Τις μεγάλες προοπτικές που δίνει η ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα περιέγραψαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο- Ο στρατηγικός ρόλος του LNG», κατά τη δεύτερη μέρα του πολυσυνεδρίου Capital + Vision 2018, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και την πύλη Capital.gr.
«Πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο είναι μέρος του σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι το φυσικό και το αέριο από ανανεώσιμες πηγές, η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση και για την αποθήκευση ενέργειας. Αυξάνοντας, επίσης, τη διασύνδεση μεταξύ ενέργειας, επιτυγχάνουμε τους στόχους για ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο, όπως στη ναυτιλία, με τη αντικατάσταση του ενεργειακού μίγματος», υπογράμμισε ο Nicola Battilana, Country Representative for Greece and Balcans, της SNAM.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζώρτζης, CEO της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι η εταιρία «επενδύει με εξωστρέφεια και δυναμισμό σε διασυνοριακά έργα που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο σημείο εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε και σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ ανοίγεται σε νέες αγορές και στις εισόδους των αγωγών και στο LNG. «Θα παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς trading», είπε.
Ο Σωτήριος Νίκας, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα και τα έργα του ΔΕΣΦΑ. «Σε λίγες μέρες η ΡΑΕ θα ανακοινώσει το δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ που ελπίζουμε ότι θα περιλαμβάνει αυτά που έχουμε προτείνει, δηλαδή μεταξύ άλλων, τους συμπιεστές στην Αμπελιά και Ν. Μεσημβρία και τον αγωγό προς τα Σκόπια.
Διαθέτουμε σημαντική παρουσία σε έργα μη ρυθμιζόμενα, έχουμε αναλάβει τη σύμβαση συντήρησης του ΤΑΡ όπως και άλλες μικρότερες συμβάσεις με τον ΤΑΡ και συζητάμε συνεχώς διεύρυνση της συνεργασίας. Βλέπουμε συνολικά τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου η Ρεβυθούσα μπορεί να παίξει έναν ενεργό ρόλο και προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε έργα που αξιοποιούν την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με το δίκτυο, καθώς και με ένα πολύ μεγάλο τερματικό σταθμό», τόνισε.
Ο Θωμάς Αχείμαστος, Chief Strategy Officer της GasTrade, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, τόνισε: «Το δικό μας έργο μπορεί να αεριοποιεί 5,5 δισ. κυβικά. Μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική και για την τροφοδοσία του ΤΑΡ» ανέφερε και σημείωσε ότι «οι αγορές που απευθύνεται δεν είναι μόνο η ελληνική, αλλά και η βαλκανική.
Τέλος, ο Tobias Puklavec, Sales Manager, TGE Gas Engineering GmbH αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε υποδομές. Ειδικά το LNG μπορεί να γίνει, αργά ή γρήγορα, πύλη εισόδου επενδυτών για τα νησιά. Πρόκειται για το καύσιμο που θα φέρει επενδυτές και θα μειώσει τις εκπομπές. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» συμπλήρωσε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας