Newsroom

Με την υπογραφή της διοικητικής πράξης παράδοσης -παραλαβής από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και το Δήμαρχο Αίγινας Γ. Ζορμπά, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, πρώην Δημάρχων και Αντιδημάρχων, παραδόθηκε και τυπικά το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης που συνδέει πλέον το νησί, της Αίγινας μέσω της Σαλαμίνας με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Η παράδοση παραλαβή πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο της Αίγινας σε μια λιτή τελετή και με την εφαρμογή όλων των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη «Γιορτή του Νερού» στην οποία θα προσκληθούν να παραστούν, όλοι όσοι συνέβαλλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα έργου.«Σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο, δεν χωράνε μικροψυχίες και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες».

Όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Αίγινα καθώς λύνεται οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης.
Το έργο, είχε παραληφθεί από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή πριν από δύο χρόνια σταματημένο και με πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό του, καθώς, πέρα από τις δολιοφθορές που είχαν γίνει, δεν είχαν διευθετηθεί σημαντικά ζητήματα που σχετίζονταν με τη γραφειοκρατική διαδικασία ανάπτυξης -χωρομέτρησης των εγκαταστάσεων στη Σαλαμίνα και στην Αίγινα.
Με παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και των στελεχών της Περιφέρειας τα προβλήματα αυτά διευθετήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση του αγωγού από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020) με το ποσό των 23 εκ. €. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων μπορεί να εξασφαλίσει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα.

Πριν από την υπογραφή της πράξης παράδοσης παραλαβής έγινε επίσκεψη στο Λεόντι Κυψέλης στο οποίο έχει κατασκευαστεί η δεξαμενή που πραγματοποιείται η παροχετευτικότητα του νερού και η διανομή στο δίκτυο του νησιού. Στο κλιμάκιο που συνόδευσε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο Λεόντι, εκτός από τον Δήμαρχο Γ. Ζορμπά και την Αντιπεριφερειάρχη Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, συμμετείχαν, οι πρώην Δήμαρχοι του Νησιού Δ. Μούρτζης, Σ. Σακκιώτης, Γ. Γκότσης, οι Αντιδήμαρχοι Α. Μούρτζης και Δ. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Πτερούδης, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Δ. Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Υπολιμενάρχης Πειραιά Γ. Μυτιληναίος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Πειραιά και Νήσων Ευστράτιος Παγωτέλης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης υδραυλικών έργων της Περιφέρειας Χ. Γεωργαλής, ο Λιμενάρχης Αίγινας Α. Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σ. Θεριανός και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας Π. Κασιμάκης.

Με αφορμή την παραλαβή παράδοση του αγωγού πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις:
Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε:
Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής. Παραδίδουμε ένα εμβληματικό, έργο ζωής για την Αίγινα, το οποίο παραλάβαμε με πολλά προβλήματα και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε σε σύντομο χρόνο. Με έργα και όχι με λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες τους κατοίκους των νησιών της Αττικής.

Το εμβληματικό αυτό έργο μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε στην ολοκλήρωση του και πλέον οι κάτοικοι μπορούν να υδροδοτούνται με το καθαρό και άριστης ποιότητας νερό της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για σημαντικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ, αλλά και πρότυπο σε κατασκευαστικό επίπεδο, καθώς απαιτούνταν εργασίες ευρύτατες λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, 14, 5 χλμ μέσα στη θάλασσα, που «διένυσε» το νερό και μέσω των κεντρικών συλλεκτήρων της ΕΥΔΑΠ, έφθασε στην Αίγινα.

Μεσολάβησαν πολλά χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι τη σημερινή μέρα που παραδίδεται το έργο και σ΄ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι σε ό,τι αφορά τη δική μας διοίκηση, από την ημέρα που αναλάβαμε, κληθήκαμε να επιλύσουμε ανοιχτά ζητήματα, ώστε να «ξεπαγώσουμε» το έργο που είχε σταματήσει 8-9 μήνες, εξαιτίας θεμάτων που είχαν προκύψει με αφορμή παραβατικές ενέργειες αγνώστων, που είχαν ως συνέπεια μεταξύ άλλων και την πρόκληση βλαβών στον αγωγό. Δουλέψαμε εντατικά και στοχευμένα προκειμένου να το επαναφέρουμε στη φάση επανέναρξης και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του και μάλιστα με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το σημερινό αποτέλεσμα οφείλεται σε πολλούς ανθρώπους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι και συνέβαλλαν ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα.

Αναφέρομαι στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών αρχών, τους προηγούμενους Δημάρχους Αίγινας και τον σημερινό δήμαρχο, τον κ. Ζορμπά καθώς και τον σημερινό δήμαρχο της Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλο. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των διοικητικών στελεχών της Περιφέρειας καθώς και της διαχειριστικής μας Αρχής. Στη Γιορτή του Νερού που θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με το δήμο, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα δοθεί η δυνατότητα να προσκληθούν και να τιμηθούν όλοι όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτού του μοναδικού και εμβληματικού έργου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ από τους κυρίους Παγωτέλη και Γεωργαλή, τις υπηρεσίες του δήμου που παραλαμβάνουν σήμερα διοικητικά το έργο. Επίσης τον ανάδοχο κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη για τη σημαντική δουλειά που έκανε στο επίπεδο μελέτης και υλοποίησης του έργου, προφανώς τη συνεργάτιδά μου την κα Βασιλική Θεοδωρακόπουλου Μπόγρη, η οποία ήταν μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες, δούλεψαν εντατικά και είμασταν καθημερινά σε επαφή για να λύνουμε τις όποιες δυσκολίες προέκυπταν στην πορεία πραγματοποίησης του έργου. Εκφράζω σε όλους τα συγχαρητήρια μου και την πεποίθησή μου πως αυτό το έργο θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του νησιού. Εμείς από την πλευρά μας, σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές, θα συνεχίσουμε με συγκεκριμένα έργα και υποδομές να συμβάλλουμε στην αναπτυξιακή τόνωση των νησιών του Αργοσαρωνικού, που αποτελούν τα «διαμάντια» της Αττικής μας, προς όφελος των πολιτών.

Δήμαρχος Αίγινας Γ. Ζορμπάς

Σήμερα έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε και να καλωσορίζουμε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γιώργο Πατούλη μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη με αφορμή το γεγονός ότι ξεκινάει και επισήμως η υδροδότηση του νησιού της Αίγινας, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού από τη Σαλαμίνα, στη θέση που είμαστε, στο Λεόντι της Κυψέλης εδώ στην Αίγινα. Στη συνέχεια θα πάμε στο παλιό Δημαρχείο που θα ακολουθήσει η διοικητική παραλαβή προς χρήση. Μαζί μας βρίσκονται και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, οι επιβλέποντες μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας Νήσων, καθώς επίσης και ο τεχνικός σύμβουλος του έργου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών, που αφορούσαν την παροχετευτικότητα, πλέον είμαστε έτοιμοι για τη διοικητική παραλαβή και χρήση του έργου. Για εμάς εδώ είναι ένα ιστορικό γεγονός, μία πραγματικά ιστορική στιγμή καθώς πλέον το νησί θα έχει αυτονομία, επάρκεια και αυτοτέλεια σε ότι αφορά την υδροδότηση του. Παράλληλα ο Δήμος μπαίνει σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας υπέρ των πολιτών. Μαζί μας βρίσκονται και δύο εκ των τεσσάρων δημάρχων που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτού του πραγματικά πολύ σημαντικού έργου, που ήταν όνειρο των πολιτών. Εγώ από μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, την τεχνική υπηρεσία, την Αντιπεριφερειάρχη κα Μπόγρη, την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, την υπηρεσία ύδρευσης και γενικότερα όλους όσοι συνέβαλαν και φτάσαμε σε αυτό εδώ το πραγματικά μοναδικό γεγονός για το νησί. Ευχαριστώ πολύ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη τόνισε τα εξής:

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα τόσο για το νησί της Αίγινας όσο και για την Περιφέρεια Αττικής. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω για την αρωγή και τη συνδρομή τους τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπεριφέρειας νήσων, όσο και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη που με προσωπική ενασχόληση έσκυβε κάθε φορά στα προβλήματα που αντιμετώπισε το έργο και μας καθοδήγούσε ο ίδιος συχνά σε λύσεις για θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις. Η ιστορική Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, λύνει καθοριστικά και με τη συνδρομή πολλών ανθρώπων διαχρονικά το πρόβλημα της επάρκειας σε νερό. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι για το τελικό αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την Αίγινα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Δ. Κωνσταντινίδης τόνισε:

Πρώτα από όλα θα ήθελα να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένος που ξεκινάει η εμπορική λειτουργία του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει την ύδρευση της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ στη Σαλαμίνα. Ήταν ένα έργο που πραγματικά είναι πρωτότυπο τόσο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως. Είναι από τα πιο πρωτότυπα και τεχνικά προχωρημένα έργα αυτού του τύπου. Πρέπει επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Δήμαρχο και την κυρία Αντιπεριφερειάρχη για τα καλά λόγια που είπαν για την εταιρεία μου και για τη συμβολή τους να ξεπεραστούν πάρα πολλά εμπόδια διοικητικής, οικονομικής και άλλης φύσης για το έργο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σημερινό δήμαρχο, τους προηγούμενους κυρίους Μούρτζη και Σακκιώτη, που έκαναν μεγάλο αγώνα να μελετηθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο, αλλά και την Περιφέρεια που το χρηματοδότησε, εντάσσοντας το στα Ευρωπαϊκά προγράμματα με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Επίσης πρέπει να σημειώσω ότι είχαμε τη συνδρομή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που σήμερα είναι μαζί μας και εκπρόσωπός του ο κ Γ. Μυτιληναίος πού είναι το Υπολιμενάρχης Πειραιά γιατί χωρίς τη στενή συνεργασία μας με το λιμενικό σώμα και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα είχαμε τρομερές δυσκολίες να ολοκληρώσουμε το έργο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τους συνεργάτες τους τεχνικούς της εταιρείας μου πραγματικά που ίδρωσαν, δούλεψαν εικοσιτετράωρα συνεχόμενα, ιδιαίτερα κατά την πόντιση. Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευχαριστώ για τη συνεργασία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV