Connect with us

Επικαιρότητα

Η ανάγκη αναγέννησης της Σταδίου και οι τρόποι για την ουσιαστική επανεκκίνησή της

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα πλέον ιστορικά σημεία στην Αθήνα και ειδικότερα στο κέντρο της πόλης, είναι αυτό της οδού Σταδίου. Πλήθος Στοών, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχείων, επαγγελματικών γραφείων και γενικώς μία κινητικότητα σε όλο της το μήκος, καθιστούσαν τη Σταδίου κατά το παρελθόν από τα σημεία αναφοράς της πρωτεύουσας. Σήμερα, ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σχεδόν στο μισό μήκος της Σταδίου, δηλαδή από την Πλατεία Κλαυθμώνος και μέχρι την Ομόνοια, μιλάμε πια για μία «νεκρή» εμπορικά ζώνη, με τα περισσότερα καταστήματα και τους λοιπούς χώρους να είναι κλειστά.

Σε μία προσπάθεια να μετρήσουμε το σφυγμό της πάλαι ποτέ πολυσύχναστης οδού, το bizness.gr συνομίλησε με εμπόρους που δραστηριοποιούνται ακόμα στη Σταδίου. Επιδιώκοντας να ακούσουμε τις δικές τους θέσεις για δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, γιατί προέκυψε η μεγάλη αυτή καθίζηση της οδού. Και δεύτερον, τι πρέπει να γίνει ώστε ένας από σημαντικότερους πυλώνες του κέντρου της Αθήνας να αναγεννηθεί ουσιωδώς.

Κατά βάση η συζήτηση έγινε με εμπόρους στη Στοά Ορφανίδου. Για κάποιους μπορεί να είναι γνωστή και ως Στοά Κυπριακής Αγοράς, καθώς από τη δεκαετία του 1960 λειτουργούσε εκεί το κατάστημα «Κυπριακή Αγορά», το οποίο θεωρείται ιστορικό καθώς ήταν αυτό που έφερε και πούλησε στην Ελλάδα τα πρώτα τζιν παντελόνια (σ.σ. το 1967). Ακόμα και σήμερα, η «Κυπριακή Αγορά» λειτουργεί κανονικά, παραμένοντας κατάστημα ρούχων στην αρχή της Στοάς.

Όπως ανέφεραν λοιπόν αρχικά, το πρόβλημα ξεκίνησε το 2000, όταν υπήρξε στόχευση το βάρος εμπορικά να πέσει στην Ερμού, η οποία ως πεζόδρομος και με τους σταθμούς του μετρό να οδηγούν εκεί, θα συνιστούσε πόλο έλξης: «Από το 2000, το σχέδιο της Πολιτείας ήταν η πεζοδρόμηση της Ερμού. Παράλληλα, υπήρχε η πρόβλεψη να ανοίξουν οι σταθμοί του μετρό κατά σειρά σε Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Μοναστηράκι.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών στην πράξη, ήταν ο κόσμος να μην περπατά τη Σταδίου, αλλά να την περνά υπόγεια μέσω των συρμών του μετρό, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρωνόταν στην Ερμού». Όπως συμπλήρωσαν συγκεκριμένα οι έμποροι «ο κόσμος ανεβαίνει Σύνταγμα ή Μοναστηράκι, όπου δηλαδή πάνω και κάτω έχει σταθμό μετρό και εξαφανίζεται από τη Σταδίου».

Πέραν τούτου, το επόμενο μεγάλο πλήγμα ήταν ότι ο κεντρικός δρόμος έγινε περιοχή ανομίας, όταν από το 2009 οι διαδηλώσεις της περιόδου της κρίσης άρχισαν να γίνονται πιο βίαιες, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να υφίστανται στα καταστήματά τους σοβαρές φθορές. Όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Πάντα είχαμε απεργίες και διαδηλώσεις, αλλά πριν το 2009 όλα αυτά γινόντουσαν και τα μαγαζιά ήταν ορθάνοιχτα. Οι καταστηματάρχες ήταν ήσυχοι. Από το 2009, όταν άρχιζαν να σπάνε βιτρίνες και όχι μόνο, αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε προστατευτικά ρολά, ώστε να αποφευχθούν οι ζημιές».

Αυτό, όμως, δεν ήταν μία κίνηση δίχως κόστος. Όπως επισήμανε εμφατικά επιχειρηματίας της Στοάς Ορφανίδου, ένα εμπορικό κατάστημα «πουλάει» ακόμα και όταν είναι κλειστό. Μόνο και μόνο από τη βιτρίνα του. Από το γεγονός, δηλαδή, ότι κάποιος θα δει τα προϊόντα. Τα ρολά, συνεπώς, σε συνδυασμό με την ελλιπή φωταγώγηση, διαμόρφωσαν ένα κλίμα αρνητικό.

Το σπουδαιότερο όλων, πάντως, είναι πως η Σταδίου θα ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη. Με ποιον τρόπο. Πέρα από την ανάγκη ελέγχου και νομιμότητας των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρο στην οδό, όλοι οι έμποροι ανέδειξαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να μπουν μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά και να «τρέξουν» μεγάλες επενδύσεις: «Είναι καίριας σημασίας να μπουν δυνατοί παίκτες.

Για παράδειγμα να αξιοποιηθεί επενδυτικά η Στοά Αρσακείου, Ορφέως και Βιβλίου απέναντι. Να υπάρξουν επενδύσεις που θα φέρουν ξανά κόσμο στη Σταδίου. Ένα ολόκληρο τετράγωνο να ανοίξει ξανά και να αναγεννηθεί, όπως ενδεικτικά είναι η Στοά Αρσακείου, θα δώσει άλλον αέρα σε όλη τη Σταδίου».

Σημειώνεται, ότι παρότι για τη Στοά Αρσακείου είχε γίνει γνωστό πως το σχήμα Blue House-Legendary Foods είχε καταθέσει την καλύτερη προσφορά για τη μίσθωσή της, τελικά το Μάρτιο του 2019 ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, έπειτα από μία επεισοδιακή διαδικασία που ναυάγησε εν μέσω εντάσεων.

Εφόσον η Blue House πλειοδοτούσε, θα αναλάμβανε την αναστήλωση των δύο περίφημων Στοών του Αρσακείου, που βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου, Πεσμαζόγλου και στο οποίο, φιλοξενείται εξίσου ως μισθωτής το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Στοά διαθέτει συνολικούς χώρους 10.000 τ.μ. μοιρασμένους σε περίπου 65 καταστήματα και κοινόχρηστες επιφάνειες. Έως ώρας, δεν έχει γίνει γνωστό πότε και αν θα εκκινηθεί νέος διαγωνισμός για τη Στοά Αρσακείου.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα