Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Η αναδιοργάνωση του Σιδηρόδρομου στην ατζέντα της σύσκεψης Μητσοτάκη-Καραμανλή

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Μπορεί η βασική είδηση που βγήκε μέσα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εχθές στο Υπουργείο Υποδομών να ήταν η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και τα μεγάλα οδικά έργα, όμως η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε περιείχε πολλά περισσότερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com σημαντικό μέρος της σύσκεψης του κ.Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ, αναλώθηκε στην αναλυτική του ενημέρωση γύρω από τα σιδηροδρομικά θέματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μια παρουσίαση με πάνω από 28 σελίδες σε θέματα που αφορούσαν, την σημερινή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, τα σχεδόν καθημερινά προβλήματα που εξαναγκάζουν είτε σε διακοπές δρομολογίων είτε σε καθυστερήσεις, αλλά και τα απαραίτητα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που θα ολοκληρώσουν τον ΠΑΘΕΠ.

Κύριο βάρος έπεσε πάνω στην αναδιοργάνωση και την καλύτερη λειτουργία τόσο του ΟΣΕ όσο και της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου: να ξεκινήσει ένα πλάνο συντήρησης του δικτύου, να ολοκληρωθούν τα έργα που τρέχουν στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, να δρομολογηθούν τα έργα στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα, αλλά και την ωρίμανση του έργου για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες Ξάνθης (ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία) που θα μειώσει θεαματικά τους χρόνους των δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Για το τελευταίο θα γίνει προσπάθεια εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε ότι οι σχετικές μελέτες είναι ήδη σε εξέλιξη, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από την ΕΡΓΟΣΕ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος περί των σιδηροδρομικών θεμάτων ήδη πριν από τις εκλογές και με τη χθεσινή παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή και την υπόλοιπη ηγεσία του ΥΠΟΜΕ γίνεται  στόχος η συνολική ανάδειξη του σιδηρόδρομου ως ένα από τα ισχυρά μέσα μεταφοράς, στην προσπάθεια ανάδειξης της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου μεταξύ Ευρώπης-Ασίας και Αφρικής.

image_pdfimage_print

Αστικές

Αναστολή δρομολογίων του Προαστιακού στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Αναστέλλονται τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί, από σήμερα 2 Αυγούστου και μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, οι επιβάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από άλλα διερχόμενα δρομολόγια με τερματικό σταθμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

Αίτηση της ΣΤΑΣΥ στη ΡΑΣ για προαστιακά δρομολόγια μέχρι Κιάτο και Χαλκίδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΣΤΑΣΥ αιτήθηκε αλλαγή της άδειάς της με σκοπό να μπορεί να δραστηριοποιείται στις επιβατικές μεταφορές χρησιμοποιώντας και το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου  και πιο συγκεκριμένα, με δρομολόγια μέχρι το Κιάτο και τη Χαλκίδα.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η ΣΤΑΣΥ χρησιμοποιεί το τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο «μοιράζεται» με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η σχετική αίτηση κατατέθηκε στις 4 Ιουλίου στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) από τη διοίκηση της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) η οποία αναμένει την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφάλειας προκειμένου να κατατεθεί το σχετικό business plan.

 

Με πληροφορίες από euro2day.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο: Το μεγάλο έργο-μακέτα της Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροοδρομικές Γραμμές

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα-μακέτες κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυτό της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας από το Κορωπί μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου. Με ιστορία που φτάνει τα 12 χρόνια, δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Ωστόσο το έργο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Αττική. Να θυμίσουμε πως στο Ρυθμιστικό για την Αττική ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος πρέπει μέχρι το 2021 να έχει φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα, καλύπτωντας σιδηροδρομικά όλα τα μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας.

Σήμερα στο ypodomes.com θα ασχοληθούμε με την ιστορία των αλλεπάλληλων εξαγγελιών που όμως ποτέ δεν έφτασαν στην υλοποίηση.

12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Θα πρέπει να πάμε το χρόνο, πίσω στο 2007 όταν το πλάνο επέκτασης του Προαστιακού παρουσιάζεται τον Ιούλιο του 2007 από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη. Οι μελέτες επρόκειτο να ανατεθούν την ίδια χρονιά και η γραμμή Αθήνα-Κορωπί-Λαύριο θα λειτουργούσε το 2012.

Το όλο έργο εξαφανίζεται και εμφανίζεται και πάλι το 2013 από …κόντρα. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή έχουν ξεκινήσει μελέτες για την επέκταση προς Λαύριο και ξεσπά κόντρα μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για την φύση του έργου (ύπαρξη ανισόπεδων κόμβων, όριο ταχύτητας τρένων, χάραξη κ.α.).

Ο χρόνος περνά, φτάνουμε στο 2016 όταν γίνεται και πάλι λόγος για την επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά και μάλλον αξεπέραστα εμπόδια. Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (είχε απορριφθεί η ένταξη του), άρα δεν έχει χρηματοδότηση. Επίσης δεν είναι ώριμο, οι μελέτες (ναι οι ίδιες που το 2007 θα είχαν ανατεθεί) έχουν μείνει πίσω.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Το 2017 αρχίζει να γίνεται σύνδεση του έργου με τις σχεδιαζόμενες οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στις αρχές του 2018 εξαγγέλεται εκ νέου από τον τέως Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. «Το σχέδιο είναι να υλοποιηθεί η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου έως το Λαύριο πολύ γρήγορα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις αρχές του 2019, τέλος του 2018», είχε σημειώσει τότε.

Αργότερα, ζητήθηκε από την παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και τελικά δεν φτάσαμε πουθενά. Μάλιστα είχε λεχθεί πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί η επέκταση προς Λαύριο με απόλυτη προτεραιότητα. Το αδιέξοδο γύρω από το σπουδαίο αυτό έργο παραμένει και μάλιστα σε μία περίοδο που τα σιδηροδρομικά έργα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει και για αυτό το έργο. Θα παραμείνει στο project των επεκτάσεων της Αττικής Οδού; θα αυτονομηθεί και θα προχωρήσει ως έχει; Μετά από 12 χρόνια εξαγγελιών το έργο παραμένει ανώριμο μελετητικά και χρηματοδοτικά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η προβλεπόμενη επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, έχει κόστος που μπορεί να αγγίζει τα 300εκ.ευρώ. Η γραμμή θα ξεκινά από το Κορωπί και ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.

Οταν το έργο θα δοθεί στο κοινό η διαδρομή Κορωπί – Λαύριο θα γίνεται σε 28 λεπτά και συνολικά από το Λαύριο μέχρι την Αθήνα σε 55 λεπτά.

Η αξία του έργου θεωρείται πολλαπλάσια γιατί εκτός από την εξυπηρέτηση προαστιακών δρομολογίων από το Λάυριο αλλά και όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής. Θα βοηθήσει στη ραγδαία ανάπτυξη του λιμένα, χωρίς να αποκλείεται και η δρομολόγηση εμπορευματικών δρομολογίων. Το Λιμάνι του Λαυρίου διαθέτει σχετικές υποδομές που προς το παρόν μένουν ανεκμετάλευτες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα