Το μέσο του μέλλοντος στις μεταφορές, δεν είναι άλλο από το Hyperloop. To νέο αυτό μέσο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε δοκιμές και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 1.200χλμ/ώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και την ταχύτητα του αεροπλάνου.
Η φιλοσοφία του βασίζεται στην λεγόμενη “πνευματική μεταφορά” και λειτουργεί με το κενό αέρος μέσα σε ένα κύλινδρο που είναι υπερυψωμένος και στηρίζεται σε ειδικούς πυλώνες που το κρατούν σταθερό, επιτρέποντας στο εσωτερικό τα οχήματα (pods) να μπορούν να ταξιδεύουν υπερηχητικά καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις μέσα σε μερικά λεπτά. Η τεχνολογία του Hyperloop θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο μεταφοράς από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Για την πρόωση μαγνητικοί επιταχυντές τοποθετούνται κατά μήκος του κυλίνδρου, προωθόντας τα pods που βρίσκονται μέσα (και τα οποία θα λειτουργούν ως οχήματα). Οι ίδιοι οι κύλινδροι θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον χαμηλής πίεσης που περιβάλει τα pods με ένα προστατευτικό “μαξιλάρι” αέρα που επιτρέπει στο όχημα να κινείται με ασφάλεια σε υπερυψηλές ταχύτητες.
Το Hyperloop υπόσχεται την ασφαλή μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων και μάλιστα στο κοντινό μέλλον. Πρώτη που θα δοκιμάσουν το νέο αυτό μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διαδρομή Ντουμπάι-Αμπού Ντάμπι μήκους 500χλμ θα καλύπτεται σε μόλις 12 λεπτά από το 2020 και θα ονομάζεται Hyperloop One.
Πριν από λίγες μέρες το ίδιο project αποκάλυψε πως πρόκρινε 9 πιθανές Ευρωπαϊκές διαδρομές στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ηπείρου μας και φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδυτές και πρόθυμους φορείς για να πραγματοποιήσει την υλοποίηση τους.
Οι περιοχές που προκρίθηκαν είναι η Ολλανδία η Πολωνία και η Γερμανία όπου θα πραγματοποιείται ο γύρος της χώρας με σταθμούς τις κυριότερες πόλεις, οι διαδρομές Εσθονία-Φιλανδία και Ισπανία-Μαρόκο, Κορσική-Σαρδηνία και τρεις διαδρομές στη Μεγάλη Βρετανία (Γλασκώβη-Λίβερπουλ, Σκοτία-Ουαλία και ένας κάθετος άξονας βορρά-νότου).
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα ενωθούν 44 πόλεις, 75 εκατομμύρια άνθρωπου σε μία έκταση 5.000 χιλιομέτρων. Οι διαδρομές αυτές αποκαλύφθηκαν ως μέρος του “Vision for Europe” (όραμα για την Ευρώπη) το οποίο αποτελεί μέρος του Hyperloop One Global Challenge που ξεκίνησε πέρυσι.
Στα ίδια πλαίσια το Hyperloop έχει επιλέξει αντίστοιχα και 11 τέτοιες διαδρομές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς το παρόν η τεχνολογία του όπως αναφέραμε παραπάνω βρίσκεται σε δοκιμές και ο στόχος είναι να ξεπεραστεί η ταχύτητα των 1.200χλμ/ώρα σε πρώτη φάση για να ακολουθήσουν βελτιωμένες εκδόσεις.
Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου μέσου που φιλοδοξεί να “τρυπώσει” ανάμεσα στον σιδηρόδρομο και το αεροπλάνο και να πάρει μέρος της παγκόσμιας μεταφορικής πίτας, όντας πολύ γρηγορότερο αλλά προς το παρόν χωρίς την ένδειξη του “ασφαλέστερου”.
Το ενδιαφέρον στο νέο μέσο και για τη χώρα μας είναι πως θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις μεταφορές καθώς θα μπορούσε με υποθαλάσσιες σήραγγες να ενώσει τη νησιωτική με την Ηπειρωτική χώρα σε μερικά λεπτά και ακόμα και να επιτύχει και την υποθαλάσσια σήραγγα Ελλάδας-Ιταλίας δημιουργώντας ένα “φουτουριστικά υπέροχο” μεταφορικό μέλλον.
Προς το παρόν το μέσον θα το θαυμάζουμε σε φωτορεαλιστικά βίντεο αλλά και σε μεγαλόπνοα σχέδια που ακόμα μοιάζουν όνειρο, όχι όμως ιδιαίτερα μακρινό.
(Δείτε παρακάτω σχετικό βίντεο)
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας