Νίκος
Καραγιάννης

Κάποια πολύ σημαντικά και πολυσυζητημένα projects έχει αναλάβει να ωριμάσει το ΤΑΙΠΕΔ κάτω από την Μονάδα Ωρίμανσης Έργων. Συνολικά στρατηγικής σημασίας έργα 5 δισ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθούν με τη βοήθεια του Ταμείου τα επόμενα χρόνια.

Ο ρόλος της Μονάδας είναι η επιτάχυνση της ωρίμανσης έργων για λογαριασμό άλλων φορέων υλοποίησης, η βέλτιστη χρήση των πόρων και η διαφάνεια των διαδικασίων. Ως αποτέλεσμα εκτιμάται η μειωμένη γραφειοκρατία και η επιβάρυνση υπουργείων αλλά και η αποτελεσματικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας των έργων.

Ποια είναι όμως αυτά τα έργα; και τι έχουν να δώσουν στην ελληνική οικονομία; Σήμερα θα γνωρίσουμε από πιο κοντά μερικά από τα σπουδαιότερα που υπάρχουν στο portfolio της Μονάδας αυτής.

Νέα Βιομηχανικά Πάρκα

Με κόστος 100 εκατ. ευρώ αφορά:
είτε την ίδρυση νέων εγκαταστάσεων βιομηχανικών πάρκων νέου τύπου, είτε την επέκταση των υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων προκειμένου αυτά να ανταποκριθούν στις ανάγκες που επιτάσσει η προσαρμογή στην στρατηγική της σύγχρονης βιομηχανίας Industry 4.0, είτε την μετατροπή άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε τεχνολογικά έξυπνα, περιβαλλοντικά βιώσιμα και καινοτόμα βιομηχανικά πάρκα. Η ολοκλήρωση της πράξης εκτιμάται για το 2025.

Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών

Πρόκειται για έργο κόστους 81,84 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία της Αθήνας. Η δημοπράτηση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Ανακαίνιση ΟΑΚΑ

Πρόκειται για έργο ύψου; 34,63 εκατ. ευρώ. Αφορά την συντήρηση και αναβάθμιση του ΟΑΚΑ που περιλαμβάνει και ενεργειακή αναβάθμιση. Σκοπός είναι η μετατροπή του ΟΑΚΑ σε ένα κερδοφόρο κέντρο που γίνει ένα αθλητικό κέντρο αλλά και χώρος αναψυχής. Οι κατασκευές αναμενεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2024.

Εμπορευματικό Κέντρο Γκόνου

Εδώ πρόκειται για ένα σχετικά μικρό έργο ύψους 1,29 εκατ. ευρώ. Αφορά την ανάπτυξη ενός νέου εμπορευματικού κέντρου σε ακίνητο 672 στρεμμάτων. Το εμπορευματικό κέντρο θα είναι μεικτής χρήσης logistics, παραγωγής και ελεύθερης εμπορικής ζώνης. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ. Η κατασκευαστική περίοδος υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει το 2024 και η λειτουργία στα τέλη του 2025.

Ενεργειακή αναβάθμιση 80 νοσοκόμειων

Πρόκειται για έργο κόστους 314,96 εκατ. ευρώ για την επέκταση, εκμοντερνισμό και ενεργειακή αναβάθμιση 80 νοσοκομείων που θα ενδυναμώσει το εθνικό σύστημα υγείας. Η σύμβαση αναμένεται προς το τέλος του 2023 και η ολοκλήρωση της δράσης στα τέλη του 2025.

Μεταρρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας

Το έργο αυτό αξίας 246,82 εκατ. ευρώ αφορά στην ανακαίνιση και στην λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Περίπου 50% των κέντρων υγείας της χώρας θα αναβαθμιστούν (περίπου 156 σε σύνολο 312). Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί στα τέλη του 2023 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Ενοποίησης Αθηναϊκής Ριβιέρας

Αυτή η δράση κόστους 24,71 εκατ. ευρώ έχει ως στόχο την ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας από την Καλλιθέα μέχρι την Βούλα, δηλαδή σε ένα διάδρομο 14 χιλιομέτρων. Ο διαγωνισμός αναμένεται και η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί στα μέσα του 2023. Η ολοκλήρωση πιστεύεται πως θα υπογραφεί στα τέλη του 2025.

Δημιουργία-Επέκταση-Αναβάθμισης Ερευνητικών Κέντρων

Αυτό το πρόγραμμα είναι ύψους 388,58 εκατ. ευρώ αφορά τη δημιουργία, επέκταση και αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων στη Ελλάδα. για να ενισχύσει την δυνατοτητα ερευνητικών δράσεων. Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn