Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Η αναδιοργάνωση του Σιδηρόδρομου στην ατζέντα της σύσκεψης Μητσοτάκη-Καραμανλή

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Μπορεί η βασική είδηση που βγήκε μέσα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εχθές στο Υπουργείο Υποδομών να ήταν η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και τα μεγάλα οδικά έργα, όμως η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε περιείχε πολλά περισσότερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com σημαντικό μέρος της σύσκεψης του κ.Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ, αναλώθηκε στην αναλυτική του ενημέρωση γύρω από τα σιδηροδρομικά θέματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μια παρουσίαση με πάνω από 28 σελίδες σε θέματα που αφορούσαν, την σημερινή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, τα σχεδόν καθημερινά προβλήματα που εξαναγκάζουν είτε σε διακοπές δρομολογίων είτε σε καθυστερήσεις, αλλά και τα απαραίτητα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που θα ολοκληρώσουν τον ΠΑΘΕΠ.

Κύριο βάρος έπεσε πάνω στην αναδιοργάνωση και την καλύτερη λειτουργία τόσο του ΟΣΕ όσο και της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου: να ξεκινήσει ένα πλάνο συντήρησης του δικτύου, να ολοκληρωθούν τα έργα που τρέχουν στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, να δρομολογηθούν τα έργα στο τμήμα Κιάτο-Πάτρα, αλλά και την ωρίμανση του έργου για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες Ξάνθης (ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία) που θα μειώσει θεαματικά τους χρόνους των δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Για το τελευταίο θα γίνει προσπάθεια εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε ότι οι σχετικές μελέτες είναι ήδη σε εξέλιξη, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από την ΕΡΓΟΣΕ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος περί των σιδηροδρομικών θεμάτων ήδη πριν από τις εκλογές και με τη χθεσινή παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή και την υπόλοιπη ηγεσία του ΥΠΟΜΕ γίνεται  στόχος η συνολική ανάδειξη του σιδηρόδρομου ως ένα από τα ισχυρά μέσα μεταφοράς, στην προσπάθεια ανάδειξης της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου μεταξύ Ευρώπης-Ασίας και Αφρικής.

image_pdfimage_print

Σιδηρόδρομοι

Σιδηροδρομική σύνδεση Ηπείρου: Ναι λέει η Ηγουμενίτσα, μικρό καλάθι κρατά ο Καχριμάνης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Ενισχύονται οι φωνές για την προσπάθεια υλοποίησης του οραματικού έργου που θα φέρει το τρένο στην Ήπειρο. Μετά την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας εκφράζοντας προστέθηκε στους φορείς διεκδίκησης του έργου της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης «Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας» ψηφίζοντας ομόφωνα με ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος-πρότασης προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, διεκδικώντας το ως άνω έργο να ενταχθεί στη λίστα έργων (pipeline), που θα υλοποιηθούν εντός των διαστημάτων 2020-2023 και 2021-2030, με στόχο τη σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση “Πρόκειται για ένα έργο υψίστης αναγκαιότητας, τόσο για την πόλη της Ηγουμενίτσας, που λόγω της ύπαρξης του λιμανιού αποτελεί βασικό Διευρωπαϊκό σημείο μεταφοράς, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, που εδώ και χρόνια, έναντι των άλλων Περιφερειών, υστερεί στο θέμα αυτό.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», που ως πάγιο αίτημα όλων, θα αποτελέσει κορμό μεταφορών στην Ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας ενώνει τη φωνή του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους υπόλοιπους Φορείς της Ηπείρου σε κάθε αγώνα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, στοχεύοντας στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του τόπου μας και διεκδικώντας το μέλλον που του αξίζει”.

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ

Όπως έγινε γνωστό, σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον υπουργό κ.Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ.Καραγιάννη συζητήθηκε και το θέμα του τρένου και το θέμα των οδικών αξόνων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91,6, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας καθώς “κρατά μικρό καλάθι” για το θέμα του τρένου.

Επίσης ανέφερε πως για την επέκταση της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα-Κακαβιά στο υπουργείο Υποδομών συζητήθηκε η πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες η Περιφέρεια για την υλοποίηση του έργου που επίσης ζητά επιτακτικά η Ήπειρος καθώς έτσι θεωρεί ότι κλείνει τις ανάγκες της σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα σε ρεπορτάζ του ypodomes.com ο Περιφερειάρχης Ηπείρου είχε δηλώσει την επιθυμία της Περιφέρειας για την έλευση του τρένου μιας και υπάρχει ιστορικό εξαγγελιών εδώ και 110 χρόνια.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 15ης Μαϊου, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί το παραπάνω αίτημα με σκοπό να πιέσουν την Πολιτεία να ερευνήσει τις πιθανότητας μίας τέτοιας δημόσιας επένδυσης με χρηματοδότηση από την νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η Περιφέρεια ζητά την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την Καλαμπάκα μέχρι την Ηγουμενίτσα μήκους 147χλμ καθώς το έργο εξακολουθεί να είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Δήμος Πατρέων: Σταθερά υπέρ της υπογειοποίησης για την έλευση του σύγχρονου τραίνου στην πόλη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Διαμαρτυρία στην Πάτρα για το τραίνο

Σε χθεσινό του δημοσίευμα, Αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής, θα επισκεφθεί την πόλη μας τον Ιούνιο για να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την επίγεια διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στην πόλη μας.

Ο σχεδιασμός που περιγράφεται, στρέφεται ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα των κατοίκων της τρίτης πόλης της Ελλάδας. Περιφρονεί την διαχρονική διεκδίκηση του Πατραϊκού λαού, της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, των μαζικών φορέων της πόλης και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό της.

Η υπόγεια διέλευση με τούνελ δεκάδων χιλιομέτρων της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, θεωρήθηκε αυτονόητη, οικονομικά ρεαλιστική και τεχνικά εφαρμόσιμη σε φυσικά εμπόδια σε άλλες πόλεις όπως στο γειτονικό Αίγιο, ακόμα και σε χωριά, ενώ για την τρίτη πόλη της χώρας, προπαγανδίζουν ότι πρόκειται για «φαραωνικό έργο». Η υπογειοποίηση μάλιστα, θα γίνει με την φθηνότερη μέθοδο του cut and cover.

Ο Πατραϊκός λαός, θα συνεχίσει ενωμένος τον αγώνα του, μαζί με την Δημοτική Αρχή και τους λαϊκούς μαζικούς φορείς για να μείνουν και αυτοί οι σχεδιασμοί στα χαρτιά.

Το διαχρονικό αίτημα για σύγχρονο τρένο με υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής -που θα επηρεάσει την Πάτρα για εκατονταετίες- την λειτουργία του προαστιακού και την δημιουργία Γραμμικού Πάρκου, πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομου, είναι ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο, είναι προς το συμφέρον του Πατραϊκού λαού σήμερα, αλλά και των γενιών που έρχονται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Σιδηρόδρομοι

Παραιτήθηκε από τον ΟΣΕ ο Σπηλιόπουλος, ξεκινά η κούρσα διαδοχής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Σπηλιόπουλος Δ/νων Σύμβουλοσ ΟΣΕ

Παραιτήθηκε μετά από περίπου 7 μήνες στο τιμόνι του ΟΣΕ, ο Κώστας Σπηλιόπουλος. Ο πρώην πλέον πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, υπέβαλε την παραίτηση του η οποία έγινε και δεκτή για προσωπικούς λόγους.

Προσωρινά τον ΟΣΕ θα διευθύνει ο Αθανάσιος Κοτταράς, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. Ήδη στην κούρσα διαδοχής έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα και το θέμα αναμένεται να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ, είχε διατελέσει στο παρελθόν ως πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ενώ είναι ενεργό πολιτικό στέλεχος στην Αχαϊα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ΟΣΕ, έχει μπροστά του την πρόκληση της υλοποίησης του μεγάλου έργου συντήρησης των γραμμών που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και υπόσχεται να λύσει τα μεγάλα προβλήματα στην κίνηση των τρένων που συχνά είναι εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των operators του δικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα