Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Η άδεια επέκτασης δόμησης που «ξεκλειδώνει» την επένδυση για το νέο Robinson Club

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη νέα μεγάλη της επένδυση στην περιοχή Αγίου Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη, ετοιμάζει η TUI Hellas. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα νέο ξενοδοχείο προδιαγραφών 5 αστέρων, για την ακρίβεια του καινούργιου Robinson Club, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της «Στέλλα Πολλάρις Κρέτα Α.Ε.». Η «Στέλλα Πολλάρις» αποτελεί θυγατρική εταιρεία της TUI, η οποία την εξαγόρασε το 2017 από τον Όμιλο «Καρατζή Α.Ε.».

Το νέο Robinson Club ξεκίνησε ως ιδέα αρκετά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου του 2009 εγκρίθηκε η πρώτη άδεια από την πολεοδομία του Δήμου Ιεράπετρας, για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή. Τότε, φυσικά, η «Στέλλα Πολλάρις» καθίστατο στο 100% θυγατρική του Ομίλου «Καρατζής», επομένως η πρόβλεψη δεν ήταν για να δημιουργηθεί μονάδα υπό το όνομα Robinson Club που είναι της TUI. Το εν λόγω brand το έδωσε η TUI, αφού απέκτησε η ίδια την κυριότητα της «Πολλάρις».

Το 2018, προσβλέποντας στο να δημιουργήσει ένα κατάλυμα που θα κάνει αίσθηση σε όλη την Κρήτη κι όχι μόνο, η TUI θέλησε να επεκτείνει την έκταση πάνω στην οποία είχε άδεια για να χτίσει. Κι αυτό, προκειμένου να προσφέρει στο τουριστικό κοινό έναν συνολικό χώρο με πλήθος δραστηριοτήτων, πισινών, χώρους αναψυχής, bars, που θα ξεπερνούσαν κατά πολύ το αμιγώς κτίριο του ξενοδοχείου. Να δημιουργήσει, δηλαδή, μία μικρή πολιτεία, όπου κάθε επισκέπτης θα μπορεί να κάνει τα πάντα, αν επιλέξει να μείνει στην εν λόγω μονάδα. Όπως άλλωστε συμβαίνει και στα άλλα δύο Robinson Club που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην Αντιμάχεια της Κω (CLUB DAIDALOS, 307 δωμάτια δυναμικότητα) και στην Κυλλήνη (CLUB KYLLINI BEACH, 307 δωμάτια δυναμικότητα).

Η πολυπόθητη λοιπόν άδεια επέκταση της δόμησης ήρθε από το Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδοτήσεων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΥΠΑΤΕ), στις 7/5/2019. Το 5άστερο κατάλυμα αναμένεται να είναι δυναμικότητας 800 κλινών, με δυνατότητα για δημιουργία άλλων 200 δωματίων και όπως ορίζει η άδεια δόμησης, το μέγιστο ύψος του κτιρίου θα είναι 7,5 μ. Επίσης, ο συνολικός όγκος του ορίζεται στα 87.261 μ3. Την αρχιτεκτονική μελέτη για το Robinson Club στην Ιεράπετρα συνέταξε ο κ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, ενώ τη στατική μελέτη ο κ. Πίσσας Ιωάννης.

Σημειώνεται, ότι οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με το αρχικό τουλάχιστον προγραμματισμό, το ξενοδοχείο θα είναι σε θέση να ανοίξει τις πύλες του μέσα στο 2020. Άλλωστε μέχρι να εκδοθεί η άδεια επέκτασης δόμησης, έτρεχαν ήδη εργασίες κατασκευής εκεί. Τέλος, επισημαίνεται πως η «Στέλλα Πολλάρις Κρέτα Α.Ε.», που όπως αναφέραμε εξαγοράστηκε το 2017 από τον διεθνή τουριστικό Όμιλο TUI, κατέχει 146.000 τ.μ. γης, πάνω στη θάλασσα στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας Κρήτης στο νομό Λασιθίου.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Η Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονίας σε 2 διεθνείς εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο Very Macedonia

Σε δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού στη Γερμανία ―στη διεθνή έκθεση ναυτικού τουρισμού “Seatrade Europe Cruise” στο Αμβούργο και την ειδική θεματική έκθεση εναλλακτικού τουρισμού “Tour Natur” στο Ντίσελντορφ― συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύοντας το τουριστικό της προφίλ σε επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ναυτικού τουρισμού “Seatrade Europe Cruise” στο Αμβούργο (11-13 Σεπτεμβρίου 2019), καταγράφηκε η ισχυρή τάση για την ένταξη περισσότερων ελληνικών προορισμών στα προγράμματα των μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας για το 2020.

Στην Ελλάδα ο κλάδος της κρουαζιέρας παρουσιάζει από φέτος αυξητικές τάσεις και εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο 10% σε σχέση με το 2018, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 5,2 εκατομμύρια επιβάτες θα επισκεφθούν τους ελληνικούς προορισμούς έως το τέλος του 2019. Ειδικοί του χώρου προχώρησαν σε ανάλυση των στοιχείων και των δεδομένων για την πορεία της κρουαζιέρας στην Ελλάδα τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για το 2019, υπογραμμίζοντας τις ενθαρρυντικές προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης, αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς το λιμάνι της πόλης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, την αγορά, τα μουσεία και τα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα μηνύματα και για τον ορειβατικό τουρισμό της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη φετινή παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή ειδική θεματική έκθεση εναλλακτικού τουρισμού “Tour Natur” στο Ντίσελντορφ (6-8 Σεπτεμβρίου 2019), όπου επίσης συμμετείχε.

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Tour Natur” προβλήθηκε στο κοινό το εναλλακτικό τουριστικό προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας σε ειδική παρουσίαση, με κύριο προϊόν τον ορειβατικό και περιπατητικό τουρισμό. Επισκέπτες και επαγγελματίες του τουρισμού έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και για τους ορεινούς όγκους της περιοχής και, ειδικότερα, για τον Όλυμπο.

Την έκθεση “Tour Natur” επισκέφτηκαν περισσότεροι από 45.000 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου φιλοξενήθηκαν επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής, επισκέφτηκαν η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, στελέχη του γενικού προξενείου, καθώς και ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος στη Γερμανία, ο Δήμαρχος της πόλης Schwerte Δημήτρης Αξουργός.

«Με τη συμμετοχή μας σε θεματικές εκθέσεις τουρισμού προσδοκούμε την προσέγγιση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα. Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει το τουριστικό προϊόν και χρειάζεται η στοχευμένη και συστηματική προβολή του σε αυτό το ειδικό κοινό, ώστε να επιτύχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, που είναι κατά βάση η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ειδικά για τα θεματικά τουριστικά προϊόντα της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη και του Ολύμπου, σχεδιάζουμε για το επόμενο έτος τη δημιουργία και παραγωγή διάφορων τουριστικών προϊόντων προβολής (οπτικοακουστικό υλικό, θεματικά έντυπα, εφαρμογές και ιστοσελίδες, κτλ) μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ», δήλωσε ο Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Στόχος μας είναι η πατρίδα μας να έχει τουρισμό υψηλού επιπέδου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τουρίστες σε καλοκαιρινό θέρετρο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Δημήτρης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κωστής Χατζηδάκης

«Στο πλαίσιο της πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να υιοθετηθούν, σύντομα, μέτρα που θα διευκολύνουν την πατρίδα μας να έχει τουρισμό υψηλού επιπέδου, που σημαίνει τουρισμό που σέβεται το περιβάλλον. Υπάρχουν εκκρεμότητες πολλών ετών, που αφορούν είτε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είτε χρήσεις γης. Συμφωνήσαμε με τον ΣΕΤΕ να τις αντιμετωπίσουμε γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις.

Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους, σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα αφορά στην απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος και στην εκκαθάριση μιας σειράς τέτοιων ζητημάτων που έρχονται από το παρελθόν, θα αντιμετωπίσουμε με σφαιρικό τρόπο μια σειρά από ζητήματα, που ταλαιπωρούν την επιχειρηματική κοινότητα του τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια.

Φυσικά μακριά από «αγριότητες»του παρελθόντος, μακριά από υπερβολές, διότι έτσι κι αλλιώς ο ΣΕΤΕ συνειδητοποιεί απόλυτα πως οτιδήποτε γίνεται αγνοώντας το περιβάλλον, ζημιώνει και την ίδια τη δουλειά του».

Γιάννης Ρέτσος

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό τον κ. Οικονόμου και συνεργάτες τους. Εκείνο που λέμε πολύ καιρό τώρα είναι ότι ο τουρισμός έχει φτάσει πλέον σε ένα στάδιο ωρίμανσης.

Ο αριθμός πλέον των επισκεπτών μας και τα έσοδά μας δημιουργούν αφενός ευχάριστη διάθεση, αλλά από την άλλη, πρέπει να περάσουμε στο στάδιο της ωρίμανσης. Αυτό σημαίνει να διαχειριστούμε καλύτερα τους προορισμούς, να τους κάνουμε καλύτερους και φιλικότερους και για τους κατοίκους τους και επομένως και για τους επισκέπτες και να δημιουργήσουμε τις καινούργιες προϋποθέσεις του νέου αναπτυξιακού ρεύματος για τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να είναι πάρα πολύ στενή η συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπάρχουν πολλά θέματα από το παρελθόν, το οποία πρέπει να λυθούν. Αλλά όπως σας είπα πρέπει με αλλαγή νοοτροπιών και με υιοθέτηση νέων πρακτικών πλέον να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις γι’ αυτό που θέλουμε εμείς στον τουρισμό, για βιώσιμη ανάπτυξη, που σημαίνει επενδύσεις μεν, με προστασία όμως του περιβάλλοντος και δημιουργία ενός καλύτερου και ποιοτικότερου προϊόντος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Ολοκληρώνεται το deal για την πώληση του ξενοδοχείου Μiraggio

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πολυτελές Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική

Μία μεγάλη επιχειρηματική κίνηση αναμένεται να λάβει χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται να αλλάξει χέρια η 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα, Miraggio Thermal Spa Resort, η οποία βρίσκεται στη Χαλκιδική.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία που έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του πολυτελούς συγκροτήματος προέρχεται από τη Βουλγαρία και μάλιστα, έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο για την περαιτέρω αναβάθμιση της μονάδας στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ενδεχόμενη κατασκευή πολυτελών κατοικιών, μίας ακόμη μονάδας δίπλα στην ήδη υπάρχουσα, ενώ σκέψη υπάρχει και για επέκταση της μαρίνας, προκειμένου να υπάρχουν σ’ αυτή περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ CRONWELL

Αυτή τη στιγμή, τη διαχείριση του Miraggio έχει η εταιρεία Cronwell Hotels & Resort – Greece, που διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνιστά θυγατρική της ρωσικής Cronwell Management Ltd., η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

Προς το παρόν, από τη μεριά της Cronwell Greece τηρείται σιγή ιχθύος. Δεν γίνεται κάποιο σχόλιο για την επικείμενη πώληση του Miraggio, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους βρίσκονται όχι απλά εν εξελίξει, αλλά ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτό, αναμένεται σύντομα να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την οριστική κατάληξη των διαβουλεύσεων.

ΠΟΥ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΤΟ DEAL

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το deal «κλειδώσει», τότε το ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική προβλέπεται να παραχωρηθεί έναντι ενός ποσού που θα προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, πρόκειται για ένα κατάλυμα προδιαγραφών 5 αστέρων, δυναμικότητας 300 δωματίων και σουιτών, που διαθέτει κέντρο ευεξίας, μαρίνα, ιαματική πηγή κ.α. Θυμίζουμε, ότι το Miraggio Thermal Spa Resort είχε ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2016.

Το γεγονός ότι η διαχειρίστρια εταιρεία επιλέγει να προχωρήσει στην πώληση του Miraggio, μόλις 3 χρόνια μετά την εκκίνηση της λειτουργίας του, παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο πιο προφανής λόγος, σχετίζεται με το πολύ υψηλό τίμημα που συμφωνείται για την εξαγορά του συγκροτήματος. Διότι η Cronwell, με την επικείμενη ολοκλήρωση του deal, θα καταφέρει να βγει οικονομικά ωφελημένη. Καθώς η αρχική επένδυσή της κόστισε 92 εκατ. ευρώ και τώρα, ετοιμάζεται να την παραχωρήσει έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ παραπάνω.

ΑΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ CRONWELL

Επισημαίνεται, επιπρόσθετα, πως η Cronwell έχει δυναμική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα, της Κεντρικής Μακεδονίας. Πέραν του Miraggio, διαχειρίζεται και άλλες μονάδες όπως καθίστανται οι:

– Rahoni Cronwell Park Hotel Cronwell, στον Πλαταμώνα
– Cronwell Sermilia Resort, στα Ψακούδια
– Rahoni Cronwell Park Hotel, στη Νέα Σκιώνη

 

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα