Νίκος
Καραγιάννης

Για την σημασία του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο μίλησε στην πρόσφατη ημερίδα του Επιμελητηρίου Φωκίδας η κα Πέγκυ Αραβαντινού, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Όπως σημείωσε ο άξονας Θερμοπύλες-Αντίρριο (Λαμίας – Ιτέα – Αντίρριο), είναι κομμάτι του Διευρωπαϊκού Άξονα Ε65 που ενώνει την Βόρεια με την Νότια Ευρώπη (ΦΕΚ 124Α/8-6-1988). Έχει συνολικό μήκος 160χλμ και έχει καταταχθεί στο Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο (ΦΕΚ30Α/19-1-1996). Η οδός, έχει χαρακτήρα σύνδεσης, ευρισκόμενη στο σύνολο του μήκους της εκτός σχεδίου (υπεραστική οδός). Συνδέει το νομό Φθιώτιδας με τους νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, παρακάμπτοντας τους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται.

Με τον νέο δρόμο η απόσταση Λαμίας-Πάτρας θα μειωθεί από 185 σε 160 χιλιόμετρα (δηλαδή 25 χιλιόμετρα λιγότερα) ενώ ο απαιτούμενος χρόνος θα πέσει από τις 3 ώρες στις 2 ώρες με μέση ταχύτητα τα 80χλμ/ώρα.

Η κα Αραβαντινού υπογράμμισε πως η σημασία του Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο είναι σημαντική γιατί:
-Η κατασκευή του Ολοκληρώνει το Βασικό Οδικό Δίκτυο της Χώρας.
-Αποτελεί το συνδετήριο άξονα μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ε65 (στην περιοχή του Μαλιακού) με την Ιόνια Οδό (στο Αντίρριο).
-Ενώνει την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και κατά επέκταση την Ολυμπία Οδό.
-Ενώνει το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος
-Ενώνει τα Λιμάνια Θεσσαλονίκης, Βόλου, Στυλίδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Ιτέας και Πάτρας. Αναβαθμίζοντας πάρα πολύ το Λιμάνι της Ιτέας, σε σημαντικό λιμενικό κόμβο. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ ότι ξεκίνησε και η εκβάθυνση και η επέκταση της προβλήτας του Λιμένας Ιτέας.

Τα τμήματα του Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο

Τα τμήματα του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο είναι: το Μπράλος-Άμφισσα, μήκους 32,5χλμ που υλοποιείται, το Άμφισσα-Ιτέα (όπου υπάρχει ως προαίρεση και το το τμήμα του Περιφερειακού Ιτέας, το Ιτέα-Άγιος Νικόλαος και το Άγιος-Νικόλαος-Αντίρριο.

Μάλιστα όπως ανέφερε η κα Αραβαντινού, στο τμήμα Ιτέα-Άγιος Νικόλαος υπάρχουν ώριμες μελέτες και έχει πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υπολείπονται κάποιες λίγες μελέτες τεχνικών (κατασκευαστικές λεπτομέρειες σηράγγων, γεφυρών κτλ). Αντίθετα στο τελευταίο τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Αντίρριο δεν υπάρχει χάραξη και θα πρέπει να προκηρυχθούν προκαταρτικές και οριστικές μελέτες του τμήματος αυτού.

Για το Μπράλος-Άμφισσα που βρίσκεται υπό υλοποίηση σημείωσε ότι εκτελούνται δύο έργα. Το πρώτο είναι το έργο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που αφορά στο τμήμα Μπράλος-Άμφισσα. Τα 25 χιλιόμετρα νέας χάραξης έχουν προϋπολογισμό 262 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών. Αφορά δύο τμήματα το κομμάτι α) Μπράλος – Αρχή παράκαμψης Γραβιάς και β) Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη – Άμφισσα. Σε αυτά τα κομμάτια προβλέπεται κυρίως, η κατασκευή δύο σηράγγων, 2,5 χλμ. η κάθε μία, 7 γέφυρών και 6 ισόπεδων κόμβων. Η διατομή του δρόμου είναι δίιχνη 11μ.  ασφαλτικού, διατομή τύπου β2σ σύμφωνα με τις ΟΜΟΔ-Γ, ενώ σε ανωφέρειες και κατωφέρειες προστίθεται και τρίτη λωρίδα. Για τις σήραγγες προβλέπονται 4 λωρίδες.

Σε γενικές γραμμές η χάραξη αρχικά είναι χωροθετημένη ανάντη από τις εγκαταστάσεις του 51΄ – Vagonetto , ενώ στην συνέχεια χωροθετείται κατάντη του μνημείου της Άμπλιανης, περνά μπροστά στις εγκαταστάσεις του χώρου υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Υ.) και μπροστά από τις εγκαταστάσεις των γραφείων της Δελφοί-Δίστομο (κατάντη της Τοπόλιας-Ελαιώνα), παρακάμπτει την μεγάλη στροφή της Τοπόλιας και βγαίνει στην ευθεία που οδηγεί στον πρώτο κόμβο της Άμφισσας.

Έχει δημοπρατηθεί ως μελετοκατασκευή, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται η εργολαβία, στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2027.

Η χάραξη του τμήματος Παράκαμψη Γραβιάς-Μεταλλεία Βωξίτη. Πηγή: Πέγκυ Αραβαντινού

Επίσης υπάρχει και ένα τμήμα 5 χιλιομέτρων που χρηματοδοτείται με 12,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από το ίδιο υπουργείο. Αμφότερα τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι το τμήμα Παράκαμψη Γραβιάς-Μεταλλεία Βωξίτη το οποίο βελτιώνει κατά πολύ την υφιστάμενη χάραξη, και δημιουργούν νέο κόμβο στη Βάργιανη. Στη συνέχεια ακολουθούν νέα χάραξη και παρακάμπτουν την μεγάλη στροφή πριν το 51΄, όπου εκεί υπάρχει η προαίρεση ισόπεδου κόμβου. Στο σημείο αυτό ξεκινά το πρώτο τούνελ της μεγάλης εργολαβίας. Ο ισόπεδος κόμβος μεταλλείων βωξίτη είναι με προαίρεση διότι είχε μελετηθεί το 2014-2019, τότε που δεν είχε ακόμα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του μεγάλου τμήματος. Το τμήμα των 5 χιλιομέτρων έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης λιγότερο από 2 χρόνια και εκτελείται από την εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΑΤ.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων η διαπλάτυνση του οδοστρώματος από τα 6,50μ – 7,00μ περίπου που είναι σήμερα, στα 11,00μ με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων σε κάθε κατεύθυνση, πρόσθετη λωρίδα βραδυπορίας στην ανωφέρεια, από τον κόμβο της Βάργιανης μέχρι το πέρας του υπό κατασκευή τμήματος, επίχωμα συνολικού μήκους 121,50 m μετά τον κόμβο της Βάργιανης, καθώς και η κατασκευή των λοιπών συνοδών έργων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας