, στη νέα Σιδηροδρομική Σήραγγα Μελισσίου.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα