Connect with us

Αθλητικές Υποδομές

Η ανατομία των 3+1 έργων 270 εκατ. ευρώ για την Ανάπλαση Βοτανικού και το Γήπεδο του ΠΑΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Διπλή Ανάπλαση - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
Ανάπλαση Βοτανικού-Γήπεδο ΠΑΟ. Πηγή: Δήμος Αθηναίων

Τρία συν ένα ταυτόχρονα έργα ύψους 270 εκατ. ευρώ απαρτίζουν την μεγάλη ανάπλαση που θα υλοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού. Με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην οποία ο Δήμαρχος της πόλης, Κώστας Μπακογιάννης προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση των έργων που θα μεταμορφώσουν την περιοχή, ξεδιπλώθηκε όλη η στρατηγική υλοποίησης.

Τα τρία μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν είναι: το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, χωρητικότητας 40.000 θέσεων το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα της ανάπλασης, αστικές υποδομές με την δημιουργία δικτύων και έργα ανάπλασης και δημιουργίας νέων κοινόχρηστων χώρων. Το τέταρτο έργο είναι οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Συνολικά, μαζί με τις απαραίτητες παρεμβάσεις το συνολικό ύψος της παρέμβασης κοστολογείται σε 270 εκατ. ευρω. Η χρηματοδότηση θα προέλθει ως εξής:

-140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν σε έργα του Δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για το Γήπεδο, όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η Κυβέρνηση.

– Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Οι διαγωνισμοί

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάπλαση του Βοτανικού είναι η ταυτόχρονη υλοποίηση όλων αυτών των έργων τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Ο διαγωνισμός για το γήπεδο ύψους 115 εκατ. ευρώ έχει οριστεί για τον προσεχή Απρίλιο και η υπογραφή της σύμβασης για ένα χρόνο μετά και ολοκλήρωση του γηπέδου τον Ιούλιο του 2026.

Το ίδιο περίπου χρονοδιάγραμμα έχουν τα έργα για τις αστικές υποδομές ύψους 40,84 εκατ. ευρώ και τους κοινόχρηστους χώρους ύψους 55,9 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δημοπράτηση τους θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2026, έτος κατά το οποίο ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το ίδιο περίπου χρονοδιάγραμμα θα τρέξει και το έργο για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού το θα χρηματοδοτηθεί από την ΑΕΠ Ελαιώνα.

Εξάλλου και ο δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε το βαθμό δυσκολίας λέγοντας πως «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Δε θέλω να τα παρουσιάσω όλα «ρόδινα». Θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά. Ομαδική δουλειά με τη μπάλα «χαμηλά».

Σε ερώτηση του ypodomes.com ο κ.Μπακογιάννης σημείωσε πως τα τρία έργα θα δουλεύονται περίπου ταυτόχρονα και πως απαιτούν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και διαχείριση. Ξεκαθάρισε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να απορροφηθούν άμεσα και πως όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για το γήπεδο σημείωσε πως είναι ένα μεγάλο έργο με ρητές προδιαγραφές και προβλέψεις στη διαγωνιστική διαδικασία, με ρητούς όρους και ρήτρες συμβατικές που διασφαλίζουν το χρονοδιάγραμμα του έργου για να υλοποιηθεί εντός του πλαισίου. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα. “Δεν ωραιοποιούμε τίποτα, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος

Για το πλάνο των έργων θα χρειαστεί η συνδρομή Συμβούλου, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε έργα μεγάλου εύρους. Θα έχει το ρόλο του Project Manager ούτως ώστε το όλο πλάνο να μπορέσει να τρέξει με την απαιτούμενη ποιότητα και να κρατηθεί εντός των αυστηρών χρονικών πλαισίων. Ο σύμβουλος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ο κ.Μπακογιάννης εξήρε το ρόλο των στελεχών του Δήμου και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Το έργο για το Project Management αναμένεται επίσης να δημοπρατηθεί εντός του 2022 προκειμένου ο Σύμβουλος να είναι έτοιμος να συνδράμει τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια υλοποίηση των τριών μεγάλων έργων.

Τα τρία έργα

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα 115.000.000€, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ́ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του Γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική́ αδειοδότηση του Γηπέδου από́ το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το Γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.

Το νέο Γήπεδο του ΠΑΟ σε αριθμούς:

– Έως 40.000 θέσεις θεατών

– 1.300 θέσεις σε σουίτες

– 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ

– 7 εμπορικά καταστήματα

Τα έργα για τις υποδομές

Αυτά τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό: 40.840.495 ευρώ και περιλαμβάνουν:

4.479 μέτρα διάνοιξης δρόμων

3.343 μέτρα διεύρυνσης υφιστάμενων δρόμων

7.822 μέτρα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις)

9.225 μέτρα ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων (όμβριων, φωτισμού κλπ.)

600 μέτρα αποκατάσταση κοίτης ρέματος Προφήτη Δανιήλ

2.200 μέτρα ανάπλασης και κατασκευής ποδηλατοδρόμου

Τα έργα για τους κοινόχρηστους χώρους

Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό: 55.909.048 ευρώ και περιλαμβάνουν: Απόδοση σε κοινή χρήση: 92.200 τ.μ. που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου.

Πράσινο 75.000 τ.μ. διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.

Ανάπλαση, εξυγίανση και υποδομές στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.

138.500 τ.μ. που εμπίπτουν εντός της περιοχής της Διπλής Ανάπλασης (τα 101.875 τ.μ. διαμορφώνονται αμιγώς σε χώρους πρασίνου).

235.600 τ.μ. κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα προκύψει επιπλέον μετά την υπό εκπόνηση Πράξη Εφαρμογής.

Τα έργα για τι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη:

-Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.

-Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.

-Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.

-Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.

-Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.

-Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.

-Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

Το κόστος των έργων προϋπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Τα έργα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Τα έργα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα ενεργοποιηθούν με την ολοκλήρωση και λειτουργία τόσο του γηπέδου όσο και των αθλητικών εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη. Δηλαδή μετά τα μέσα του 2026. Θα περιλαμβάνουν:

-Κατεδάφιση υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων
-Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από́ τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήμο Αθηναίων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετή ισχύ).

-Αθλητικό Μουσείο – Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον Π.Α.Ο.
-Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. το δικαίωμα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθμευσης για 99 χρόνια (άνευ ανταλλάγματος).

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα